RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

RIVM spreekt van 'cruciale week', kabinet verscherpt de coronamaatregelen


PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Dagelijks volgen we de ontwikkelingen in een liveblog.
In het kort:
- Het kabinet heeft de coronamaatregelen aangescherpt
- Samenkomsten zijn tot 1 juni verboden
- Tot 400 euro boete op schenden afstandsmaatregel
- Inmiddels 213 mensen overleden aan de gevolgen van corona
- Meander Medisch Centrum sluit de deuren voor niet-acute zorg, kankerpatiŽnten nog wel welkom
- Nieuwssites druk bezocht door corona
- Het Rode Kruis heeft meer dan 150.000 hulpmiddelen gekregen na een oproep tot donaties

23.42 uur   Corona vastgesteld bij bewoner Haltna Huis Houten
Bij een bewoner van het Haltna Huis in Houten is corona vastgesteld. Bij twee andere bewoners is er een vermoeden dat ze corona hebben, maar dat moet nog worden bevestigd met een test.

De bewoners worden op hun eigen kamer of in hun eigen appartement geÔsoleerd. De zorginstelling sloot eerder al de deuren voor bezoekers om verspreiding van het virus tegen te gaan.


22.35 uur   Zwembond en basketbalbond stoppen lopende competitie
De Nederlandse zwembond (KNZB) en de Nederlandse basketbalbond (NBB) hebben alle lopende competities van het seizoen 2019-2020 beŽindigd. Reden zijn de nieuwe maatregelen van het kabinet.

"Dit besluit geldt voor alle niveaus van het schoonspringen, synchroonzwemmen, waterbasketbal, waterpolo en het wedstrijdzwemmen", heeft de KNZB laten weten. "Zwembaden zijn gesloten en het verenigingsleven ligt stil. Zowel voor de topsporters als voor hen die op andere niveaus als sporter actief zijn, is er geen sprake meer van een normaal trainingsregime."

De NBB heeft bekendgemaakt dat er voor dit seizoen geen kampioen wordt aangewezen. "De NBB acht dit niet passend gelet op het gemankeerde seizoen en de situatie waarin het land verkeert." Uitzondering zijn de poules waarin eventueel al een kampioen is. Bij plaatsing voor de competities in het nieuwe seizoen 2021-2022 zal worden gekeken naar de huidige stand. "Als het gaat om promotie en degradatie zal een zo eerlijk mogelijke afweging worden gemaakt welke teams daarvoor in aanmerking komen", meldt de bond.


22.14 uur   Kabinet vraagt kappers en nagelsalons voorlopig te sluiten
Kapsalons en nagelstylisten wordt gevraagd hun deuren te sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet wil dat ze in principe tot 6 april dichtgaan. Het besluit is gebaseerd op adviezen van het RIVM-team dat zich bezighoudt met de bestrijding van infectieziekten. Dat advies geldt voor zogenoemde contactberoepen die zich met uiterlijke verzorging bezighouden.

Kappersbrancheorganisatie ANKO had haar leden vorige week al opgeroepen de deuren te sluiten. Die organisatie vond het onverantwoord om te blijven knippen terwijl mensen anderhalve meter afstand moeten houden en zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Veel kappers bleven echter gewoon open. Maandagmiddag besloten grote ketens als BrainWash, Cosmo en Kinki Kappers gezamenlijk om de deuren te sluiten.

Ook fysiotherapeuten moeten patiŽnten zoveel mogelijk helpen via beeldbellen. Alleen als het echt niet anders kan en het door de dokter wordt geadviseerd mogen ze fysiek behandelen.


22.01 uur   Dierenartsen gevraagd ademapparatuur te leveren
Dierenartsen en leveranciers worden opgeroepen ademhalingsapparatuur te leveren aan de zorg. Vanwege het coronavirus hebben ziekenhuizen te maken met een tekort. Sommige beademingsapparaten van dierenartsen kunnen daar worden gebruikt.

In een brief vraagt landbouwminister Schouten aan dierenartsen om zich uiterlijk morgen te melden bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Dierenartsen krijgen volgens de minister "een realistische vergoeding" voor hun apparatuur.


21.18 uur   Verdriet bij festivalgangers en -organisatoren
Nu alle samenkomsten tot 1 juni verboden zijn door het kabinet, betekent dat ook dat alle festivals die de komende tijd gepland stonden niet door kunnen gaan. Het gaat bijvoorbeeld om het Bevrijdingsfestival, maar ook andere evenementen zoals festival Central Park.
21.02 uur   Anderhalve meter afstand in een studentenhuis?
Hoe houd je veilig anderhalve meter afstand als je je huis deelt met 14 anderen?
20.25 uur   Geen kruimel of frietje op straat: ook duif, rat en muis getroffen door corona
De coronamaatregelen treffen ook de duiven, meeuwen, kauwen, muizen en ratten in steden. Dat zegt bioloog Jelle Reumer van de Universiteit Utrecht. Deze stadsdieren leven deels op gevallen frietjes, gestolen kroketten en overgebleven kruimels. Maar nu restaurants en snackbars dicht zijn vanwege het coronavirus, zijn deze straatschooiers een deel van hun dagelijkse kostje kwijt.

De stadsduif is volgens Reumer het meest getroffen stadsdier. "Die is erg afhankelijk van niet-natuurlijk voedselaanbod." Daarnaast zijn bijvoorbeeld bepaalde bessen pas in de herfst beschikbaar. Reumer verwacht dat de populatie stadsdieren inzakt als de coronacrisis een maand of twee aanhoudt. Ook kan het zijn dat de dieren uit de stad wegtrekken.

In theorie is het volgens de bioloog ook mogelijk dat hongerige stadsdieren zich agressiever gaan gedragen. Hij wijst naar Spanje, waar onlangs na een week van lockdown een vrouw met een winkelwagen door een zwerm duiven werd achtervolgd.


19.10 uur   Kabinet verscherpt coronamaatregelen
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan verscherpt het kabinet de maatregelen. Zo worden alle evenementen en samenkomsten verboden tot 1 juni. Ook geldt geen ondergrens meer van honderd personen.

Het kabinet geeft daarnaast burgemeesters meer mogelijkheden om in te grijpen. Ze kunnen bijvoorbeeld beslissen om een strand, park of camping te sluiten, als die locaties zelf niet genoeg maatregelen treffen. Daarnaast heeft de regering besloten dat er ook boetes opgelegd kunnen worden als mensen zich niet houden aan de instructies.

De ministers hebben vanmiddag crisisoverleg gevoerd. Op een persconferentie lieten zowel premier Rutte als minister Grapperhaus zich negatief uit over mensen die zich niet houden aan de regels, zoals het houden van anderhalve meter afstand. "Afgelopen weekend moest de politie er op sommige plaatsen aan te pas komen om mensen weg te sturen", zei Grapperhaus. Hij noemde dit "slordig, laconiek en asociaal". Lees hier meer over de maatregelen.


18.28 uur   Supermarktomzet hoger dan voor kerst
Supermarkten hebben vanwege de hamsterwoede in de tweede week van maart meer omzet gedraaid dan in de week voor kerst. Traditioneel is eind december vanwege de feestdagen de drukste periode als het gaat om het doen van boodschappen.

De supermarkten verdienden de afgelopen periode vooral aan rijst. Ook andere houdbare producten zoals groenten uit blik, diepvriesgroenten en pasta waren populair. Ook de run op handzeep en toiletpapier was terug te zien in de omzetcijfers van de supermarkten.


17.46 uur   #ridesolo
Wees sociaal, gebruik je verstand en fiets alleen. Die oproep doet de KNWU (Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie). De afgelopen dagen trokken veel mensen eropuit en was te zien dat veel mensen - bijvoorbeeld bij het fietsen - er toch voor kozen om in groepjes op pad te gaan, ondanks de oproep van het kabinet om drukte te vermijden en 1,5 meter afstand te houden.

"Ook deze week belooft het mooi fietsweer te worden om kilometer te maken in de buitenlucht", schrijft KNWU. "Toch willen we je uitdrukkelijk verzoeken om die kilometers alleen te maken." Om die boodschap onder de aandacht te brengen, roept KNWU mensen op om op sociale media de hashtag #ridesolo te gebruiken.17.09 uur   Politie jaagt 70 jongeren van voetbalveld
In Utrecht is vandaag een groep van zeventig jongeren van een voetbalveld gestuurd. De politie was getipt dat de jongeren op een afgesloten veld een balletje aan het trappen waren. Met een megafoon zijn ze van het veld afgestuurd. De jongeren, tussen de 12 en 18 jaar, hebben allemaal een waarschuwing gekregen.

"We zetten ons iedere dag in, ondanks de risico's maar met zo veel liefde voor onze mooie stad", schrijft de politie op Instagram. En dan is dit het werk wat er gedaan moet worden. Mensen, blijf toch gewoon thuis aub als het niet nodig is om naar buiten te gaan."
17.06 uur   Stream the professor
Nu veel kinderen niet naar school kunnen, gaan professoren van de Universiteit Utrecht live op YouTube kindervragen beantwoorden. Elke woensdagochtend om 11.00 uur kunnen kinderen hun vragen over een wetenschappelijk onderwerp beantwoord zien op een YouTube-kanaal van de universiteit.

De eerste editie is komende woensdag met prof. Dr. Debbie van Baarle van het RIVM. Zij doet onderzoek bij het RIVM onderzoek naar infectieziekten en vaccinatiestrategieŽn. Via de livestream zal ze vragen van kinderen over het coronavirus beantwoorden, maar ook meer vertellen over de onderzoeken die ze doet en haar werk als professor.


16.05 uur   Ook Nacht van de Vluchteling afgelast
Stichting Vluchteling heeft besloten om de Nacht van de Vluchteling niet door te laten gaan vanwege het coronavirus. "De gezondheid van de deelnemers, bezoekers en vrijwilligers kan niet gewaarborgd worden", zegt de organisatie.

Het evenement, waarbij vrijwilligers 's nachts een wandeltocht maken om aandacht te vragen voor de miljoenen vluchtelingen in de wereld, stond gepland voor de nacht van 20 op 21 juni. Er wordt nog gekeken of er een digitaal alternatief gevonden kan worden, zodat er alsnog geld ingezameld kan worden voor vluchtelingen.


15.54 uur   RIVM: Het wordt een cruciale week
"Het is nog te vroeg om enthousiast te zijn", zegt het RIVM naar aanleiding van de laatste cijfers over de corona-uitbraak. In de afgelopen 24 uur heeft het coronavirus 34 levens geŽist. Dat is minder dan de dag ervoor, toen 43 mensen overleden aan de ziekte. Ook nam het aantal vastgestelde besmettingen minder snel toe. Het RIVM hoopt vanaf deze week effecten te zien van de maatregelen die het kabinet heeft genomen. Het RIVM spreekt van een "cruciale week".


15.13 uur   Winkeliers Burgemeester Reigerstraat beginnen bezorgservice
Ondernemers in de Utrechtse Burgemeester Reigerstraat hebben de handen ineen geslagen. De banketbakker, slager, kaaswinkel en Italiaanse delicatessenzaak zijn een gezamenlijke bezorgservice begonnen. Dat werkt zo: als bijvoorbeeld de slager gebeld wordt door een klant voor een stukje vlees, dan vraagt hij of de klant misschien ook nog kaas of brood wil hebben. De slager haalt die extra producten dan zelf op bij de buren en bezorgt alles in ťťn keer bij de klant thuis.

"Je moet roeien met de riemen die je hebt. Je zoekt mogelijkheden, je bent ondernemer", zegt banketbakker Vincent Verspeek. Lees hier meer.


15.07 uur   Afvalbrengstation in Leerdam dicht
Het afvalbrengstation in Leerdam is vanaf morgen gesloten. Volgens reinigingsdienst Waardlanden is de sluiting nodig "om de veiligheid en gezondheid voor zowel bezoekers als medewerkers van Waardlanden tijdens de coronacrisis te waarborgen". Het afvalbrengstation in Vianen blijft wel open.
14.43 uur   RIVM: sinds gisteren 34 doden door corona, minder dan dag eerder
In de afgelopen 24 uur zijn er 34 nieuwe sterfgevallen door corona gemeld. Zondag steeg het dodental nog met 43. Het coronavirus heeft inmiddels 213 levens geŽist in Nederland, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar.

