RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Marius en Ans uit Nieuwegein in Spaanse lockdown met 'strenge politiecontroles en verlaten straten'


NIEUWEGEIN - Marius en Ans van Barneveld uit Nieuwegein komen al jaren in Spanje. Ze zijn zo gek op het land dat ze een huisje kochten in de buurt van de badplaats Torrevieja. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zit het land in een lockdown. "Het is uitgestorven op de stranden en de boulevards", zegt Ans.

 Marius en Ans van Barneveld Marius en Ans van Barneveld | Foto: Privéfoto

Het stel kwam op 10 maart aan in Spanje. "Corona was toen nog geen heel groot nieuws. Er was geen reden om thuis te blijven", vertelt Marius. "Ook in Spanje was het nog geen crisis. Maar dat is nu wel anders."

In het gebied waar de Nieuwegeiners verblijven zijn 30 patiënten met corona opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels is er eentje overleden. Die cijfers vallen in het niet bij de situatie in hoofdstad Madrid. Daar is het inmiddels al zo uit de hand aan het lopen dat een ijsbaan moet worden omgebouwd tot gigantisch mortuarium. "Veel van onze buren zijn Madrilenen en die kregen vorige week een laatste kans om naar huis te gaan. Veel hebben dat gedaan. Ook hier beheerst de corona het nieuws", aldus Marius.
RTV Utrecht krijgt veel appjes en mails van regiogenoten die vastzitten in het buitenland. Zit je ook in een ander land dat de grenzen heeft gesloten en wil je laten zien wat je meemaakt? Laat het ons weten via Whatsapp: 06-16141218 of mail: nieuws@rtvutrecht.nl. STRENGE REGELS
Om besmettingen tegen te gaan gelden zeer strenge regels in de badplaats. "Je mag maar met één persoon in de auto zitten", vertelt Ans. "In de buurt van onze wijk ligt een grote rotonde en op iedere hoek staan agenten met handschoenen aan en mondkapjes op. Ze vragen wat je gaat doen. Als je geen geldige reden hebt, vlieg je op de bon." Op de terugweg zet ze de boodschappen alvast op de bijrijdersstoel om de controle snel door te komen. "En je moet je kassabon laten zien."

Marius vult aan: "Een Scandinaviër ging hier met zijn rolski's een rondje maken door de wijk. De politie hield hem aan en gaf hem direct een boete van 350 euro. De agent heeft op Facebook een filmpje van die man gezet met de tekst dat het dus echt zwaar verboden is."Op tien minuten rijden van Ans en Marius ligt een enorm winkelcentrum waar iedere dag duizenden mensen komen winkelen, uit eten gaan en elkaar ontmoeten. Onder La Zenia Boulevard ligt een grote parkeergarage, maar die is nu bijna leeg. Ans: "Als je boodschappen gaat doen in de supermarkt moet je je handen ontsmetten en vervolgens latex handschoenen dragen. Pas dan laat een bewaker je binnen. Maximaal 15 klanten lopen dan in een enorme winkel. Op de stoep staan lijnen getekend om afstand te houden. Maar iedereen gedraagt zich omdat ze de ernst van de situatie wel inzien."

Marius heeft begrip voor de strenge regels, maar ziet wel dat ze in sommige gevallen in de haast zijn genomen. "Neem nou het uitlaten van je hond. Achter ons wonen mensen die altijd samen de honden uitlaten. Maar dat mag dus niet. Dat moet je alleen doen en dan mag je maar in een straal van maximaal 250 meter rond je woning lopen. Een agent sommeerde het stel ieder aan een kant van de weg op de stoep te gaan wandelen, anders zouden ze een boete krijgen. Maar die mensen gaan even later wel weer samen naar binnen. "Met een verbaasde stem: "Slaat toch nergens op?"

De regels zijn echt heel streng. Hou je je er niet aan dan krijg je meteen een boete"
Marius van Barneveld

De tientallen restaurants en winkels zijn dicht. "Dat is een enorme klap voor al die ondernemers", vervolgt hij. "En wat denk je van de strandtenten hier? Gelukkig heeft de Spaanse regering beloofd die mensen te helpen. Er was hier door twee stormen in september en januari al een hoop schade. Dit is een nieuwe klap."

Ook voor hemzelf is het even wennen, want hij houdt wel van een goed bord eten. Samen met zijn Ans. "We gaan geregeld naar een Chinees om de hoek waar je echt heerlijk kunt eten. En een restaurant een stuk verderop waar ze schnitzels zo groot als deurmatten verkopen! Dat kan nu even niet, ik moet echt afkicken. Maar we maken het in ons huisje gewoon extra gezellig. Dat virus moet gewoon zo snel mogelijk weg."

 Uitgestorven straten in de wijk waar Ans en Marius hun appartement hebben Uitgestorven straten in de wijk waar Ans en Marius hun appartement hebben | Foto: Privéfoto

TERUGREIS
De bedoeling was dat Marius en Ans begin april weer terug zouden vliegen. Maar dat zit er zeer waarschijnlijk niet in. "Op het vliegveld van Alicante komen is al een probleem. Je mag niet met zijn tweeen in een auto. Een taxi mag ook niet. We moeten er dus twee bestellen die dan achter elkaar aan rijden. En dan maar hopen dat het vliegtuig ook echt gaat." Ans vult aan: "Gelukkig zijn we allebei met pensioen. Of we nou thuis binnen zitten of hier..."

Ondanks dat het spannende tijden zijn probeert Marius ook zo vaak mogelijk te lachen. "Ans haar en mijn haar wordt wel steeds langer! Een tondeuse kopen gaat niet lukken omdat de winkels dicht zijn. Of ik geen schaar in de keukenla heb liggen? Als Ans zo knap wil blijven als ze nu is, kan ik haar beter niet knippen..."

Ans moet er om lachen. "We zijn al zo lang samen dat we dit ook wel goed doorkomen, hoor." Marius bulderend op de achtergrond. "Als ze doet wat ik zeg, ja!"

Benieuwd naar de andere verhalen van regiogenoten in het buitenland?

- Hier lees je het verhaal van Utrechters Jos en Magda, die gestrand zijn in Nieuw-Zeeland
- Hier lees je het verhaal van Martine uit Engeland, waar mensen de pub misschien wel het meest missen
- Hier lees je het verhaal van Eloïse uit Nieuwegein, die als arts werkt in een klein dorpje in Ghana
- Hier lees je het verhaal van Patricia uit Soest, die coronavluchtelingen ziet in de Schotse Hooglanden


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -