Burgemeesters kunnen extra corona-bevoegdheden nog niet inzetten

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De extra bevoegdheid voor burgemeesters om bijvoorbeeld bossen, parken of stranden te sluiten is nog niet van kracht. Dat laat de woordvoerder van Jan van Zanen, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, weten. De bedoeling is dat dit in de loop van de week verandert. Toch is de verwachting dat de meeste burgemeesters niet direct gebruik zullen maken van hun nieuwe bevoegdheden.
Gisteravond kondigde minister Grapperhaus aan dat burgemeesters meer mogelijkheden krijgen om op te treden als burgers zich niet aan de corona-maatregelen houden. Hoewel hij zei dat de nieuwe maatregelen "in de loop van de avond" van kracht zouden worden, geldt dit niet voor de nieuwe bevoegdheden van burgemeesters.
"De verwachting is dat de uitgebreide noodverordening nog deze week van kracht wordt, de manier van handhaving volgt daarop", schrijft een woordvoerder van Jan van Zanen namens alle burgemeesters in de provincie. "We begrijpen dat er veel vragen zijn over de uitvoering van de verordening, we zullen zo snel als mogelijk duidelijkheid verschaffen."

SLUITEN

Uit een belronde langs verschillende burgemeesters in de regio blijkt dat veel van hen niet direct zullen overgaan tot het sluiten van gebieden in hun gemeente. "Uitgangspunt blijft mensen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid, ook in de nieuwe situatie", legt de woordvoerder van Van Zanen uit. "We merken dat signalen over drukte dit weekend duidelijk zijn aangekomen, mensen spreken elkaar meer aan op onverantwoord gedrag."
Toch zullen de burgemeesters de komende tijd een oogje in het zeil houden. "We houden vooral pleinen en speelterreinen goed in de gaten", laat Petra van Hartskamp - de Jong, burgemeester van Montfoort, weten. En ook de Nieuwegeinse burgemeester Frans Backhuijs gaat de situatie scherp in de gaten houden. "Als zich in de stad grote groepen op bepaalde plekken ophouden, zullen wij niet nalaten om maatregelen te nemen."
Samenwerking tussen gemeenten is ook belangrijk, vindt de burgemeester van Rhenen, Hans van der Plas. "Het eventueel afsluiten en afzetten van gebieden stemmen we regionaal en provinciaal af. We willen het probleem namelijk niet verplaatsen."

BOETES

Ook het opleggen van boetes aan inwoners en winkels behoort straks tot de mogelijkheden. Toch zal een waarschuwing in eerste instantie waarschijnlijker zijn. "Wij spreken bij signalen eerst mensen aan en gaan het gesprek aan over de nieuwe maatregelen", schrijven de burgemeesters van Woerden en Oudewater in een gezamenlijke reactie. "In veel gevallen is dit voldoende en hebben mensen begrip voor de maatregelen."
Ondanks dat de burgemeesters terughoudend lijken bij het inzetten van hun nieuwe bevoegdheden, zijn veel van hen wel blij met de nieuwe mogelijkheden. "De verscherpte maatregelen maken het makkelijker om te handhaven, wanneer aanspreken niet helpt", legt Ap Reinders, burgemeester van Stichtse Vecht, uit.

MARKT

Naast de mogelijkheid om boetes op te leggen aan winkeliers die zich niet aan de regels houden, zijn er ook zorgen om markten. Daarom heeft de Veiligheidsregio Utrecht besloten dat alleen kramen met voedsel welkom zijn op de markt. "Bij de kramen waar normaliter ter plekke eten genuttigd kan worden, mag alleen eten worden afgehaald", licht de burgemeester van Stichtse Vecht toe.
Door non-foodkramen te weren komt er meer ruimte op de markt om de 1,5 meter afstand te bewaren. "Op de markt in Wijk bij Duurstede gaan we morgen streng handhaven met boa's en politie", reageert burgemeester Iris Meerts. "Als mensen zich niet aan de 1,5 meter afstand houden, zal ik tot sluiting overgaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.