RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vrijspraak voor verdachte van verkrachting en diefstal in Soest

SOEST - Een 22-jarige man uit Zandvoort die werd verdacht van verkrachting van zijn vriendin in haar huis in Soest is vrijgesproken. Volgens de rechtbank in Utrecht is er onvoldoende bewijs. Ook de verdenking dat hij spullen uit haar ouderlijk huis heeft gestolen, vinden de rechters niet bewezen.

De uitspraak is een flinke tegenvaller voor het Openbaar Ministerie. De officier van justitie eiste twee weken geleden drie jaar cel tegen de Zandvoorter, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

TEGENSTRIJDIGHEDEN
Een half jaar geleden hadden de twee seks in de slaapkamer van de vrouw. Over wat er precies is gebeurd, lopen hun verklaringen uiteen. De vrouw heeft aangifte gedaan. Volgens haar begon de vrijpartij vrijwillig, maar liep het uit op verkrachting. De man ontkent dit stellig. Hij heeft vrij gedetailleerd en consistent verklaard over de seksuele handelingen en wat er daarvoor en daarna is gebeurd.

De verklaringen van de vrouw bevatten volgens de rechtbank tegenstrijdigheden. Zij paste haar verhaal in de loop van de tijd ook een paar keer aan. Dat hoeft volgens de rechtbank niet te betekenen dat het helemaal niet klopt, maar er is niet vast te stellen wat er wel is gebeurd en waaruit de dwang zou hebben bestaan.

DIEFSTAL
Volgens de vrouw heeft de man na de verkrachting haar mobiele telefoon, twee tablets, een laptop, sieraden, horloges en een bankpas uit haar huis gestolen. Die zijn, met uitzondering van haar telefoon, een dag later teruggevonden in een speeltuin in de buurt. Dat de man in de woning was en dat er spullen waren verdwenen vindt de rechtbank te weinig om vast te stellen dat hij die heeft gestolen.

De verdachte beweerde begin deze maand in de rechtszaal dat de vrouw de diefstal samen met haar vader in scène zou hebben gezet om hem te belasten. Ze zouden de verdwenen spullen bewust op een makkelijk terug te vinden plaats dicht bij hun huis hebben verstopt.

TAAKSTRAF
De rechtbank veroordeelde de man wel tot een taakstraf van 80 uur, omdat hij de bankpas en de bankrekening van de vrouw heeft gebruikt voor criminele doeleinden. De pas en de rekening werden gebruikt om mensen via Marktplaats op te lichten en voor fraude met telefoonabonnementen.

De man heeft tijdens hun eerste ontmoeting de vrouw overgehaald om haar bankpas en pincode te geven. De man deed dit voor vrienden, maar weigerde om namen te noemen. Door geld op te nemen dat door oplichting was verkregen, is hij schuldig aan zogenoemde opzetheling.

Het Openbaar Ministerie en de verdachte hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -