RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

75 jaar vrijheid valt in het water door corona: 'Jammer, maar beste keus'

PROVINCIE UTRECHT - Het had zo'n mooie tocht moeten worden. Tientallen oude legervoertuigen van Keep them Rolling (KTR)zouden op 5 mei van Ede via de Utrechtse Heuvelrug richting Utrecht rijden. Dezelfde route als de Canadezen in 1945 tijdens Operation Faust aflegden. Maar door de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus gaat dat niet door. "Het is heel jammer, maar wel de beste keus", zegt Johan Goudkuil.

De Zeistenaar heeft zelf een oude Amerikaanse legerjeep en is met zijn vrouw en zoon al maanden met de tocht bezig. "Operation Faust was een operatie in 1945 waarbij op grote schaal voedsel naar het hongerende westen van ons land werd gereden. We hebben honderden voedselkisten laten maken die door een supermarktketen gevuld zouden worden. Op de Maliebaan zouden we die gevulde kisten dan aan de voedselbank geven."

Omdat tochten van KTR altijd veel publiek op de been brengt, was afgelasten de enige juiste keuze. "Er zouden vanuit Canada een aantal veteranen overkomen", zegt Goudkuil. "Dat gaat nu niet. Buiten dat komen er altijd heel veel oudere mensen kijken en die vallen in de risicogroep. Vandaar dat we het nu in 2021 gaan doen. 76 jaar na de bevrijding, maar het wordt dan dubbel feest."

KAMP AMERSFOORT
Een traditionele herdenking met duizenden aanwezigen kan vanwege het corona-virus vanzelfsprekend ook niet doorgaan bij Kamp Amersfoort. Het is 75 jaar geleden dat het kamp werd overgedragen aan het Rode Kruis. Toch wordt er wel stilgestaan bij de bevrijding. Op 19 april om 13:30 uur via de website, social media en omroepen kunnen mensen meekijken hoe de vlag wordt gehesen en de kampklok wordt geluid.

Staatssecretaris Paul Blokhuis houdt een toespraak net als een oud-gevangene. Zelfs het koor treedt 'live' op zonder dat zij daarvoor fysiek bij elkaar zijn. Via een speciale verbinding worden de zangers digitaal aan elkaar gekoppeld. Het is een volgens de organisatie een wereldprimeur dat op deze manier herdacht wordt.

BEVRIJDINGSFESTIVAL UTRECHT
Ook het grote bevrijdingsfestival in Utrecht wordt geschrapt. Onder anderen rapper Snelle zou optreden. "Het Nationaal Comitť 4 en 5 mei zoekt samen met maatschappelijke partners naar een passende
alternatieve invulling van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag", zo laat de organisatie in een persbericht weten.

Verder spreekt het Nationaal Comitť nadrukkelijk de hoop uit dat betrokken overheden, sponsors en partners er alles aan zullen doen om de organisaties van de Bevrijdingsfestivals te blijven steunen op weg naar 5 mei 2021. "Onze wens is dat we op 5 mei 2021 in goede gezondheid onze vrijheid kunnen vieren, met elkaar."

DODENHERDENKING
Ook is een streep gezet door dodenherdenkingen. Het zijn evenementen waar duizenden mensen op af komen en die zijn verboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de jaarlijkse twee minuten stilte bij het Militair Ereveld op de Grebbeberg. Dat is de na de herdenking op de Dam in Amsterdam, dit jaar zonder publiek, de grootste herdenking van Nederland. In 2001 legde een klein groepje veteranen samen met de burgemeester een krans bij het monument. Toen was vanwege de MKZ-crisis de grote herdenking gecanceld.

Toch zal er in het land stilgestaan hoe dan ook stil worden gestaan bij het thema 75 Jaar Vrijheid. "We willen mogelijk maken dat de hele Nederlandse samenleving ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan herdenken en stil kan staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog", aldus de voorzitter van het Nationaal Comitť, Gerdi Verbeet op de site van het comitť. "We vragen speciale aandacht voor de veteranen en al die mensen die de verschrikkingen van deze oorlog zelf hebben meegemaakt en nu extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus."

Er is ondertussen druk overleg met de lokale afdelingen. Verbeet heeft hen gevraagd mee te denken hoe herdenkingen toch op een veilige manier kunnen worden gehouden. Binnenkort komt daar meer over naar buiten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -