Start Utrechts kampeerseizoen wordt drama: 'We worden keihard getroffen'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het kampeerseizoen mag dan officieel wel eind deze maand beginnen, maar de timing had dankzij corona niet beroerder gekund. Door de virusuitbraak lopen inkomsten drastisch terug en worden boekingen massaal geannuleerd, zo blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht.
Wat opvalt is dat campings en parken met de strenge maatregelen zelf bepalen of ze open willen zijn. Burgemeesters mogen wel tot sluiting overgaan als dat noodzakelijk is voor de volksgezondheid. Dat is pas aan de orde als ze zelf onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben getroffen.
7.40 uur Radio M Utrecht: Verslaggever Robert Jan Booij op de camping in Maartensdijk
De verschillen tussen de verschillende campings en parken zijn groot. Zo heeft Center Parcs eerder al aangekondigd alle locaties te sluiten, maar worden er bij de minder grote recreatieplekken andere beslissingen genomen. Ondanks die keuzevrijheid krijgt de toerismesector flinke economische klappen te verduren tijdens deze crisis, zo zegt het Regiobureau Toerisme Heuvelrug en Vallei. (RBT).

HARD GETROFFEN

Volgens directeur Michiel van der Schaaf zit de helft van de ondernemers in zwaar weer doordat ze afhankelijk zijn van kort toeristisch verblijf. Een enkeling boekt nog om de ruimte op te zoeken nu die voor het gevoel in de stad steeds meer wordt beperkt, maar voor de rest loopt het aantal boekingen met tientallen procenten af.
8.40 uur Radio M Utrecht: Verslaggever Robert Jan Booij op de camping in Maartensdijk
Voor de andere parken die zich richten op vaste gasten met een eigen plekje voor een tent of een huisje zijn er minder zorgen. Maar toch zet dat alles geen zoden aan de dijk: "Vakantieparken en campings worden keihard getroffen", aldus Van der Schaaf.

GEDEELD TOILETGEBOUW

De campings en parken die openblijven nemen wel maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Dat gebeurt vooral bij het gedeelde sanitair. Douches, wc's en afwastafels zijn de enige plek waar nog drukte kan ontstaan en de afstandsregel van anderhalve meter kan worden overtreden. Bijbehorende restaurants, snackbars of cafés zijn gesloten of zijn omgebouwd tot afhaalpunt.
"Wij hebben besloten al onze sanitaire voorzieningen te sluiten", zegt Martin van Schaik van RCN Vakantieparken. De organisatie is verantwoordelijk voor 17 vakantieparken, waaronder vakantiepark Het Grote Bos in Doorn. "We kwamen erachter dat de maatregelen van het RIVM heel lastig zijn om daar te handhaven."
Voor mensen die aan het begin van het seizoen met de tent willen komen kan dat dus een probleem opleveren. "Iedereen mag hier nog gewoon zijn tent of camper opbouwen, maar is alleen welkom als ze eigen sanitair meenemen of bijboeken", aldus Van Schaik.

EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID

Ook bij Allurepark de Krakeling worstelden ze met het gedeelde sanitair, maar daar zijn de gebouwen nog niet gesloten. "De accommodaties en gebouwen worden goed schoongemaakt en medewerkers van ons park houden zich strikt aan de hygiënemaatregelen", zo valt op de website te lezen.
Eigenaar Alex van der Grift doet daarbij een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van zijn gasten. "We verzoeken mensen gebruik te maken van hun eigen toilet", aldus Van der Grift.
Hij heeft aanvullende info rondgemaild naar alle gasten die er al zijn of nog willen komen. Ook zijn enkele wasbakken afgeplakt, zodat daarmee de afstandsregel van anderhalve meter wordt nageleefd.

ECONOMISCHE SCHADE

Michiel van der Schaaf van het RTB is nog aan het inventariseren hoe groot de economische schade is. Hij gaat alle honderden ondernemers daarover een enquête sturen. Ook wil hij ondernemers motiveren om het beste te maken van de situatie zoals hij is.
Als voorbeeld haalt hij de bibliotheek aan die ongebruikte boeken gratis buiten neerzet om mee te nemen. Zo blijven ze relevant in de tijd van crisis. Ook RCN Vakantieparken denkt mee. Als iemand kan aantonen in de zorg te werken dan kan diegene op basis van beschikbaarheid in het park een gratis overnachting boeken die vlakbij zijn of haar ziekenhuis zit.

KANSEN IN DE TOEKOMST

Op die manier zijn er niet alleen kansen voor nu, maar ook voor in de toekomst, zo denkt het RTB. Want crisis of niet: mensen blijven behoefte hebben om op vakantie te gaan deze zomer. En als dat niet in het buitenland kan, dan is de neiging om binnen Nederland of Utrecht iets te boeken zodra dat weer kan des te groter.
"We kunnen niets voorspellen", zo legt directeur Michiel van der Schaaf uit. "Maar de onzekerheid over het heropenen van het luchtruim zorgt er voor dat mensen die normaal naar het buitenland gaan nu niet kunnen of durven. En daar kan het lokale toerisme op korte termijn van profiteren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.