RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Aantal coronabesmettingen provincie Utrecht stijgt met 57 naar 401

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn er sinds gisteren 57 bevestigde coronabesmettingen bij gekomen. In totaal zijn er 401 besmettingen vastgesteld. In Montfoort en Rhenen zijn voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus besmettingen vastgesteld, in beide gemeenten gaat het om ťťn besmetting.Het RIVM brengt elke dag de cijfers naar buiten van het aantal getelde besmettingen met het virus dat de longziekte veroorzaakt. De GGD doet dat niet meer omdat de getallen sinds het aangepaste testbeleid geen goede graadmeter meer zijn voor het totale aantal besmettingen.

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat het RIVM noemt. Niet iedereen die met het virus besmet is wordt getest. Dat gebeurt vooral bij zorgverleners en mensen die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis behandeld moeten worden.

In heel Nederland zijn er sinds gisteren 545 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 4.749. Onder hen zijn 1.230 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

Sinds gisteren zijn er 34 mensen overleden aan de ziekte; negen minder dan er gisteren werden gemeld. Er zijn in totaal 213 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 82 jaar.

Volgens de NOS belandden er nog niet eerder zo veel coronapatiŽnten in het ziekenhuis. De afgelopen dag kwamen er 242 ziekenhuisopnamen bij. Het recordaantal was tot nu toe 193 mensen binnen een dag.

TE VROEG VOOR ENTHOUSIASME

Hoewel het coronavirus de afgelopen 24 uur minder levens heeft geŽist dan daarvoor, is het volgens het RIVM "te vroeg om enthousiast te zijn". De komende week zou "cruciaal" zijn.

Het aantal vastgestelde besmettingen is minder snel toegenomen, maar aan de andere kant nam het aantal ziekenhuisopnamen met 24 procent toe, terwijl de stijging een dag eerder 'slechts' 18 procent bedroeg. Een duidelijke lijn ontbreekt, want zaterdag kregen de ziekenhuizen er 30 procent aan patiŽnten bij.

Het RIVM hoopt vanaf deze week effecten te zien van de maatregelen die het kabinet heeft genomen. Precies twee weken geleden riep premier Mark Rutte de bevolking op voorlopig geen handen te schudden. Drie dagen later volgden meer maatregelen, zoals het verbod op bijeenkomsten met meer dan honderd mensen en de oproep aan de hele bevolking om zoveel mogelijk thuis te werken. Op zondag volgde de aankondiging dat ook de horeca en de scholen dicht moesten.

EEN KEER BOODSCHAPPEN

De GGD meldt vandaag dat de maatregelen ter voorkoming van het verspreiden van het virus nog niet voor iedereen duidelijk zijn. Naast de al bekende maatregelen - anderhalve meter afstand houden en thuis blijven bij verkoudheidsklachten - raadt de GGD mensen aan om maximaal ťťn keer per week boodschappen te doen.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons liveblog. De cijfers van je eigen gemeente kun je in het kaartje hieronder zien.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -