Omstreden AlFitrah moet van rechter openheid geven

© RTV Utrecht
UTRECHT - De alFitrah-moskee in Utrecht moet meewerken aan het onderzoek van de Parlementaire Ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag in hoger beroep bepaald.
De commissie doet onderzoek naar ongewenste geldstromen naar moskeeën vanuit het buitenland. Op een van de verhoordagen lag de focus op de alFitrah-moskee en de daarbij horende stichtingen. Dat gesprek verliep uiterst moeizaam.
Al voor het verhoor werd alFitrah-voorzitter Suhayb Salam om documenten gevraagd, maar die bleven uit. De commissie verzocht aan de rechtbank een bevel af te geven om informatie en documenten te verstrekken. Na dat bevel ging Salam in hoger beroep.
Het Haagse hof heeft de stichtingen nu grotendeels ongelijk gegeven. De stichtingen rondom alFitrah moeten daarom meewerken aan het onderzoek van de parlementaire commissie. Wel vond het hof dat de
commissie om te veel informatie vroeg. De stichtingen hoeven daarom na de uitspraak geen informatie te geven over personen of gelden die afkomstig zijn uit vrije landen, zoals Nederland.
Dat laatste is een tegenvaller voor de onderzoekscommissie omdat op die manier niet precies duidelijk wordt welke salafistische predikers precies actief zijn binnen de geloofsgemeenschap. Bekend is dat er radicale imams uit België en Frankrijk zijn voorgegaan in de moskee in Overvecht.
Eind april zou de commissie de uitkomsten van het onderzoek aan de Tweede Kamer overhandigen. Die datum is echter nog onduidelijk vanwege de coronacrisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.