RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Leerlingen ontmoeten virusprofessor via internet

UTRECHT - Geen tientallen professoren die de basisscholen bezoeken: de sluiting van scholen zorgt voor een heel andere invulling van 'Meet the professor', een jaarlijks evenement waarbij kinderen aan de wetenschap kunnen proeven door gastlessen en laboratoriumproeven. Toch ontmoeten ze vandaag een professor: via het beeldscherm.

Professor Debbie van Baarle van de Universiteit Utrecht werkt tegenwoordig lange dagen bij het RIVM in Bilthoven. Normaal zit ze in het laboratorium waar ze de afweer tegen het coronavirus bestudeert, maar vandaag maakt ze een half uur tijd voor een livestream met basisschoolleerlingen. Daarin gaat ze uitleg geven over haar werk als professor en de strijd tegen het virus.

FIETSEN
"Normaal zouden professoren naar alle basisscholen van Utrecht fietsen om daar kinderen te enthousiasmeren voor de wetenschap, maar dat kan nu natuurlijk niet", zegt Lieke Dekker van het Wetenschapsknooppunt. Die organisatie wil de brug slaan tussen de basisscholen en de Universiteit Utrecht.

In de afgelopen jaren gingen professoren naar de leerlingen toe om een gastles te geven, maar de sluiting van de scholen maakte daar een abrupt einde aan. De komende weken is er daarom elke woensdag een professor die via een livestream vragen van kinderen beantwoordt. De virus-professor doet vanuit haar laboratorium vandaag de aftrap.

AFWEERSYSTEEM
"Ik bestudeer het afweersysteem tegen virussen", legt professor Van Baarle haar onderzoeksveld uit. "Mensen die een besmetting met het coronavirus oplopen, maken antilichamen aan die zich precies op dit virus richten." Van Baarle wil weten hoe dat proces verloopt, in de hoop dat die informatie een vaccin tegen het coronavirus dichterbij brengt.

Onderzoekers die samenwerken met Van Baarle zijn nu bezig om mensen te zoeken die net ziek zijn geworden. "We willen bloed afnemen bij mensen die nu ziek zijn en bij de mensen in hun omgeving die nog niet ziek zijn. Daarmee kunnen we kijken welke afweerreactie zij hebben." Ze hoopt dat ze kan achterhalen waarom sommige mensen alleen milde klachten hebben. "Als we weten hoe dat zit, weten we welke reactie een vaccin moet oproepen."

Het lijkt lastige materie om aan basisschoolleerlingen over te brengen, maar volgens Lieke Dekker van het Werenschapsknooppunt kan dat wel. "Wat altijd helpt is als het een link heeft met hun eigen dagelijks leven. En met het coronavirus is dat extreem zo. Het heeft veel impact op het leven van kinderen en daarom willen ze er graag iets van begrijpen." Daarbij is professor Van Baarle ervaren in het uitleggen van haar vakgebied aan kinderen.

PROEF OP DE SOM
RTV Utrecht neemt toch even de proef op de som: we lieten de zevenjarige Lauren de vraag stellen of zij nog veilig met haar vriendjes en vriendinnetjes kan spelen. Handig legt de professor uit dat kinderen een hoge weerstand tegen het virus hebben. Als ze het toch oplopen, vertonen ze vaak maar lichte verschijnselen.

"Maar maak het spelen niet te massaal. Wordt een groep kinderen te groot, dan is het beter in verschillende kleinere groepjes verder te gaan", is het advies. Daar kan Lauren wel mee verder.

Basischoolleerlingen kunnen hun vragen vanaf elf uur vanmorgen stellen op de livestream van het wetenschapsknooppunt het wetenschapsknooppunt. De komende weken zijn er telkens andere professoren met verschillende vakgebieden, aan wie de kinderen vragen kunnen stellen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -