Lichte stijging IC-patiënten in Utrecht 'in lijn der verwachting'

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal patiënten op de intensivecare-afdelingen in onze provincie stijgt nog steeds, maar die stijging "ligt in de lijn de verwachting". Dat zegt Sietzke Vermeulen van het UMC Utrecht. "We kunnen het op dit moment aan".
Er liggen sinds gisteren 39 extra coronapatiënten in de vier grote Utrechtse ziekenhuizen, in totaal 152. Van hen liggen er 51 op de intensivecare, vier meer dan gisteren. Het UMC Utrecht heeft inmiddels de IC-afdeling uitgebreid, van 24 naar 36 bedden. En een tweede afdeling met nog eens 25 bedden staat klaar.
Vermeulen: "Alle ziekenhuizen in Nederland bereiden zich al weken voor op verschillende scenario's. Zo ook wij. We zijn ook al met de fase daarna bezig, als het nodig blijkt om nog verder te vergroten."
Een overzicht van het aantal coronapatienten in de ziekenhuizen:
- UMC Utrecht: 41 patiënten, waarvan 17 op de IC
- Diakonessenhuis: 36 patiënten, waarvan 8 op de IC
- Meander MC: 24 patiënten, waarvan 13 op de IC
- St. Antonius: 51 patiënten, waarvan 13 op de IC
In heel Nederland liggen er ongeveer 600 patiënten op de IC's in de ziekenhuizen, maar dat aantal zal volgende week flink oplopen, verwacht de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NIVC). Diederik Gommers, van de NIVC, rekent nu met duizend extra patiënten en het zal volgens hem "spannend worden of er genoeg plaats is".
Veel IC-patiënten uit de overbelaste Brabantse ziekenhuizen worden de laatste dagen overgebracht naar streken waar het virus minder huishoudt. Er liggen inmiddels meer ernstig zieke Brabantse coronapatiënten boven de rivieren dan in de provincie zelf, zei Gommers tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Ook in Utrecht liggen Brabantse patiënten.
"Op dit moment is er een dagelijkse toename van patiënten", zegt Vermeulen. "De sfeer op de afdelingen is nu druk, maar wel behapbaar."
De piek van het aantal coronapatiënten dat intensieve zorg nodig heeft, komt volgens Gommers pas in mei. Dat is gunstig, zegt hij, want dat geeft nog even tijd. Gommers verwacht nog voor die piekperiode over meer beademingsapparaten te beschikken.
In het uiterste geval raadt de NIVC aan twee of zelfs nog meer patiënten aan één beademingsmachine te leggen. Moderne beademingsapparaten kunnen meer volume en druk leveren dan noodzakelijk is om één patiënt te beademen. Ze zijn daar alleen niet voor gemaakt, stelt de NIVC in een handleiding. Alleen in "uitzonderlijke omstandigheden" kan worden overwogen om meerdere zieken door hetzelfde apparaat te laten beademen.
Overigens is het op andere afdelingen, zoals de spoedeisende hulp in het UMC, juist minder druk dan normaal, zegt locatiemanager Ingeline Nieuwenhuijse. "We hebben minder patiëntenaanbod dan wat we normaal gesproken zien. Dat is ook logisch, want er is minder verkeer en er zijn minder mensen op straat."
Het werk is alleen wel hectischer doordat er meer voorzorgsmaatregelen nodig zijn en doordat ze zich bijvoorbeeld veel vaker om moeten kleden. Daarnaast is er ook de onzekerheid over de komende weken. "We denken steeds: wat staat ons nog te wachten? Dus we zetten ons een beetje schrap en we proberen positief te blijven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.