Sinds gisteren zijn 545 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 4749. Onder hen zijn 1230 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

Noord Brabant is nog altijd de provincie met de meeste positief geteste mensen, 1558. Brabant wordt gevolgd door Zuid-Holland (647) en Noord-Holland (600). Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan de aantallen die het RIVM noemt, omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Hier lees je meer over de nieuwe cijfers van het RIVM.
14.00 uur   Baarnsch Lyceum langer dicht
Het Baarnsch Lyceum blijft tot de meivakantie dicht en loopt daarmee vooruit op een mogelijke beslissing van de overheid om de huidige maatregelen te verlengen. "Dat geeft rust en structuur, medewerkers en leerlingen zijn nu ingesteld op een andere vorm van onderwijs", schrijft de school aan leerlingen en ouders.

"De meivakantie van 2 weken is een natuurlijke grens naar het eind van het jaar toe", schrijft de schoolleiding die verder zegt dat het online werken goed loopt.


13.45 uur   Ouderenbond: 'Geef ouderen voorrang bij bezorgservice supermarkt'
Veel supermarkten hebben 's ochtends een uurtje ingelast waarin alleen ouderen boodschappen mogen doen. Ouderenbond ANBO uit Woerden ziet liever dat ouderen voorrang krijgen bij de bezorgdiensten van de supers.

Door de coronacrisis draaien bezorgers overuren. "Wij krijgen veel telefoontjes van oderen en zieke mensen die aangeven dat zij op dit moment geen gebruik kunnen maken van boodschappenbezorgservice", zegt Liane den Haan van ANBO. De wachttijden lopen soms op tot drie weken, ook voor broze ouderen die al jaren boodschappen bestellen.

Den Haan: "Ik wil daarom graag een oproep doen aan alle supermarkten om ervoor te zorgen dat hun bezorgservice bereikbaar is voor die mensen die het echt nodig hebben. En ik wil graag tegen iedereen die gezond is zeggen: als je naar de supermarkt kunt, ga dan alsjeblieft en doe op die manier je boodschappen."


13.30 uur   GGD deelt geen coronacijfers meer over Utrecht
De GGD regio Utrecht stopt met het delen van cijfers over het aantal positief geteste mensen in de provincie. Omdat voornamelijk kwetsbare mensen getest worden geeft het aantal positieve tests geen goed beeld van het aantal werkelijke besmettingen.

De GGD maakt verder bekend duizenden mondkapjes, veiligheidsbrillen, jassen en andere veiligheidsmiddelen te hebben gekgregen van de Chinese gemeenschap in Nederland. Jaap Donker, directeur van GGD regio Utrecht, zegt: "Wij zijn heel blij met dit mooie gebaar van de Chinese gemeenschap en kunnen het heel goed gebruiken gezien de schaarste aan beschermingsmiddelen. We gaan deze voorraad verdelen over o.a. de ziekenhuizen, huisartsen in de regio."12.57 uur   Hotels vangen patiŽnten op
Van der Valk en Fletcher Hotels bieden kamers aan voor de opvang van coronapatiŽnten. Het gaat om patiŽnten die "te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht voor thuis", aldus de woordvoerder van het coronacentrum dat nu wordt voorbereid in een Van der Valk-hotel in Urmond (Limburg). Ook in de rest van het land worden soortgelijke centra voorbereid.


12.33 uur   'Kick-off' in aanloop naar Vuelta afgelast
De eerste publieksopwarmer voor de Ronde van Spanje is geannuleerd. Volgens de organisatie gaat het om een "groot verbindend evenement" dat onder andere in Utrecht plaats zou vinden op woensdag 29 april.

"Wij zijn hier uiteraard enorm teleurgesteld over, maar beseffen dat ieders gezondheid nu veel belangrijker is", laat de organisatie weten.

De start van de Vuelta vindt dit jaar in Nederland plaats, het peloton rijdt ook door de provincie Utrecht. De wedstrijd begint in augustus en ligt voorlopig nog niet onder vuur.


12.18 uur   Corona dwingt melkboer Adriaan (74) met pensioen
Na vijftig jaar trouwe dienst gaat melkboer Adriaan van Vulpen met pensioen. Eerder dan hij van plan was, maar door het coronavirus ziet hij het niet meer zitten om pas in de zomer afscheid te nemen. Hier lees je meer over Adriaan.

 Melkboer Adriaan van Vulpen (74) kreeg vanmorgen een hartverwarmend onthaal van bewoners van de Utrechtse wijk Tuindorp. Melkboer Adriaan van Vulpen (74) kreeg vanmorgen een hartverwarmend onthaal van bewoners van de Utrechtse wijk Tuindorp. | Foto: Wim Verkerk


12.00 uur   Gymzaal St. Bonifatius College opvang voor risicopatiŽnten
Sinds afgelopen vrijdag is een gymzaal van het St. Bonifatiuscollege in Utrecht in gebruik als opvang voor risicopatiŽnten.

"Het beschikbaar stellen van de gymzaal in het brugklasgebouw aan de spoedpost van huisartsen helpt onze zorgverleners enorm in deze bijzondere tijd. Wij verlenen hen graag onze medewerking nu de gymzaal buiten gebruik is door onze leerlingen", schrijft rector Hanneke Schrueder in een brief aan ouders.

Op de spoedpost voor huisartsen is een toename van risicopatiŽnten met luchtwegklachten. Het Diakonessenhuis en Primair Huisartsenposten vroegen de school daarom om hulp met de opvang.

De toegang van de gymzaal is volledig gescheiden van het reguliere deel van het gebouw, verzekert de rector. Ook schrijft ze dat de zaal dagelijks wordt gereinigd volgens de richtlijnen van het RIVM en de GGD. "Voordat de gymzaal in het brugklasgebouw weer wordt gebruikt door scholieren zullen de ruimtes opnieuw grondig worden gedesinfecteerd."


11.40 uur   Grote kappersketens dicht: 'bevolking houdt zich onvoldoende aan afstandseisen'
Een aantal grote kappersketens gaat vanaf vandaag dicht. Ze doen dat naar eigen zeggen in het algemeen belang, ondanks het advies van het RIVM dat kappers open kunnen blijven.

De bedrijven zijn aangesloten bij Kappersunited. Na de NL-Alert van gisteren en meerdere oproepen van artsen om binnen te blijven besloten zij te stoppen met knippen.

"We hebben allemaal gezien dat de Nederlandse bevolking zich onvoldoende aan de gestelde afstandseisen houdt", laat een woordvoerder van Kappersunited weten. Onder andere BrainWash, Cosmo, Kinki Kappers en TEAM Kappers zijn aangesloten bij Kappersunited. Samen hebben zij ruim 600 vestigingen. In totaal telt Nederland ongeveer 25.000 kapperszaken en 45.000 kappers, waarvan het merendeel eigen baas is.

Vorige week riep de brancheorganisatie ANKO al op te sluiten, aangezien het praktisch onmogelijk is voor kappers hun werk te doen en tegelijkertijd de aanbevolen afstand van 1,5 meter aan te houden.


11.17 uur   Drukte op nieuwssites door corona
Het coronavirus zorgt dat nieuwssites veel meer bezocht worden dan normaal. In het weekend van 14 maart waren er twee miljoen bezoekers meer dan normaal gesproken het geval is. Dat meldt Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) op basis van bezoekerscijfers van ruim twintig nieuwswebsites en -apps

Zondag 15 maart bereikte het aantal bezoekers een piek. Negen miljoen Nederlanders lazen online het nieuws. Op die dag bleek dat het coronavirus grote gevolgen zou hebben: het kabinet sloot horeca, kinderdagverblijven en scholen.10.59 uur   FC Utrecht opent voedselbank drive-through
Bij de Galgenwaard is de voedselbank drive through geopend. Mensen kunnen houdbare levensmiddelen doneren voor de voedselbank. Voedselbanken vrezen voor tekorten door de coronacrisis, veel mensen zijn aan het hamsteren geslagen.

 Utrechters doneren houdbare levensmiddelen bij de Galgenwaard. Utrechters doneren houdbare levensmiddelen bij de Galgenwaard. | Foto: RTV Utrecht

 De FCU Drive Through is vanmiddag ook nog open. De FCU Drive Through is vanmiddag ook nog open. | Foto: RTV Utrecht

De 'FCU Drive Through' is vandaag open van 10.00 tot 12.00 uur en vanmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.


10.53 uur   Marktplaats voor zorgvrijwilligers
Zou je als vrijwilliger een handje willen helpen in de zorg, maar weet je niet hoe? Via een nieuwe website kunnen vrijwilligers in de zorg zich aanbieden. Onder andere UMC Utrecht, Amerpoort en Caryn zijn aangesloten op HoodHero.

Op een website kunnen potentiŽle vrijwilligers zich aanmelden, zorginstellingen kunnen in een oogopslag zien wie er beschikbaar zijn. Ook zorgprofessionals en oud-zorgmedewerkers kunnen zich aanmelden.


10.29 uur   Meander Medisch Centrum alleen nog open voor acute zorg
Meander Medisch Centrum in Amersfoort is tot 1 mei alleen nog toegankelijk voor acute, niet-uitstelbare zorg en voor zorg voor mensen met kanker. Meander neemt de maatregelen om besmetting van het ziekenhuis te voorkomen.

Alle overige afspraken worden verplaatst, zegt het ziekenhuis. Ook begeleiders van patiŽnten zijn niet meer welkom.

Meander heeft ook een locatie in Baarn, die is enkel nog open voor bloedafname.


10.11 uur   Ezelsbruggetje van de politie
Ook de politie helpt een handje mee om de afstand te bewaren. In dit geval met een handig ezelsbruggetje. Wie het nķ nog vergeet...08.39 uur   GGD: 'Niet verbaasd als er strengere maatregelen komen'
Op Radio M Utrecht praat de GGD regio Utrecht ons regelmatig bij over het coronavirus. Anja Kreileman van de GGD: "Dat er strengere maatregelen komen sluit ik niet uit als we ons niet aan de huidige maatregelen houden." Kreileman doelt daarmee op de drukte in parken, bossen en stranden van afgelopen weekeinde.

Ministers overleggen vanavond met een aantal burgemeesters over maatregelen tegen het coronavirus. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam deed al een oproep tot een contactverbod, op die manier kunnen gemeenten ook handhaven. Nu kan de politie vaak niet meer doen dan een waarschuwing geven.

De GGD herhaalde vanochtend nog maar eens dat mensen zoveel mogelijk binnen moeten blijven. "Wij als mens verspreiden het virus. Dat kunnen we met elkaar zoveel mogelijk proberen te voorkomen."


08.27 uur   Meeste rijscholen dicht
Een groot deel van de rijscholen in Nederland is gestopt met lesgeven. Volgens RijschoolPro gaat het om 80 procent van de rijscholen. Eerder zeiden brancheorganisatie BOVAG en de Vereniging Rijschool Belang (VRB) dat het een zaak is tussen instructeur en leerling of een rijles doorgaat.

Rijscholen vinden het besmettingsrisico te groot, in andere gevallen hebben instructeurs te kampen met verkoudheidsklachten waardoor het niet verantwoord is de weg op te gaan. Ook zijn rijscholen dicht uit solidariteit met andere scholen.

Een derde van de rijscholen in Nederland geeft in de rondvraag aan te verwachten de financiŽle klappen van de coronacrisis niet te kunnen opvangen. Er komen nauwelijks nieuwe aanmeldingen binnen, terwijl de maanden maart, april en mei normaal gesproken juist druk zijn.


07.39 uur   Ouderen-uurtje in supermarkten
Veel supermarkten hebben 's ochtends een speciaal ouderenuurtje ingelast. Zeventigplussers kunnen dan in alle rust boodschappen doen.

 Deze supermarkt in Amersfoort gaat vandaag voor het eerst tussen 07.00 uur en 08.00 uur alleen open voor ouderen. Deze supermarkt in Amersfoort gaat vandaag voor het eerst tussen 07.00 uur en 08.00 uur alleen open voor ouderen. | Foto: Keistadnieuws

Een sympathiek initiatief dat de plank misslaat zei ouderenbond ANBO eerder. "Mensen bellen ons huilend op omdat ze worden nageroepen dat ze thuis moeten blijven. De druk van familie op ouderen neemt steeds verder toe om niet meer naar buiten te gaan. Dit kan toch echt niet de bedoeling zijn. Straks durven ouderen helemaal niet meer naar buiten."


06.44 uur   Veel hulpmiddelen gedoneerd aan Rode Kruis
125.000 maskers, 36.000 beschermingsbrillen en 500 liter desinfecterende vloeistof; het Rode Kruis ontving afgelopen weekend duizenden beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen.

De hulporganisatie deed vrijdag een oproep om spullen te doneren. Alle ingezamelde materialen worden beschikbaar gesteld aan de instellingen waar ze het hardst nodig zijn. Vandaag worden spullen voor vrijwilligers gecontroleerd en gesorteerd.

"Het is fantastisch om te zien dat mensen gehoor hebben gegeven aan onze vraag. De mailbox stroomde vol na de eerste oproep voor medische hulpmiddelen, waar nu een tekort aan is. Daarna zijn we direct gaan bellen om te vragen of het echt om de benodigde spullen gaat en na een zorgvuldige check om af te spreken hoe we ze inzamelen. De eerste lichtingen komen vandaag bij ons aan," aldus Peter Lasschuijt, crisiscoŲrdinator bij het Rode Kruis over de inzamelactie.


06.35 uur   'Op afstand is houden van niet minder'
Het was uitgestorven op straat toen Linda van Laar gisteren een rondje liep. "Trots op onze stad", zegt ze. Ze maakte er deze video van.
06.31 uur   Vaccin uit Leiden niet in Nederland getest
In Leiden wordt aan een coronavaccin gewerkt door het Amerikaanse Johnson & Johnson. Het medische bedrijf heeft meer dan honderd medewerkers op het vaccin gezet. Het vaccin wordt vermoedelijk niet in Nederland op mensen getest, dan zou het namelijk vertraging oplopen.

De regels over testen zijn in Nederland namelijk strenger dan elders. Om geen vertraging op te lopen wordt waarschijnlijk in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten getest, dat zegt het bedrijf tegen het FD.

We kiezen de snelste en beste manier, aldus een verklaring van Janssen, het farmaceutische dochterbedrijf van Johnson & Johnson. Janssen heeft in Leiden een grote vestiging.


06.18 uur   'Afstand houden, niet doodgaan'
Het lijkt zo simpel: blijf zoveel mogelijk thuis en als je dan toch de deur uit moet, houd dan 1,5 meter afstand van anderen. Zo voorkomen je besmettingen en uiteindelijk dus ook doden.

Toch zijn er veel mensen die zich niet aan die voorschriften houden, tot grote ergernis van bijvoorbeeld Arjen Lubach.
05.50 uur   Strengere maatregelen?
De crisiscommissie van het kabinet komt vandaag bijeen om te overleggen over coronamaatregelen. Dit weekend kwamen veel Nederlanders toch samen butien om van het mooie weer te genieten. Strengere maatregelen lijken daardoor dichterbij te komen.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt maandagavond met de lokale besturen. Hij sluit niet uit dat dat tot verdere, strenge maatregelen leidt. "Een samenscholingsverbod kunnen we hoe dan ook instellen, als burgemeesters constateren dat mensen zich in groepen begeven en de openbare orde verstoren."

Een aantal oppositiepartijen wil dat Nederland helemaal op slot gaat. Het kabinet is daar tot nu toe niet voor te porren maar zegt ook van dag tot dag te kijken welke maatregelen nodig zijn.


05.25 uur   Lichtshows uit respect voor hulpverleners
Tientallen bedrijven en theaters in de evenementen-industrie deden gisteravond mee aan #LightTheSky. Met grote schijnwerpers en lichtbundels uitten ze hun respect voor hulpverleners in tijden van corona.05.00 uur   Teruglezen
Het liveblog van zondag 22 maart vind je hier.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -