PVV: 'Onafhankelijk toezicht op Veilig Thuis Utrecht'

PROVINCIE UTRECHT - Een onafhankelijke deskundige van de gemeente Utrecht moet toezicht gaan houden op de veranderingen bij Samen Veilig Midden Nederland en Veilig Thuis Utrecht. Dat wil de PVV in Utrecht. De partij reageert daarmee op de constatering van een betrokken jurist en orthopedagoog dat er niets verandert bij het jeugdzorgbedrijf.
Samen Veilig biedt jeugdbescherming in de provincie Utrecht en beheert het meldpunt voor huiselijke geweld 'Veilig Thuis'. Op het bedrijf is al jaren kritiek. Vorig jaar waren meerdere gemeenteraden in de provincie Utrecht bezorgd over de situatie bij Samen Veilig. Die publiceerde als reactie op de kritiek een veranderagenda. Orthopedagoog en juriste Marianne Vlaming stelde vorige week vast dat de situatie bij Samen Veilig niet of nauwelijks is verbeterd.

ONAFHANKELIJKE DESKUNDIGE

De PVV wil nu dat er ingegrepen wordt bij het jeugdzorgbedrijf door middel van toezicht door een onafhankelijke deskundige, die door de gemeente wordt aangesteld. Ook de VVD maakt zich zorgen over de situatie. "Het is schrijnend om dit verhaal te lezen. Het laat zien hoe belangrijk onafhankelijke en grondige waarheidsvinding is", zegt fractievoorzitter Dimitri Gilissen van de Utrechtse VVD. Hij is blij dat de Utrechtse raad vorig jaar heeft ingegrepen bij het bedrijf. "Samen Veilig en Veilig Thuis zullen alle zeilen moeten bijzetten om deze gang van zaken in de toekomst te voorkomen. Ook hieruit blijkt dat ze nog een lange weg hebben te gaan."
De PVV verbaast zich daarnaast over een oproep op de website van Samen Veilig. Daar staat dat de organisatie zelf op zoek is naar een onafhankelijke deskundige die het veranderproces moet gaan monitoren. Die deskundige zou dan moeten rapporteren aan de gemeentes. Samen Veilig zegt over deze deskundige: "Dit biedt de mogelijkheid om een verdere bijdrage te leveren aan ons veranderproces en geeft de jeugdzorgregio's en Samen Veilig een onafhankelijk inzicht in de stand van zaken."
WC-EEND
De PVV is verbaasd dat Samen Veilig zelf die deskundige wil inhuren. De PVV noemt dat het keuren van het eigen vlees. Sjors Nagtegaal van de PVV: Wij twijfelen er aan of zo iemand wel echt onafhankelijk is. Je krijgt dan zoiets als 'Wij van WC-eend bevelen WC-eend aan' en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn." De partij wil daarom dat de gemeente een onafhankelijke deskundige aanstelt, in plaats van dat deze in dienst is van Samen Veilig.
Ook oppert de PVV om helemaal te stoppen met de samenwerking tussen de gemeente Utrecht en Samen Veilig. De partij stelt daarover aan de wethouder een vraag: "Deelt het college onze mening dat als SAVE niet aan onze eisen voldoet, we serieus moeten overwegen of we als subsidieverstrekker wel door willen gaan met deze organisatie?"
Update 20.30 uur
Wethouder Eerenberg heeft vanavond gezegd dat hij het eens is met de PVV dat die deskundige echt onafhankelijk moet zijn. Maar, zo betoogt de wethouder, die onafhankelijkheid is ook gegarandeerd. "Samen met onze andere 25 collega-gemeentes en samen met Samen Veilig Midden Nederland geven wij de opdracht tot deze reflectie."
Inmiddels is er een zoektocht gaande naar zo'n deskundige benadrukt de wethouder. Die zoektocht is ook in samenwerking met Samen Veilig Midden Nederland, maar staat onder leiding van de gemeente Utrecht. Verder reageert de wethouder op de kritiek van orthopedagoog Marianne Vlaming, dat er niets is veranderd. De wethouder: "Wij zien een positieve ontwikkeling bij Samen Veilig Midden Nederland, met de inzet en de uitvoering van de veranderagenda." Ook twijfelt hij geen moment aan de kwaliteit van de geboden zorg: "Afscheid nemen van deze partij is echt het paard achter de wagen spannen. En zeker in deze tijd totaal de verkeerde suggestie."
Samen Veilig Midden Nederland bevestigt via een woordvoerder de uitspraken van de wethouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.