RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Gemengde gevoelens' over afgelaste eindexamens: niet wachten op dat ene telefoontje en geen feestje


PROVINCIE UTRECHT - Vanaf het moment dat je op de middelbare school komt, weet je dat er aan het eind van de rit een centraal eindexamen komt. Met Šl die momenten die daarbij horen, en die je eindeloos zijn verteld door iedereen die je al voorging: het wachten op dat zenuwslopende telefoontje, de onophoudelijke stroom aan eindexamenfeestjes en als kers op de taart de eindexamenreis. RTV Utrecht sprak met eindexamenleerlingen Anne en Dante Marcus over het ongebruikelijke einde van hun middelbareschooltijd.

Want zoals bij wel meer dingen dit jaar, gooit de uitbraak van het coronavirus ook hier roet in het eten. Vanochtend werd bekend dat de centrale schriftelijke eindexamens voor leerlingen in het voortgezet onderwijs dit jaar niet doorgaan. Het halen van de schoolexamens, die leerlingen normaal gesproken ter voorbereiding op de landelijke examens maken, is nu genoeg voor een volwaardig en internationaal erkend diploma. Scholen krijgen tot begin juni de tijd om leerlingen hun schoolexamens te laten maken.

Vandaag hoorden de eindexamenleerlingen dat de centrale eindexamens zijn afgelast


GEMENGDE GEVOELENS
"Ik heb er gemengde gevoelens bij", zegt Dante Marcus. Hij zit in het vierde jaar van de mavo op het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede. "Aan de ene kant is het natuurlijk fijn dat je geen eindexamen hoeft te maken, want ik vond het best spannend. Maar ik had het best graag met mijn vrienden gevierd. Dat feest gaat nu niet door."

Hoewel hij er goed voorstaat, hangt de vlag met daaraan een schooltas nog niet uit. "Ik zou mijn schoolexamens heel erg moeten verpesten, bij wijze van spreken overal een 2 voor halen, om nog te zakken. Dus eigenlijk zou ik wel kunnen zeggen dat ik ben geslaagd. Maar je weet maar nooit hoe het op het einde nog mis kan gaan. Ik ben nu nog bezig met schoolexamens. Gisteren heb ik een aardrijkskundetoets gemaakt. Vandaag had ik een economietoets moeten maken, maar gisteravond kreeg ik al een mailtje dat die toets op dit moment niet doorging."

NIET BIJ MET MIJN HOOFD
Voor de Utrechtse Anne Fens duurde het iets langer voordat ze duidelijkheid kreeg over haar schoolexamen van vandaag. Ze zit in de vijfde klas van de havo op het Gerrit Rietveldcollege en daar stond vandaag aardrijkskunde op het programma. Even na 15.00 uur vanmiddag kreeg ze meer duidelijkheid: de schoolexamens die deze en volgende week gepland stonden, worden verplaatst naar een later moment.

 De aardrijkskundetoets van vandaag ging voor Anne niet door: 'Ik was er ook niet helemaal bij met mijn hoofd' De aardrijkskundetoets van vandaag ging voor Anne niet door: 'Ik was er ook niet helemaal bij met mijn hoofd' | Foto: Anne Fens

"Aan de ene kant hoopte ik wel dat de toets doorging, maar aan de andere kant ook weer niet. Ik ben er door het nieuws van vandaag niet helemaal bij met mijn hoofd, dus ik denk niet dat dat een heel goed cijfer zou zijn geworden."

Dat hele speciale jaar, waar iedereen het altijd over heeft en waar je al vanaf het eerste jaar over nadenkt, gaat nu niet door"
Anne Fens, eindexamenleerling

Ze had zich enorm verheugd op de speciale momenten die bij het eindexamen horen. "Ergens vind ik het wel jammer dat dat hele speciale jaar, waar iedereen het altijd over heeft en waar je al vanaf het eerste jaar over nadenkt, voor mij nu niet gebeurt. Je kunt het examenjaar niet afsluiten met een groep vrienden, geen feestjes vieren, niet op vakantie gaan. Dat gaat allemaal niet door nu."

VERVOLGOPLEIDING
Voor Dante Marcus is het ook nog even spannend hoe het straks moet met zijn vervolgstudie. "Ik wil graag de mbo-opleiding International Business doen. Maar ook die selectieprocedure is voorlopig van de baan door de coronacrisis."

Wat hij dan doet in de tussentijd? "Leren, een beetje gamen met vrienden en werken bij de Albert Heijn hier in Wijk bij Duurstede. Veel van mijn vrienden kunnen nu niet werken omdat ze niet worden opgeroepen, maar daar heb ik in de supermarkt gelukkig geen last van."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -