RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ziekenhuizen in de regio zien stijging op IC, maar: 'We hebben ruim van tevoren geanticipeerd'

PROVINCIE UTRECHT - In de vier grote ziekenhuizen in onze provincie liggen op dit moment enkele tientallen coronapatienten op de intensivecare-afdelingen. Dat worden er elke dag meer, maar op dit moment kunnen de ziekenhuizen de toestroom nog goed aan.
Een overzicht van het aantal coronapatienten in de ziekenhuizen:
- UMC Utrecht: 33 patiŽnten, waarvan 15 op de IC
- Diakonessenhuis: 19 patiŽnten, waarvan 6 op de IC
- Meander MC: 19 patiŽnten, waarvan 12 op de IC
- St. Antonius: 42 patiŽnten, waarvan 14 op de IC

In heel Nederland liggen op dit moment 546 coronapatiŽnten op de IC vanwege het coronavirus. Het aantal beschikare bedden op de IC-afdelingen voor coronapatiŽnten bedraagt op dit moment 925.

Het UMC Utrecht plaatst veel verschillende filmpjes om uit te leggen wat er achter de schermen gebeurt. Zo legt Jozef Kesecioglu, medisch afdelingshoofd IC, uit dat zijn ziekenhuis zich goed heeft voorbereid. "We hebben ruim van tevoren geanticipeerd op deze situatie. We waren al in contact met onze Italiaanse collega's."

Daardoor zijn er nu voldoende bedden, vult Bart Timmermans aan. Hij is locatiemanger IC. "Normaal gesproken is onze IC-capaciteit ongeveer 24 beademde IC-bedden." Maar het UMC kan eenvoudig opschalen naar 36 bedden. Als ook dat niet genoeg is, kunnen op een andere afdeling binnen het ziekenhuis nog eens 20 tot 25 beademde IC-bedden worden bijgeplaatst.Omdat het UMC zelf niet voldoende gespecialiseerd personeel heeft voor de IC-afdeling, worden collega's nu in korte tijd bijgespijkerd. "We hebben een heel scholingsprogramma opgezet", zegt Timmermans. Dat programma bevat een e-learning en een tweedaagse training.

De bereidheid om bij te springen is groot, ziet Kesecioglu. "Het is heel mooi om te zien dat iedereen wil helpen. We krijgen ook intensivisten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis." Die zijn naar verwachting snel ingewerkt. "Ze zullen aan de omgeving moeten wennen en dan zullen ze bij het bed komen."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -