Verzorgers werken door in uitgestorven dierenparken: 'Het zijn onze vitale beroepen'

Geen wachtrijen sinds 14 maart in Amersfoort
Geen wachtrijen sinds 14 maart in Amersfoort © Marjo Hoedemaker
AMERSFOORT/RHENEN - De dierentuinen mogen dan wel gesloten zijn, maar de verzorgers blijven koste wat het kost gewoon aan het werk. In een compleet verlaten parken zijn deze mensen bij Ouwehands Dierenpark en Dierenpark Amersfoort nog druk in de weer om bij te voeren of om zwangere en pasgeboren dieren te helpen. Maar de rest van het personeel blijft zoveel mogelijk thuis.
"Ik heb dit in mijn 60-jarige dierentuin-carrière nog nooit meegemaakt", zegt olifantenexpert Marjo Hoedemaker van Dierenpark Amersfoort. "Mond-en-klauwzeer, de vogelpest, diverse stormen en strenge winters: ik heb alles gezien. Maar dit is wel heel vreemd."

LEGE PARKEN

Vanaf de woning van Hoedemaker vlakbij de dierentuin kijkt hij uit op een compleet uitgestorven park. Als een van de eerste dierentuinen in Nederland heeft Amersfoort besloten om de deuren vorige week zaterdag voor alle bezoekers te sluiten. Met lege paden, speeltuinen en restaurants tot gevolg.
Ïk heb dit in mijn 60-jarige dierentuincarrière nog nooit meegemaakt.
Marjo Hoedemaker, olifantenexpert Dierenpark Amersfoort
Bij Ouwehands in Rhenen is een soortgelijke situatie, zegt directeur Robin de Lange. Het bonoboverblijf was de grootste investering van de dierentuin de afgelopen maanden, maar de bouw daarvan ligt nu stil. De komende tijd wordt gebruikt om schoon te maken en sommige gebouwen van een nieuw likje verf te voorzien. "Ik verwacht dat we de komende twee maanden niet open kunnen."

VITALE FUNCTIES

Het kost volgens beide dierentuinen behoorlijk veel inspanning om de noodzakelijke verzorging draaiende te houden. Door de maatregelen moeten medewerkers nu vaak gescheiden werken.
"De verzorgers en technische dienst, voor wateronderhoud, zijn onze vitale functies. Die zijn niet zo makkelijk te vervangen", aldus Robin de Lange. Ook Hoedemaker neemt zijn pet af voor zijn collega's die doorwerken. "Dat kan alleen met de maximale inzet van die mensen."

ZWANGERE DIEREN

In zowel Amersfoort als Rhenen spelen zwangerschappen een belangrijke rol in corona-tijd. Zo staat voor Hoedemaker al wekenlang de geboorte van een jong olifantje op de planning. Maar ook in Ouwehands is het een bijzondere tijd met de twee ijsberenjongen die voor het eerst naar buiten mochten en een mogelijk zwangere panda.
Ik verwacht dat we de komende twee maanden niet open kunnen.
Robin de Lange, directeur Ouwehands Dierenpark Rhenen
Het contact over dit heugelijke nieuws van een aantal weken terug moet met China anders worden opgelost. "We zouden eigenlijk naar China reizen om te bespreken hoe we moeten omgaan in het geval van een drachtige panda, maar gelukkig kan dat gesprek ook met online contact", zo zegt De Lange. "Eerst wensten wij hun sterkte met de situatie daar en nu is dat andersom."
Verzorgers filmen live hoe het er met Wu Wen en Xing Ya aan toe gaat en ook de maandelijkse rapportages kunnen gewoon doorgaan. Voor nu is dat een prima oplossing, zo zegt de directeur. "Eind april zou het op z'n vroegst zichtbaar moeten zijn of ze zwanger is."
Aan de geboorte van het olifantje in Amersfoort verandert weinig. De verloskundige olifantenverzorgers werken niet meer in een team van vier mensen, maar in twee duo's. "Alles komt gewoon goed, wat dat betreft", verzekert Marjo Hoedemaker.

WEBCAMS

Overigens is een digitaal dagje dierentuin met de webcams nog wel mogelijk. Hier kunt u meekijken met de olifanten in Amersfoort. Bij Ouwehands kunt u zich aanmelden om mee te gluren bij de panda's.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.