RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Na drukke zaterdag buiten is massale oproep: blijf binnen, houd afstand

PROVINCIE UTRECHT - Ga niet de bossen in, blijf zoveel mogelijk thuis en als je naar buiten moet, houd dan 1,5 meter afstand van andere mensen. Met die dwingende oproep bestoken burgemeesters, natuurbeheerders, de politie en zelfs de rijksoverheid vandaag Utrechters die met het mooie weer naar buiten willen. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, raadt het RIVM aan om zoveel mogelijk binnen te blijven en afstand te houden. Maar veel recreanten blijken hier moeite mee te hebben.

In Baarn zijn in de buitenlucht recreŽrende mensen burgemeester Mark RŲell een doorn in het oog. Op twitter zette hij zijn argument kracht bij met een foto van ziekenhuismedewerkers die de tekst "Wij blijven hier binnen voor jullie. Blijven jullie binnen voor ons?" omhoog houden.


Burgemeester RŲell snapt dat mensen met dit mooie weer naar buiten willen maar benadrukt: "Blijf zoveel mogelijk thuis." Dit omdat in de praktijk veel recreanten eenmaal buiten de regels om minstens 1,5 meter afstand te houden in de wind blijken te slaan. Ook burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug ziet dat en is duidelijk: "Kies voor zekerheid: blijf lekker thuis." De burgemeester van Soest had een soortgelijke boodschap.


Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal sluit zich aan bij het advies van zijn collega's. Veenendaal meldde gisteren het overlijden van een inwoner aan de gevolgen van het coronavirus. Dat nieuws bewijst volgens Kats dat de adviezen van het RIVM strikt moeten worden nageleefd: "De afgekondigde maatregelen zijn ingrijpend en tegelijk ook echt noodzakelijk om de verspreiding van het virus af te remmen. Houdt u strikt aan deze hygiŽne- en andere maatregelen; vooral de 1,5 meter afstand is van groot belang! Niet alleen voor uzelf, maar juist ook ter bescherming van onze kwetsbare medemens."

De burgemeester van Soest riep mensen op om vooral niet naar de Soester Duinen te komen want "Oh, wat zien wij op de Soester Duinen. Daar zijn er veel ten veel en veel teveel. Ga er vooral nŪet naartoe."


NL-ALERT

Landelijk waren er ook zorgen over het feit dat mensen niet genoeg afstand van elkaar houden. Om 11.30 uur werd er een NL Alert verstuurd: "Houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen Corona. Keep your distance to others."

POLITIE

Ook politie-agenten merken dat veel mensen buiten moeite hebben om afstand van elkaar te houden. Daarom werd in Vleuten-De Meern bij het MŠximapark zelfs een matrixbord neergezet met de tekst "Houd gepaste afstand. Minstens 1,5 meter." Op twitter verwondert de wijkagent zich over de mensen die dit simpele advies niet opvolgen: "Wat kan daar onduidelijk aan zijn, zou je zeggen."


NS

En al die mensen die naar een mooi stukje bos of de heide willen, moeten vooral niet de trein pakken. Dat benadrukte NS-directeur Roger van Boxtel gisteren nog maar eens. "De treinen blijven rijden om mensen in vitale functies (zorg, hulpverlening, e.d.) naar hun werk te kunnen blijven brengen, niet voor 'een dagje er op uit'."


De NS zag gisteren op sommige plekken drukte in treinen, waardoor het moeilijk werd om 1,5 meter afstand te houden. Toch is dit belangrijk, aldus de NS-directeur: "Als we totale lock down willen vermijden, moeten we verantwoordelijkheid nemen."

UTRECHTS LANDSCHAP

En ook Utrechts Landschap roept mensen op om binnen te blijven. Gisteren zette Saskia van Dockum, directeur bestuurder van Utrechts Landschap, nog op twitter dat naar buiten gaan kon. "Dit deden wij om mensen zoveel mogelijk te spreiden." Een dag later is het advies veranderd: de natuurbeheerder ziet nu liever dat mensen niet de natuur intrekken.

Natuurmonumenten plaatste op zondag zelfs een noodoproep: "Onze natuurgebieden worden overspoeld met duizenden bezoekers. Dit is niet meer verantwoord! Dringend verzoek om naar huis te gaan of thuis te blijven."


De meest actuele informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn te vinden in ons liveblog dat de hele dag wordt voorzien van de laatste updates.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -