Rechtbanken langer dicht vanwege corona

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De Utrechtse rechtbank en andere gerechtsgebouwen in Nederland blijven ook na 6 april dicht vanwege de coronacrisis. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak bekendgemaakt.
Sinds 17 maart verwerkt de rechtspraak op alle niveaus slechts urgente zaken, in principe zonder fysieke zitting. Publiek is sinds die datum niet meer welkom in de gerechtsgebouwen. Een voorbeeld van zo'n uitzondering was de uitspraak in de zaak tegen de Utrechtse tramschutter.

UITBREIDING

Volgens de raad zal na 6 april het soort zaken dat inhoudelijk wordt behandeld wel worden uitgebreid. Ook dan blijft het uitgangspunt dat er in principe geen zittingen plaatsvinden en er geen fysiek contact is bij een rechtszaak met betrokken partijen. In plaats daarvan wordt gebruikgemaakt van technische mogelijkheden, zoals het horen op afstand, bijvoorbeeld via een video-verbinding. Schriftelijke procedures blijven zoveel mogelijk doorgang vinden.
Onder 'urgent' worden zaken verstaan waarin een rechterlijke beslissing noodzakelijk is. Dit gaat bijvoorbeeld op in zaken waarin een verdachte in voorarrest zit. Het voortduren daarvan moet binnen strikte termijnen door een rechter worden getoetst.
Tot wanneer de huidige situatie in de rechtspraak duurt, is volgens de raad nog niet bekend. Dat hangt mede af van nieuwe maatregelen van het kabinet in het kader van de coronacrisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.