RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Stevig gesprek' in Houtense coalitie na vertrek wethouders en raadsleden

HOUTEN - De wethouders en fractievoorzitters van de Houtense coalitiepartijen, hebben een "stevig en goed gesprek" gehad nu ze in korte tijd twee wethouders zien vertrekken en ook twee raadsleden met hun werk gaan stoppen. Dat schrijven zij in een brief aan de gemeenteraad.

Directe aanleiding voor die brief is het opstappen van wethouder Jana Smith (ChristenUnie) eind vorige week. Zij gaf aan te weinig politieke steun te ervaren om haar werk als wethouder te kunnen voortzetten. Smith nam haar besluit nadat de gemeenteraad grote kritiek had op haar plannen voor de sociale koers van Houten.

PERSOONLIJK DRAMA

In de brief noemen de wethouders en fractievoorzitters het vertrek van Smith "erg spijtig en natuurlijk een persoonlijk drama". Maar het vertrek van de ChristenUnie-wethouder is niet het enige probleem voor de Houtense coalitie.

Eerder maakte ook Herman Geerdes (VVD) al bekend als wethouder te stoppen. Hij heeft na tien jaar wethouderschap een baan buiten de politiek gevonden. Daarnaast maakten ook ChristenUnie-raadsleden Rene Speksnijder en Griette Vonck-Moes bekend om hun raadswerk per 1 september neer te leggen vanwege "persoonlijke redenen". Omdat de ChristenUnie maar over twee raadsleden beschikt, betekende dit dat de voltallige fractie moest worden vervangen.

TIMING

De Houtense coalitie zegt te begrijpen dat de timing allemaal verre van ideaal is. "In een door het verspreide coronavirus toch al pittige tijd, is het vertrek van een wethouder en de aankondiging dat twee raadsleden van dezelfde partij na het zomerreces vervangen worden, een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden."

Volgens de brief van de coalitie wordt er hard aan oplossingen gewerkt. Zo is de VVD op dit moment bezig met een selectieprocedure om een nieuwe wethouder te kiezen. Ze hopen voor 1 mei een geschikte kandidaat te kunnen presenteren. Ook de ChristenUnie heeft twee nieuwe raadsleden gevonden die per september aan de slag kunnen.

CRISIS

De portefeuille van Smith wordt onder de resterende wethouders verdeeld. Over haar opvolger is nu nog niets bekend.

Morgen zal met alle fractievoorzitters uit de Houtense gemeenteraad worden overlegd. "Want we hebben alle politieke partijen hard nodig om deze crisis, waar de wereld en de gemeente Houten zich momenteel in bevinden, het hoofd te kunnen blijven bieden," schrijven de wethouders en fractievoorzitters van de coalitie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -