RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Coronamaatregelen aangescherpt: forse boetes en burgemeesters mogen locaties sluiten

PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet neemt extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo kunnen er boetes tot 400 euro worden opgelegd aan mensen die zich niet houden aan de regel om afstand te houden. Ook krijgen burgemeesters de mogelijkheid om bepaalde locaties te sluiten als er te veel mensen naartoe komen.

Premier Rutte sprak op een persconferentie zijn waardering uit voor iedereen die de afgelopen week is thuisgebleven. "Helaas geldt dat nog niet voor iedereen", zei Rutte. Hij verwees naar de overvolle stranden afgelopen weekend, de 'dagjesmensen' die naar bouwmarkten of andere winkels gaan en de 'schijt aan coronafeestjes' die georganiseerd worden. "Dat is gewoon asociaal en dat moet stoppen", sprak de premier.

Om die reden is besloten de bestaande maatregelen verder aan te scherpen. Allereerst zijn alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden. Die maatregel gold al tot 6 april maar is dus verlengd. Ook geldt er geen ondergrens meer van honderd personen.

BOETES
Burgemeesters krijgen daarnaast meer mogelijkheden om in te grijpen. "Burgemeesters zullen gaan beslissen om specifieke locaties voor het publiek te sluiten als dat noodzakelijk is. Stranden, parken, campings", somde minister Grapperhaus op. Zo'n gedwongen sluiting is volgens hem pas aan de orde als die locaties zelf onvoldoende maatregelen treffen.

Ook mag de politie ingrijpen als mensen zich niet aan de afspraak houden om afstand te houden en niet samen te komen. Er kan bijvoorbeeld een boete worden opgelegd. Voor personen is die boete maximaal 400 euro, voor bedrijven maximaal 4000 euro.

SPREEK NIET MET MEER DAN 3 MENSEN THUIS AF
Grapperhaus gaf verder het dringende advies om ook thuis niet met meer dan drie mensen af te spreken. En ook in dat geval moet er anderhalve meter afstand gehouden worden. Kan dat niet in je huis, "dan is de consequentie dat je het niet moet doen", zei de minister.

Tot slot wordt ook de quarantaineregel aangescherpt: als een gezinslid koorts heeft, moet het hele gezin thuisblijven.

Grapperhaus erkende dat het geen leuke maatregelen zijn die het kabinet moet nemen. "Maar als we hier doorheen zijn met z'n allen, kunnen we een heleboel feestjes geven." Hij zei verder dat "de sleutel tot succes in ons eigen gedrag ligt".

LOCKDOWN
Grapperhaus en Rutte deden allebei een beroep op iedereen om zich te houden aan de maatregelen, ook als je niet tot een risicogroep behoort. "Denk niet, het zal wel loslopen", benadrukte de premier. "Stel je raakt besmet? Dan kun je nog steeds andere mensen aansteken. We leven met 17 miljoen mensen in een land. Doe het dan voor anderen."

Ook waarschuwde hij dat een lockdown dreigt, als mensen niet luisteren. Als mensen zich nu niet houden aan de afspraken, dan is de volgende stap het hele land op slot gooien. "Ik hoop dat dat niet nodig is", zei Rutte.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -