RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dinsdag meer duidelijkheid over coronamaatregelen, noodwet vergaderingen raads- en staatsleden


PROVINCIE UTRECHT - Er liggen tientallen coronapatiŽnten op de intensivecare-afdelingen in Utrecht, maar de ziekenhuizen in deze regio kunnen de toestroom van patiŽnten nog aan, blijkt uit een rondvraag van RTV Utrecht. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.
IN HET KORT:
- RIVM: sinds gisteren 80 coronadoden geregistreerd. Totaal aantal Nederlandse doden: 356
- In provincie Utrecht sinds gisteren 94 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, de grootste stijging in de regio tot nu toe
- Verspreiding lijkt af te nemen, stelt het RIVM
- Dinsdag meer duidelijkheid over de coronamaatregelen die nu van kracht zijn
- IC's nog altijd onder enorme druk
- Weer coronaspuger aangehouden in Utrecht
- Help anderen en zet je actie op onze hulpactie-kaart
- Deel je foto met ons en breng corona in beeld

23.07 uur   Liveblog gesloten
Bedankt voor het lezen. Morgen starten we een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws.


22.01 uur   Nieuwe wethouder Baarn benoemd in korte raadsvergadering vanwege coronavirus


21.19 uur   Noodwet zodat raads- en Statenleden thuis kunnen vergaderen
Het kabinet komt met een noodwet om gemeenteraden en Provinciale Staten te ontslaan van de verplichting om ook in de coronacrisis bijeen te komen. Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) wil hun tijdelijk de mogelijkheid geven digitaal te vergaderen en te stemmen.

De wet bepaalt nu nog dat politici fysiek bij elkaar moeten zijn. Voorwaarde van de wetswijziging is wel dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen blijft. Bijvoorbeeld doordat burgers mee kunnen kijken via een videoverbinding.


20.18 uur   Gratis pensionplekken in Eemland voor zorgmedewerkers met een hond
DierenZorg Eemland gaat zorgpersoneel helpen door tien extra pensionplekken gratis beschikbaar te stellen voor de honden van werknemers in zorginstellingen. Mensen kunnen het dagpension gebruiken, of de hond voor een bepaalde periode in een pension doen. Ook voor konijnen- en knaagdieren zijn er 5 gratis pensionplekken beschikbaar.


20.15 uur   Lichte stijging IC-patiŽnten in Utrecht
De stijging "ligt in de lijn de verwachting", zegt Sietzke Vermeulen van het UMC Utrecht. "We kunnen het op dit moment aan".20.05 uur   Hoe moet de culturele sector verder in coronacrisis?
Lege zalen in poppodia, geen bezoekers in musea en geen dansende meute in een uitpuilende festivaltent: de culturele sector wordt hard geraakt door de maatregelen die zijn getroffen in de strijd tegen het coronavirus.19.57 uur   Nederlanders van cruiseschepen aangekomen in Amersfoort
Negen Nederlandse passagiers van het cruiseschip Costa Luminosa zijn vandaag over land in Nederland aangekomen. De groep vertrok dinsdagavond en kwam vanmiddag aan in Amersfoort. Medewerkers van het Rode Kruis hebben de groepsleden naar huis gebracht.


19.29 uur   Online oogmeting
Een online oogmeting stelt oogartsen in staat om hun patiŽnten op afstand te monitoren. Zo is het niet meer noodzakelijk om korte controles in het ziekenhuis te laten plaatsvinden, waardoor de kans op verspreiding van het nieuwe coronavirus beperkt kan worden.

Wereldwijd is er veel interesse vanuit de zorg om deze techniek nu snel te implementeren. Het UMC Utrecht was daarin de eerste: zij waren al bezig met de implementatie van easee's oogmeting in een onderzoekssetting voor postoperatieve monitoring van patiŽnten na een staaroperatie. De methode voldoet overigens aan alle landelijke en Europese regelgeving rondom medische apparaten.


19.15 uur   Dinsdag meer duidelijkheid over coronamaatregelen
Het kabinet komt dinsdag hoe het nu verder moet met de strenge maatregelen na 6 april. Premier Rutte zei dat na afloop van het crisisoverleg van het kabinet. Veel maatregelen lopen tot 6 april, zoals de sluiting van scholen en de horeca.

Voor vergunningsplichtige evenementen is eerder deze week besloten dat ze tot 1 juni verboden zijn.


19.11 uur   In noodgevallen meer patiŽnten per beademingsapparaat
Artsen bereiden zich voor op noodoplossingen omdat het aantal patiŽnten op de intensivercareafdelingen blijft toenemen. Er is een handleiding gepubliceerd door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) waarin wordt uitgelegd hoe in het uiterste geval twee of zelfs nog meer patiŽnten aan 1 beademingsapparaat kunnen worden gelegd.


19.02 uur   Rechtbanken langer dicht vanwege coronavirus


18.33 uur   Slinger van hoop: 'Hierna kunnen we weer knuffelen'
 Een hoopgevende boodschap in het centrum van Utrecht Een hoopgevende boodschap in het centrum van Utrecht | Foto: Lies Vellekoop


17.57 uur   Wij Amersfoorters voor iedereen
Bekende Amersfoorters hebben een videoboodschap opgenomen waarin zij een oproep doen om klaar te staan voor familie, vrienden, stadsgenoten en voor iedereen daarbuiten.
17.41 uur   Draaiorgel vrolijkt eenzame ouderen op in De Bilt
Als de ouderen niet naar het draaiorgel kunnen, dan komt het draaiorgel wel naar de ouderen! Het is een van de kunstgrepen die zorgvilla Steinenburgh in De Bilt toepast om het gemis van familiebezoekjes voor demente ouderen wat te verzachten.
17.01 uur   Utrechtse gemeenteraad vergadert digitaal


16.52 uur   Marius en Ans uit Nieuwegein in Spaanse lockdown met 'strenge politiecontroles en verlaten straten'
Het stel kwam op 10 maart aan in Spanje. "Corona was toen nog geen heel groot nieuws. Er was geen reden om thuis te blijven", vertelt Marius. "Ook in Spanje was het nog geen crisis. Maar dat is nu wel anders."16.39 uur   Een leeg Jaarbeursplein in Utrecht vanmiddag
 Een leeg Jaarbeursplein in Utrecht vanmiddag. Een leeg Jaarbeursplein in Utrecht vanmiddag. | Foto: RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel


16.20 uur   OM Midden-Nederland en politie geven goederen weg
De spullen waren eerder in beslag genomen in een onderzoek naar facilitering van hennepteelt. Een mooi gebaar!15.44 uur   RIVM koopt antimalariamiddel tegen coronavirus
Het RIVM heeft uit voorzorg het malaria-medicijn chloroquine ingekocht om het coronavirus te bestrijden. Een woordvoerster van het RIVM bevestigt een bericht hierover van De Telegraaf. Chloroquine is een medicijn tegen malaria. Van dit middel is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen de ziekte Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt.


15.37 uur   Aantal coronapatiŽnten op IC stijgt nog elke dag
Het aantal patiŽnten op de intensive care stijgt nog iedere dag, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).


15.26 uur   Utrechtse kickboksgym in Overvecht weet hoe je omgaat met coronavirus15.06 uur   Nu al geslaagd
Doordat de centrale eindexamens dit jaar zijn geschrapt, weten sommige leerlingen nu al dat ze geslaagd zijn. Zoals hier in de F.C. Donderstraat in Utrecht. Maar dat leidt ook tot 'gemengde gevoelens' bij sommige leerlingen.

 De F.C. Donderstraat in Utrecht. De F.C. Donderstraat in Utrecht. | Foto: RTV Utrecht / Joep ten Have


15.07 uur   Maatregelen op markten De Ronde Venen
Kramen worden verspreid en ondernemers die doorgaans non-food verkopen gaan dicht, zo maakte de gemeente bekend.
14.55 uur   Ruim 8000 Utrechtse ouderen alleen door corona
Ruim 115.000 ouderen in verzorging- en verpleeghuizen krijgen sinds vorige week geen bezoek meer. In de provincie Utrecht gaat het om 8.404 ouderen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag zijn gepubliceerd.14.39 uur   Aantal Nederlandse doden door coronavirus stijgt met 80
Het RIVM heeft sinds gisteren 80 nieuwe coronadoden geregistreerd. Daarmee komt het totaal op 356. Meldingen over sterfgevallen komen soms pas na enkele dagen binnen, meldt het RIVM. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Nederland staat sinds vandaag op 6412.


In de provincie Utrecht zijn nu 574 mensen bij wie het coronavirus is geconstateerd. Dat zijn er 94 meer dan gisteren. Hieronder vind je een grafiek met het aantal besmettingen per gemeente sinds de uitbraak.


14.31 uur   Inloopspreekuren stoppen
Vanwege het coronavirus is de GGD regio Utrecht genoodzaakt alle inloopspreekuren vanaf morgen niet meer door te laten gaan.


14.25 uur   Burgemeester De Bilt belt inwoners
Veel mensen zitten noodgedwongen thuis. Burgemeester Potters van De Bilt gaat daarom inwoners bellen die minder persoonlijk contact hebben, kondigt hij aan op Twitter.14.04 uur   Dagelijkse 'quarantainequiz' vanuit de politiehelikopter
De afdeling Luchtvaart van de politie is op Twitter een dagelijkse ' quarantainequiz' begonnen. Op het twitteraccount @DePolitieheli wordt iedere dag een luchtfoto geplaatst. Wie het eerste raadt waar de foto is gemaakt, wint stickers.

Kernboodschap op het account is dat mensen vooral niet de deur uit moeten gaan, zodat de verspreiding van het coronavirus wordt beperkt. "Blijf alsjeblieft binnen mensen. Posten wij mooi plaatjes van buiten."

In de quiz kwamen al foto's voorbij van het Muiderslot, dat nu op slot is, het dorp Oosterend op Texel en de Zuidpier bij IJmuiden, een molen bij Lopik en de kerk van het Friese dorp Dronryp. De winnaars wordt gevraagd hun adres door te geven, zodat de politie de prijs kan opsturen.13.51 uur   Troost-tv op RTV Utrecht
RTV Utrecht begint vanaf vandaag met troost-tv. We laten mooie beelden zien vanuit onze provincie, leuke feelgood-herhalingen en vanaf volgende week start onze soap Nagtegaal & Zonen. Wat zou jij graag nog eens willen zien? Mail het naar info@rtvutrecht.nl.


13.22 uur   Aansluiten in de supermarktrij...
Supermarkten laten niet meer iedereen in een keer binnen. Buiten de filialen ontstaan soms rijen, zoals hier in Houten.

Supermarktrij in Houten Castellum12.52 uur   Een brief van de burgemeester van Zeist
Hij schrijft onder meer: "Deze onzekere situatie vraagt van ons allemaal om sterk te zijn. Om te accepteren dat het is zoals het is. En vooral om te doen wat noodzakelijk is; de maatregelen van de overheid opvolgen."12.45 uur   Muzikale troost en steun
De #musicinmykitchenchalenge op Facebook is een mooi muzikaal initiatief waar zanger Dennis Kroon uit Nieuwegein (bekend van The Voice of Holland) met zijn muzikanten aan meedoet. Songs waarmee ze de helden van de zorg een hart onder de riem willen steken. Ieder neemt zijn deel van het nummer met video op in zijn of haar eigen keuken.
12.37 uur   St. Antonius: behalve partner geen bezoek meer na bevalling12.19 uur   Spannend of er volgende week genoeg ic-bedden zijn
Het wordt "spannend" of er volgende week genoeg plaats is op de intensive care voor de toestroom van coronapatiŽnten. De 1600 bedden die naar verwachting nodig zijn, zijn er nu nog niet, zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "Alles kraakt op het moment."

Veel ic-patiŽnten uit de overbelaste Brabantse ziekenhuizen worden de laatste dagen overgebracht naar streken waar het virus nog minder huishoudt. Er liggen inmiddels meer ernstig zieke Brabantse coronapatiŽnten boven de rivieren dan in de provincie zelf, zegt Gommers. Toch werkt de uitwisseling niet soepel genoeg en mist hij duidelijke aansturing.

Het aantal coronapatiŽnten dat intensieve zorg nodig heeft, piekt pas eind mei, constateert Gommers met enige opluchting. Voor die tijd hoopt hij over bijvoorbeeld meer beademingsapparaten te beschikken. Nu verloopt de levering van die apparatuur nog traag.


12.01 uur   Nu corona-spreekuur op Radio M Utrecht (93.1 FM)
In Aan Tafel! hebben we twee uur lang een 'corona-spreekuur'. Het eerste uur is Diederik Brandwagt aan de lijn, hij is arts Maatschappij en Gezondheid bij de GGD regio Utrecht en met hem zullen we vooral vragen over de gezondheid bespreken. Na 13.00 uur bellen we met Bernadet Naber, woordvoerder van ouderenbond ANBO.

Voor vragen kunt u bellen met 0909-6931931 of mailen naar: aantafel@rtvutrecht.nl


11.59 uur   Coronacijfers uitgelegd aan Tweede Kamerleden
Jaap van Dissel (RIVM) over de coronacijfers11.57 uur   Alternatief verjaardagsfeestje in Wijk bij Duurstede
Els en Joke zingen voor jarige Maria11.25 uur   Presentatie RIVM staat online
De briefing in de Tweede Kamer vind je hier.


11.15 uur   Zo werken onze verslaggevers nu
Jordi de Jong op reportage in coronatijd10.50 uur   RIVM: verspreiding lijkt af te remmen
De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te vlakken. Die voorzichtige positieve prognose sprak Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uit in de Tweede Kamer.

Van Dissel benadrukt dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd. "De exponentiŽle groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend."


10.47 uur   Longfonds: deel coronapatiŽnten houdt blijvende longschade
Het Longfonds in Amersfoort bereidt zich voor op een nieuwe groep patiŽnten door het coronavirus. Hoewel de piek van het aantal besmettingen nog moet komen, is nu al duidelijk dat een deel van de coronapatiŽnten blijvende longschade aan het virus overhoudt, laat het fonds weten.

Vooral patiŽnten die op de intensive care worden beademd, lopen risico op blijvend littekenweefsel op de longen.

Het Longfonds werkt samen met de Long Alliantie Nederland aan een onderzoeksplan over deze "nieuwe longziekte", die voorlopig de naam Corona Obstructive Lung Disease (COLD) heeft gekregen. Ook organisaties van long- en huisartsen en uit de wetenschap worden erbij betrokken.


10.14 uur   Coronadreiger spuugt vijf keer naar agenten
Opnieuw is in Utrecht een 'coronadreiger' aangehouden. Op het Centraal Station dreigde een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats agenten te besmetten met het virus. Hij was bezig met eten stelen en werd daarop aangesproken.

"You don't tell me what to do! You want corona? Here come and get it!", riep hij. Vervolgens spuugde hij vijf keer in de richting van de agenten. Zij konden het speeksel net ontwijken. De verdachte is aangehouden en naar het politiebureau vervoerd. Er is aangifte gedaan van bedreiging en poging tot zware mishandeling.

De verdachte wordt morgen voor de rechter-commissaris geleid en de snelrechtzitting is op 1 april gepland.


10.09 uur   Radio-verslag vanaf de weekmarkt in Wijk bij Duurstede. Hoe gaat het daar met het afstand houden?
Weekmarkten liggen in coronatijden onder een vergrootglas. De meeste zijn gesloten, maar die in Wijk bij Duurstede is gewoon open. Burgemeesters hebben sinds maandag de mogelijkheid om de markten te sluiten als de afstandsregels van anderhalve meter niet goed worden nageleefd.

Verslaggever Robert Jan Booij was vanmorgen in Wijk bij Duurstede om te kijken hoe het gaat op de markt.

Social distance op de markt (live 07.40 uur)


Social distance op de markt (live 08.40 uur)09.07 uur   Sporten in huis
Michael en Bas zijn eigenaar van sportschool Mindset Studios in De Meern, maar gebruiken nu hun huiskamer voor hun workouts. Beginner of gevorderd? Voor RTV Utrecht maken de mannen de vlog Utrecht Vitaal. Drie keer per week zetten we een workout van de boys online en jij kunt meedoen! Vandaag aflevering 2.
08.23 uur   Markt in Vianen en Wijk gaan wťl door
De markten in Vianen en Wijk bij Duurstede zijn vandaag open. Wel zijn de regels aangescherpt om te voorkomen dat bezoekers te dicht bij elkaar komen.


Gisteren werd bekend dat de markten in Zeist, Oudewater en Woerden juist dicht zouden blijven.


08.09 uur   Oudewater en Woerden: fotografeer je werkplek08.08 uur   'Trots op Meander-personeel', aldus de burgemeester van Baarn


07.11 uur   Crisiscommissie komt weer samen
De crisiscommissie van het kabinet komt vandaag opnieuw bijeen. De verwachting is dat er geen grote nieuwe maatregelen worden aangekondigd, na de aanscherping van afgelopen maandag. Wel staat de uitwerking van die stappen op de agenda.

Grote vraag is nog wat er gebeurt met de maatregelen die vooralsnog tot 6 april gelden, zoals de sluiting van scholen, horeca en sportclubs. Het lijkt erop dat de scholen langer dicht zullen blijven. De resultaten van een RIVM-onderzoek naar de rol van kinderen bij de verspreiding van het virus zijn mogelijk pas over een paar weken bekend, meldde Nieuwsuur gisteren. Minister Slob hoopt vandaag meer duidelijkheid te krijgen over de resultaten van het onderzoek.


07.01 uur   Bloedbank wil plasma van genezen coronapatiŽnten inzamelen
De Nederlandse bloedbanken van Sanquin starten met het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiŽnten. In een onderzoek kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma van genezen coronapatiŽnten helpen bij het verminderen van symptomen bij andere patiŽnten. Sanquin benadrukt dat het niet om een reguliere behandeling gaat, maar om een onderzoek naar de effectiviteit van het plasma.

Vanaf deze week worden genezen patiŽnten door hun GGD gevraagd om zich bij Sanquin aan te melden voor het doneren van hun plasma. CoronapatiŽnten kunnen vervolgens een transfusie krijgen met de afweerstoffen die Sanquin uit het plasma heeft gehaald. Zo kunnen de artsen onderzoeken of de antistoffen uit het plasma het virus bestrijden en de patiŽnt helpen met het verminderen van de lichamelijke reactie op het virus


06.22 uur   Rode Kruis: meld kwetsbare mensen online aan voor directe hulp
Het Rode Kruis komt vandaag met een nieuw initiatief om kwetsbare mensen tijdens de coronacrisis de helpende hand te bieden. Hulpverleners van het Ready2Helpnetwerk komen na aanmelding in actie om te helpen of om een luisterend oor te bieden.

Mensen kunnen ouderen, chronisch zieken of andere kwetsbare mensen in thuisisolatie aanmelden via de website van het Rode Kruis, rodekruis.nl/letopelkaar. Mensen kunnen ook zelf om hulp vragen via de Rode Kruis Hulplijn (070-4455888). Die is afgelopen week al meer dan 12.000 keer gebeld, bijvoorbeeld door mensen die boodschappen of medicijnen nodig hebben maar hun huis niet uit kunnen.


06.09 uur   'Meet the professor' via internet
De sluiting van scholen zorgt voor een heel andere invulling van 'Meet the professor', een jaarlijks evenement waarbij kinderen aan de wetenschap kunnen proeven door gastlessen en laboratoriumproeven. Toch ontmoeten ze vandaag een professor, maar dan via het beeldscherm.06.06 uur   Uitgestorven dierentuinen, maar de verzorgers werken door
"ik heb dit in mijn 60-jarige dierentuin-carriŤre nog nooit meegemaakt", zegt olifantenexpert Marjo Hoedemaker van Dierenpark Amersfoort. "Mond-en-klauwzeer, de vogelpest, diverse stormen en strenge winters: ik heb alles gezien. Maar dit is wel heel vreemd."
05.53 uur   Kerkklokken luiden opnieuw
Kerkklokken worden vanavond weer geluid, tussen 19.00 en 19.15 uur. Het is een boodschap van hoop en troost. Vorige week woensdag werden de klokken ook geluid na een oproep van de Raad van Kerken.


06.00 uur   Onduidelijk hoe lang scholen nog dicht moeten blijven
Het is nog onduidelijk hoeveel langer de scholen dicht zullen blijven. Onderwijsminister Arie Slob wacht de uitkomsten van een speciaal corona-onderzoek van het RIVM af, voor hij een besluit neemt. Die resulaten zouden op 6 april bekend moeten zijn, maar gisteren werd duidelijk dat die datum mogelijk niet gehaald gaat worden. Slob zegt dat als de onderzoeksresultaten niet voor 6 april binnen zijn, de scholen langer dicht zullen blijven. Slob hoopt vandaag meer duidelijkheid te krijgen over de resultaten van het onderzoek.


05.50 uur   Eenrichtingsverkeer in de supermarkt
Anderhalve meter afstand houden blijkt af en toe toch erg lastig, bijvoorbeeld als je door een supermarkt met smalle gangpaden loopt. In Wilnis hebben ze daar een creatieve oplossing voor gevonden. Alle paden in de winkel zijn ťťnrichtingsverkeer geworden. Ook moeten mensen verplicht een winkelwagentje pakken, zodat ze goed afstand kunnen bewaren.

 Eenrichtingsverkeer in de supermarkt Eenrichtingsverkeer in de supermarkt | Foto: Petershotnews


05.45 uur   Geen Alpe d'HuZes vanwege corona
Geen Alpe d'HuZes dit jaar. Het evenement, waarmee geld wordt opgehaald voor onderzoek naar kanker, zou op 4 juni plaatsvinden maar wordt verplaatst naar 2021 vanwege het coronavirus.

Tijdens de Alpe d'HuZes beklimmen fietsers, hardlopers en wandelaars op een dag zo vaak mogelijk de Franse berg Alpe d'Huez voor geld. Een groot aantal deelnemers van de sponsortocht heeft kanker gehad of vecht nog altijd tegen kanker. Zij zijn daarmee een risicogroep, zegt de organisatie. Er was al bijna zeven miljoen euro opgehaald voor de vijftiende editie van de Alpe dHuzes.05.30 uur   Teruglezen
Het liveblog van dinsdag 24 maart kun je hier teruglezen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -