RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Maneges in problemen door corona: 'Als dit lang duurt, gaat het mis'

WERKHOVEN - Normaal is het een drukte van belang bij ponyboerderij Oostromshoeve in Werkhoven. In de bak oefenen groepen kinderen het draven, keren en springen. Na afloop worden de paarden vertroeteld. Maar sinds ruim een week is het stil op het terrein aan het Oostromsdijkje. "Voetbalclubs sluiten hun kantine en stoppen met wedstrijden spelen. Hier moet alles gewoon doordraaien en dat kost heel veel geld", zegt eigenaresse Sjoukje Pieck.

"Er ontstond nadat de maatregelen van het kabinet om sportclubs te sluiten werd afgekondigd binnen de paardensportwereld discussie of een manege wel een sportclub is", zegt Sjoukje. "Maar al snel kozen bijna alle maneges ervoor om de lessen te schrappen. Feitelijk zit je alleen op een paard, maar als er iemand vanaf valt moet je toch helpen. En in de stallen sta je toch ook relatief dicht op elkaar. En wat dacht je van de kantine?"

De keus tijdelijk te sluiten was bij de Oostromshoeve sowieso snel gemaakt. "We hebben allebei astma en mijn moeder is op leeftijd en woont hier op het terrein", zegt Marcel. "We kunnen het risico niet nemen omdat we onder de risicogroep vallen. We hebben nu een rooster gemaakt met een groep meiden die helpen in de stallen, maar als ik ziek word dan hebben we echt een probleem. Zoals het nu loopt, is het redelijk te doen."

PAARDEN MOETEN BLIJVEN BEWEGEN

De tijdelijke sluiting zorgt voor een enorme werkdruk op de ponyboerderij. Want de dieren een paar weken op stal houden kan simpelweg niet. "Ze moeten iedere dag bewegen, anders krijgen ze problemen met hun benen", aldus Marcel. "We hebben een weiland, maar het is nog te koud ze daar heel de dag neer te zetten. We moeten ze nu in groepen in de bak laten. Alle dertig paarden. Tel daarbij op dat de stallen uitgemest moeten worden en dat de dieren drie keer per dag eten. Je kunt je voorstellen dat we alle zeilen bij moeten zetten."

En tussendoor wordt de bankrekening scherp in de gaten gehouden. Er is een kleine reserve opgebouwd voor een verbouwing die op stapel staat. Maar als het tij niet keert, verdampt dat geld in hoog tempo. "We zijn heel hecht met onze leden. We hopen dat we samen deze periode door kunnen komen. We hebben ze nu meer dan ooit nodig", zegt Sjoukje.

Het echtpaar heeft daarom vandaag een brief aan alle leden gestuurd met een verzoek in ieder geval de helft van de contributie door te blijven betalen. Ondanks dat er geen lessen tegenover staan en die rijuren niet kunnen worden ingehaald. "We krijgen al heel veel reacties van leden die ons steunen. Dat doet ons echt heel goed!", zegt Sjoukje. "De toekomst van de Oostromshoeve staat echt op het spel."

MANEGE EN RUITERBOND DOET OPROEP

Volgens de Manege en Ruiterbond komt het nu meer dan ooit op de leden aan om de paardencentra open te houden. "We moeten hier samen doorheen", zegt voorzitter Yvonne Buys. "Het is nog niet te voorspellen hoe lang deze coronacrisis aanhoudt. Maar als dit een tijd gaat duren dan vallen er geheid bedrijven om als leden niet helpen. Veel is afhankelijk van de financiŽle situatie van de manegehouders. Sommigen hebben een spaarpotje, maar dat geld vliegt er uit als de kosten door blijven lopen."

Waar de Manege en Ruiterbond zich richting het kabinet hard voor maakt is dierenartsen op de lijst van vitale beroepen te zetten. Dat is nu niet het geval. "En dat is voor zowel de paardenwereld als bijvoorbeeld agrariŽrs juist heel belangrijk. Als ik volgende week met een ziek dier zit en de dierenarts kan niet komen dan is het leed echt niet te overzien."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -