RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Renswoude: 'Blij dat we nog geen besmettingen hebben'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Elke ochtend bellen we een burgemeester om te vragen hoe het in hun gemeente gaat tijdens de coronacrisis. Dit keer spraken we burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude, de enige gemeente in de provincie Utrecht waar nog geen officiŽle besmetting is vastgesteld.

"Als je aan kansbereking doet is het wel logisch, want we zijn de kleinste gemeente met de minste inwoners", zegt Doornenbal. "Maar dat is de nuchtere aanpak. Ik ben natuurlijk ook blij dat er nog geen inwoners met het coronavirus zijn."
Volgens het RIVM zijn er op dit moment 478 besmettingen in de provincie Utrecht. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger. Niet iedereen die met het virus besmet is wordt getest. Dat gebeurt vooral bij zorgverleners en mensen die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis behandeld moeten worden.
De burgemeester vindt dat Renswoudenaren zich goed houden aan de maatregelen. "Het is stiller op straat. Mensen nemen het echt serieus en luisteren goed. Ze houden afstand en gaan alleen naar buiten als het echt nodig is."

ONDERNEMERS
Dat ondernemers hard getroffen worden, doet haar pijn. "Die hebben er natuurlijk heel veel last van. Er is hier bijvoorbeeld net een leuk cafť geopend en die jongens hebben de zaak nu dus moeten sluiten. Dat is akelig. Maar er zijn er meer die enorm geraakt worden. We doen als gemeente wat in ons vermogen ligt om ondernemers te helpen, maar er zijn gelukkig ook veel landelijke regelingen. Bijvoorbeeld een Belastingdienst die zegt: wacht maar even met betalen. Dat soort aanbiedingen zijn nu keihard nodig."

In Renswoude zit ook het megaconcern A.S. Watson, waar drogisterijketen Kruidvat onder valt. "Een vitaal bedrijf in deze tijd en ook een belangrijke werkgever in onze gemeente. Alles draait daar nog gewoon door, maar ook bij dit bedrijf wordt zoveel mogelijk thuisgewerkt."

OUDERS
Zelf werkt Doornenbal op haar nabijgelegen kantoor, maar ze doet ook veel thuis. Op de slaapkamer, want haar ouders wonen op dit moment bij haar in. "Zij zijn aan het verbouwen en daarom zitten ze tijdelijk bij ons. Dat is mazzel hebben en ook gezellig, maar ze zijn wel al wat ouder en vallen dus onder de kwetsbare groep. Dat vergt dus aanpassingen."

De burgemeester vindt het op dit moment het belangrijkste dat mensen verdraagzaam zijn en goed voor elkaar zorgen. "Je zit nu veel meer op elkaars lip in huis en dat kan ervoor zorgen dat iemand sneller overkookt. Een beetje begrip voor elkaar hebben, is dus zeker nodig in deze tijd."

Beluister het interview met burgemeester Petra Doornenbal


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -