RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Noodsteun voor voedselbanken en nog voldoende ic-bedden in onze regio


PROVINCIE UTRECHT - Het wordt een cruciale week, zei het RIVM gisteren. Vanaf deze week hoopt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu effecten te zien van de coronamaatregelen die het kabinet tot nu toe heeft genomen. Dat en ander nieuws is de hele dag te volgen in dit liveblog.
In het kort:
- Aantal bevestigde besmettingen in provincie stijgt met 77
- Supermarkten beperken het aantal klanten, winkelkwagentjes zijn verplicht
- De eindexamens zijn afgelast, de schoolexamens zijn doorslaggevend
- CoronapatiŽnten in Stichtse Vecht en IJsselstein overleden
- Help anderen en zet je actie op onze hulpactie-kaart
- Deel je foto met ons en breng corona in beeld

23.36 uur   Liveblog gesloten
Bedankt voor het lezen. Morgen starten we een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws.


23.10 uur   Slob: scholen langer dicht als RIVM-onderzoek laat af is
Het is nog onduidelijk hoeveel langer de scholen dicht zullen blijven. Onderwijsminister Arie Slob wacht de uitkomsten van een speciaal corona-onderzoek van het RIVM af, voor hij een besluit neemt. Die resulaten zouden op 6 april bekend moeten zijn, maar vandaag werd duidelijk dat die datum mogelijk niet gehaald gaat worden. Slob zegt dat als de onderzoeksresultaten niet voor 6 april binnen zijn, de scholen langer dicht zullen blijven. Slob hoopt morgen meer duidelijkheid te krijgen over de resultaten van het onderzoek.


22.20 uur   U-OV: betaal gewoon voor je rit
U-OV zegt dat reizigers misbruik maken van de coronamaatregelen. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, worden reizigers gevraagd om via de achterdeur van een bus in te stappen. Zo is er geen contact met de buschauffeur. Ook worden geen losse buskaartjes meer verkocht. Maar volgens U-OV denken sommige reizigers daardoor ten onrechte dat ze gratis mogen reizen. "Dat is niet het geval", benadrukt de vervoersorganisatie.

Volgens U-OV reist normaal gesproken 95 procent van de reizigers met een OV-chipkaart, maar is dit percentage gedaald sinds de coronamaatregelen zijn ingevoerd. Reizigers gebruiken het feit dat er geen kaartje gekocht kan worden in de bus, om gratis te kunnen reizen. "We roepen iedereen op om gewoon te betalen voor je rit. Naast dat dit verplicht is, blijf je op deze manier het openbaar vervoer steunen. Deze steun kunnen we juist in deze tijd goed gebruiken", aldus het bedrijf.22.11 uur   Handbalbond beŽindigt alle competities
Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) heeft besloten om alle competities in het seizoen 2019-2020 te beŽindigen. Door de maatregelen tegen het coronavirus is een herstart niet meer mogelijk. Alle competities worden afgesloten zonder kampioen en zonder reglementaire promotie/degradatie.

Eerder beŽindigden ook bijvoorbeeld de zwembond en basketbalbond al de competities.


21.59 uur   Tijd voor een stukje positiviteit
Dat dachten deze docenten en leerlingen, die een filmpje maakten.
21.15 uur   Infectieradar van RIVM van start in kleinere vorm
Het RIVM gaat met behulp van ruim 30.000 mensen proberen een beeld te krijgen van hoe het coronavirus zich verspreidt in Nederland. De deelnemers aan de zogeheten infectierader hebben zich online aangemeld en gaan de komende tijd online informatie invullen over hun gezondheid.

Vorige week lanceerde het RIVM de infectierader en riep mensen op zich aan te melden. Het instituut was op zoek naar 100.000 Nederlanders om mee te doen aan het project, maar de site was al snel overbelast en werd uit de lucht gehaald. De gegevens van degenen die zich toen al hadden aangemeld, zijn ondanks de technische problemen veiliggesteld. Met deze 30.000 mensen trapt het project nu alvast af. Ondertussen wordt gewerkt aan een nieuw systeem, waarmee het RIVM binnenkort het aantal deelnemers van de infectieradar hoopt uit te breiden.


20.58 uur   Burgemeester schrijft brief aan kinderen in Houten
Burgemeester Gilbert Isabella heeft de basisschoolleerlingen in de gemeente Houten een brief gestuurd over de coronacrisis. In de brief schrijft de burgemeester dat hij begrijpt dat het ook voor hen een lastige tijd is. Zo kunnen ze niet sporten, of naar verjaardagsfeestjes. Ook een bezoek aan opa en oma is vaak lastig. Isabella eindigt zijn brief met een welgemeend advies: "Laten we deze tijd extra lief voor elkaar zijn. Als we ons allemaal houden aan wat de deskundige mensen van ons vragen, wordt alles straks weer normaal".


20.30 uur   Nog voldoende ic-bedden in regio Utrecht
De ziekenhuizen in de regio Utrecht kunnen de toestroom van coronapatiŽnten nog aan, blijkt uit navraag van RTV Utrecht. In de vier grote ziekenhuizen in de provincie liggen op dit moment enkele tientallen coronapatiŽnten op de intensivecare-afdelingen. Dat worden er elke dag meer, maar er zijn nu nog voldoende bedden.


20.10 uur   4 miljoen noodsteun voor voedselbanken
Het kabinet geeft eenmalig 4 miljoen euro aan voedselbanken in Nederland. Het gaat om een vangnet waar voedselbanken die door het coronavirus in de knel komen in het uiterste geval een beroep op kunnen doen.

Het geld gaat naar het calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland. De voedselbanken die bij deze stichting zijn aangesloten, kunnen geld krijgen om het hoofd boven water te houden. Zij moeten wel eerst geprobeerd hebben om lokaal een oplossing te zoeken. Pas als dat niet tot resultaat heeft geleid, kunnen ze een beroep doen op het calamiteitenfonds. In dat fonds zit al geld van de stichting zelf. Ook donaties gaan naar dit fonds.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is bij sommige voedselbanken de aanvoer van voedsel gestokt. Maar ook is er een tekort aan ervaren personeel en zijn sommige locaties niet langer geschikt om voedselpakketten uit te delen.


19.46 uur   Zeist epicentrum van corona-aanpak
De coronacrisis in Nederland wordt voor een belangrijk deel gemanaged vanuit een brandweerkazerne in Zeist. Dat meldt de NOS. In het Landelijk Operationeel Team Corona werken mensen van de politie, brandweer, geneeskundige dienst, defensie en veiligheidsregio's samen.

Zij verzamelen informatie, adviseren het kabinet, bedenken oplossingen en delen informatie over wat de beste aanpak is met alle betrokken partijen. "Dit is een unieke samenwerking", zegt teamleider IJle Stelstra tegen de NOS.

Het team in Zeist werkt samen met het Landelijk Operationeel CoŲrdinatie Centrum dat in Driebergen zit.


19.30 uur   Burgemeesters kunnen corona-bevoegdheden nog niet inzetten
Gisteravond kondigde minister Grapperhaus aan dat burgemeesters meer mogelijkheden krijgen om op te treden als burgers zich niet aan de coronamaatregelen houden. Maar die bevoegdheden zijn nog niet geregeld, laat de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen weten. Hij is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht. De verwachting is dat de uitgebreide noodverordening deze week nog van kracht wordt.

Overigens zullen burgemeesters niet massaal winkels, parken of speeltuinen gaan sluiten als ze de mogelijkheid krijgen, blijkt uit een rondvraag van RTV Utrecht. Burgemeesters geven aan dat ze de situatie scherp in de gaten zullen houden, maar dat het uitgaanspunt is mensen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.


19.02 uur   Militair met corona in ziekenhuis Utrecht
In het ziekenhuis in Utrecht is een Nederlandse militair opgenomen die op uitzending in Litouwen besmet is geraakt met het coronavirus. De militair is afgelopen nacht samen met vier andere militairen door de luchtmacht opgehaald en naar Nederland gebracht. De overige vier hoefden niet worden opgenomen in het ziekenhuis, maar zitten wel in quarantaine.


18.24 uur   Afstand houden!
Deze bekende Utrechters willen het nog maar een keer onder de aandacht brengen: houd afstand.

Bekende Utrechters roepen op afstand te houden18.05 uur   Liefde is het antwoord
De bewoners van nieuwbouwwijk Zijdebalen in Utrecht sturen een beetje liefde de wereld in.

 Deze Utrechters sturen wat liefde jouw kant op Deze Utrechters sturen wat liefde jouw kant op | Foto: RTV Utrecht


17.50 uur   Flink meer huis- en grofvuil nu we massaal thuis zijn
Nu de meeste mensen thuisblijven vanwege het coronavirus, wordt er veel meer huisvuil afgevoerd. Ook blijkt uit de hoeveelheid grofvuil die wordt ingezameld dat er massaal wordt opgeruimd. Bij de afvalscheidingsstations in Utrecht wordt momenteel zo'n 20 tot 25 procent meer afval gebracht door inwoners. Ook de ondergrondse afvalcontainers zijn volgens de gemeente sneller vol.

Ook de afvalbedrijven nemen maatregelen vanwege het coronavirus. Zo mogen er een maximaal aantal auto's op het terrein van de recyclingstations en sloot gisteren al het afvalbrengstation in Leerdam. Door de verplichte minimale afstand van 1,5 meter tussen personen heeft bijvoorbeeld Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) de bezetting van de vuilniswagens aangepast. Het kan volgens het bedrijf daardoor voorkomen dat een container op een later tijdstip dan normaal geleegd wordt.


17.11 uur   #spreadlove
Utrecht zijn we samen. En daarom zendt RTV Utrecht de komende tijd een clip uit met beelden uit de regio. Stuur jij ook iets in?16.55 uur   Gemengde gevoelens bij eindejaars na schrappen eindexamen
Geen eindexamenstress voor eindejaars dit jaar. Alle schriftelijke eindexamens voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan namelijk niet door vanwege het coronavirus. Maar het betekent bijvoorbeeld ook geen examenfeestjes. Het levert dan ook gemengde gevoelens op bij scholieren, vertelden ze ons.


16.02 uur   Ook geen weekmarkt in Woerden en Oudewater tot 1 juni
Oudewater en Woerden schrappen de markt tot 1 juni. De gemeente Oudewater spreekt van een moeilijk besluit, maar zegt dat niet viel te garanderen dat mensen altijd afstand zouden houden.


Eerder besloot ook bijvoorbeeld Zeist al om de markt te schrappen. Markten in andere plaatsen hebben maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.15.41 uur   Schippers: laten we er in 2021 een nog groter feest van maken
Atlete Dafne Schippers heeft begrip voor het uitstellen van de Olympische Spelen. "Zojuist het nieuws gehoord dat de Spelen in Tokio zijn verplaatst naar de zomer van 2021. Het spreekt voor zich dat ik er echt naar uitkeek en dat mijn vorm momenteel goed is, maar voor nu moeten we naar het grotere plaatje kijken en doen wat nodig is om het coronavirus te verslaan", schrijft de sprintkampioene op Instagram.

Schippers is tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter. Ze veroverde op de Spelen van 2016 in Rio zilver op deze sprintafstand. Voor Tokio was ze geplaatst op drie nummers, de 100 meter, 200 meter en met het estafetteteam op de 4x100 meter. "Laten we het beste hopen en laten we ervoor zorgen dat we er in 2021 een nog groter feest van maken."
15.20 uur   Burgemeester Bolsius hoopt dat iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houdt
We moeten de nieuwe maatregelen serieus nemen, zegt de Amersfoortse burgemeester Bolsius.

De Amersfoortse burgemeester Bolsius hoopt dat de nieuwe maatregelen serieus genomen worden15.03 uur   Hotels bieden kamers tegen kostprijs aan zorgpersoneel en familie patiŽnten
Hotels bieden tegen kostprijs kamers aan voor zorgpersoneel en familie van coronapatiŽnten die buiten hun eigen regio in een ziekenhuis verblijven. Bij het initiatief Hotels Helpen Nederland hebben veertien hotels in negen steden aangesloten. Ook Utrecht doet mee, verder gaat het bijvoorbeeld om steden als Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Zwolle.

Het initiatief komt van Mitch Spelten. Hij ontwikkelt boekingssoftware en kwam op het idee toen hij afgelopen weekend in het nieuws zag dat coronapatiŽnten uit Brabant naar locaties elders in het land werden verplaatst. Hij realiseerde zich hoe lastig dat voor familieleden kan zijn. "Daarnaast begreep ik dat veel zorgpersoneel elders wordt ingezet. Ik bedacht me toen: wij hebben de software, en de 250 hotels in onze database staan leeg en hebben de kamers. Daar kunnen en moeten we iets mee."


14.40 uur   Leraar bestrijdt social distancing
Hoe maak je het toch gezellig op school, ondanks de afstand? Meneer Helmerhorst van het Anna van Rijn College in Nieuwegein heeft een oplossing verzonnen.
14.21 uur   77 nieuwe besmettingen in provincie Utrecht
In de provincie Utrecht zijn volgens de cijfers van het RIVM de afgelopen 24 uur 77 mensen positief op het coronavirus getest. Het totale aantal komt daarmee op 478.


14.18 uur   Gemeenteraad Amersfoort komt vanavond bijeen
Ondanks het verbod op bijeenkomsten komt de gemeenteraad van Amersfoort vanavond gewoon bijeen. Volgens burgemeester Lucas Bolsius schrijft de wet voor dat er alleen besluiten genomen kunnen worden als de gemeenteraad fysiek bijeen is. "We komen in afgeslankte samenstelling bij elkaar en zo kort mogelijk. We houden de richtlijnen met betrekking tot de afstand in de gaten. De gemeenteraad is een vitaal onderdeel van de maatschappij en die moet besluiten kunnen nemen."


14.08 uur   Dodental door coronavirus stijgt met 63 naar 276
De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 63 mensen als gevolg van het coronavirus overleden. Daarmee stijgt het totale aantal doden naar 276. Er zijn 811 nieuwe patiŽnten geteld. Daarmee komt het totale aantal personen dat postief is getest op 5.560.


14.00 uur   Olympische Spelen uitgesteld
De Olympische Spelen in Tokyo worden uitgesteld. Daar zijn de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach het over eens geworden. De Spelen worden nu verplaatst naar volgend jaar.


13.49 uur   Een hart onder de riem voor de zorgprofessionals in Vijfheerenlanden


13.11 uur   Veerpont Eemdijk neemt coronamaatregelen
Ook het beroemde pontje in Eemdijk in de gemeente Bunschoten neemt maatregelen. Dat kan langere wachttijden betekenen.12.46 uur   Corona-spreekuur op Radio M Utrecht
In het radioprogramma 'Aan Tafel!' op Radio M Utrecht kunt u morgen tussen 12.00 - 14.00 uur luisteren naar het speciaal ingelaste 'Corona-spreekuur'. Een arts van de GGD en voorlichter van de ANBO zitten klaar om antwoord te geven op al uw vragen rond de corona-crisis. Heeft u een vraag, stuur dan een e-mail naar: aantafel@rtvutrecht.nl en wie weet wordt deze morgen in de uitzending beantwoord.


12.37 uur   Supermarkten beperken aantal klanten, winkelwagentje verplicht
Supermarkten gaan het aantal bezoekers in de winkels sterk beperken. Per 10 vierkante meter winkeloppervlak mag nog maar een klant naar binnen. Het gebruik van een winkelwagentje wordt verplicht, ook als iemand maar een boodschap nodig heeft. Dat meldt brancheorganisatie CBL.


12.14 uur   Eerste inwoner Stichtse Vecht overleden aan gevolgen coronavirus
Burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht laat weten dat ook in zijn gemeente een inwoner is overleden door besmetting met het coronavirus.12.15 uur   "Begrijpelijk dat de regels zijn verscherpt"
Op Utrecht Centraal tonen reizigers begrip voor het aanscherpen van de maatregelen om het coronavirus af te remmen. "Na afgelopen weekend was dat ook wel te verwachten."

Reacties op verscherpen van de coronamaatregelen11.48 uur   Spakenburgspeler kan Dubai niet uit
Voetballer Jordi Bitter van Spakenburg is gestrand in het buitenland. Door de coronamaatregelen hebben hij en zijn vriendin hun bezoek aan haar ouders in Dubai noodgedwongen moeten verlengen. Bitter vertelt aan voetbalmagazine ELF dat hij bij het stilleggen van de competitie besloten had om zijn schoonouders te bezoeken nu hij toch niet hoeft te spelen.

Wanneer Bitter weer naar Nederland kan vliegen is niet duidelijk, maar voor het voetballen hoeft hij het niet te doen. Het lijkt erop dat de competitie dit seizoen niet meer wordt hervat.


11.30 uur   Persconferentie minister Slob over eindexamens11.10 uur   Lieve tekening voor vuilnisdienst
Lief toch? De 7-jarige Sebastian van Eindt uit de Utrechtse Sterrenwijk maakte een mooie tekening en legde die op het vuilnis. "Ik wil jullie in deze moeilijke tijden ook bedanken dat jullie onze stad schoonhouden", aldus Sebastian.

 "Jullie doen fantastisch werk!" | Foto: Sebastian van Eindt

Heb jij ook een mooie foto? Met onze fotokaart brengen we samen corona in beeld.


11.00 uur   Verdrietig nieuws uit IJsselstein
In IJsselstein is een inwoner die besmet was met het coronavirus overleden. Dat laat burgemeester Patrick van Domburg weten.10.38 uur   Eindexamens afgelast
De centrale schriftelijke eindexamens voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. Ze kunnen na de zomer gewoon naar het mbo, de hogeschool of de universiteit, laat minister van Onderwijs Arie Slob weten. Het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding op de landelijke examens hebben gemaakt, is genoeg voor een volwaardig en internationaal erkend diploma.

Verschillende onderwijsorganisaties riepen de overheid al langer op op de examens te schrappen. Die roep werd alleen maar luider sinds het kabinet maandag nog strengere maatregelen nam om de opmars van het coronavirus te stoppen


10.28 uur   Weekmarkt Zeist dicht, bezoekers hielden geen afstand
De markt in Zeist is tot nader order afgelast. Niet elke bezoeker neemt de minimale afstand van 1,5 meter in acht en dat is wel nodig om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, laat de gemeente weten.

Volgens de gemeente namen de marktkooplui op zaterdag en donderdag wel voorzorgsmaatregelen en werden de hygiŽneregels duidelijk doorgegeven. Toch liepen sommige klanten te dicht op elkaar. Zeist heeft daarom besloten de markt uit veiligheid voorlopig af te gelasten. Het risico op besmetting is te groot.


09.42 uur   Stay safe, stay home
Luister naar Sean Klaiber en Tony Peroni junior. Corona is geen grap!
08.58 uur   Bedankt, maar geen babyfoons nodig


08.23 uur   GGD Regio Utrecht: Volg de verscherpte maatregelen op
Ook de GGD Regio Utrecht is tevreden over de aanscherping van de regels die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Woordvoerder Anja Kreileman riep luisteraars van Radio M Utrecht vanmorgen op om er gehoor aan te geven.

GGD Regio Utrecht op Radio M Utrecht07.26 uur   Goedemorgen iedereen!
Ook dit is thuiswerken.07.12 uur   Burgemeesters blij met aangescherpte maatregelen
Burgemeester Sjors FrŲhlich van Vijfheerenlanden is "ongelooflijk blij" met de duidelijkheid die de verscherpte maatregelen en adviezen van het kabinet geven. Hij verwacht niet dat het vaak nodig zal zijn, maar als het moet kunnen gemeenten nu afdwingen dat mensen afstand van elkaar houden.

Burgemeester Sjors FrŲhlich (Vijfheerenlanden) op Radio M Utrecht07.09 uur   Op bezoek bij moeder
Vreemde tijden. Gerda van Zelst maakte deze foto van een familiebezoekje in Nieuwegein. "Op gepaste afstand even een praatje en zwaaien naar moeder van 97 in de Geinsche Hof", schreef ze aan RTV Utrecht, toen ze het plaatje plaatste op onze fotokaart.

 Op gepaste afstand even een praatje en zwaaien naar moeder. Op gepaste afstand even een praatje en zwaaien naar moeder. | Foto: Gerda van Zelst / RTV Utrecht


06.52 uur   "Voorlopig geen loonsverhoging"
Door de coronacrisis zijn de cao-onderhandelingen gestaakt. Volgens De Telegraaf zijn de gesprekken in grote sectoren als het beroepsgoederenvervoer, de bouw en de kappersbranch stil komen te liggen. "Tenzij er een wonder gebeurt, zijn er in mei een miljoen mensen met een verlopen cao", zegt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. "Geen werkgever wil zich momenteel verbinden aan financiŽle verplichtingen voor de lange termijn."

AWVN houdt er rekening mee dat het maanden gaat duren voor de onderhandelingen weer worden opgepakt. Werkgevers kunnen zolang geen nieuw beleid doorvoeren en werknemers krijgen geen loonsverhoging, aldus de woordvoerder.


06.33 uur   YouTubers steunen Voedselbank Amersfoort
Met een livestream op YouTube hebben twee YouTubers zo'n 1700 euro opgehaald voor de Voedselbank in Amersfoort. Sebas de Jong speelt via het videokanaal online computergames en riep daar zondag op om geld te doneren.
06.24 uur   Weg roze wolk
Veel hoogzwangere vrouwen kiezen voor een thuisbevalling, zien verloskundigen die RTV Utrecht sprak. Op die manier vermijden ze zoveel mogelijk contact met andere mensen en proberen ze een besmetting met het coronavirus te voorkomen. Ook verloskundigen zelf nemen de nodige maatregelen tegen de verspreiding.


06.03 uur   Kampeerseizoen start dramatisch
Campings en vakantieparken worden keihard getroffen door de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Toeristen herzien hun vakantieplannen en het aantal boekingen loopt drastisch terug.

7.40 uur Radio M Utrecht: Verslaggever Robert Jan Booij op de camping in Maartensdijk


8.40 uur Radio M Utrecht: Verslaggever Robert Jan Booij op de camping in Maartensdijk


 Afstand houden op de camping in Maartensdijk. Afstand houden op de camping in Maartensdijk. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

De ondernemers mogen ook binnen de nieuwe maatregelen nog altijd zelf bepalen of ze open willen blijven. Burgemeesters mogen nu wel tot sluiting overgaan wanneer dat noodzakelijk blijkt voor de volksgezondheid. Dat is pas aan de orde als een park of camping zelf onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben getroffen.


05.50 uur   Alternatieve invulling 4 en 5 mei
De aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet zetten definiteif een streep door het Bevrijdingsfestival en alle andere bijeenkomsten rond 4 en 5 mei. Het Nationaal Comitťonderzoekt of er een passende alternatieve invulling gevonden kan worden.05.45 uur   'Gezond verstand gebruiken'
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, die tevens voorzitter is van de Veiligheidsregio Utrecht, heeft gezegd zeker te zullen optreden als mensen zich niet aan de coronamaatregelen houden. Maar hij doet vooral een beroep op het gezonde verstand van Utrechters. "Of je nou jong bent of oud, dat je je weet te gedragen. En dat je luistert naar wijze adviezen. Maar als er echt niet geluisterd wordt, dan zullen we gaan optreden", zei Van Zanen gisteravond.05.35 uur   Boete voor wie niet luistert
Er kan voortaan een boete worden uitgedeeld aan wie zich niet houdt aan de coronamaatregelen. Dat maakte het kabinet gisteravond bekend. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die niet de anderhalve meter afstand houden, maar ook om bedrijven die niet ingrijpen.

Verder krijgen burgemeesters meer mogelijkheden om op te treden, bijvoorbeeld door parken of winkels te sluiten als daar te veel mensen komen. Ook wordt de quarantaineregel aangescherpt. Als een gezinslid koorts heeft, moet vanaf nu het hele gezin thuisblijven.

De maatregelen moeten de verspreiding van het coronavirus indammen. Om die reden worden tot 1 juni vrijwel alle samenkomsten verboden. Die maatregel gold al tot 6 april en is nu verlengd. Ook geldt er geen ondergrens meer van honderd personen. Meer weten? Lees dan hier verder.


05.30 uur   Teruglezen
Het liveblog van maandag 23 maart kun je hier teruglezen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -