Lockdown in gehandicaptenzorg: 'Hartverscheurend, ouders kunnen hun kind niet bezoeken'

© Amerpoort
SOEST - Sloten vorige week de dagbestedingslocaties voor mensen met een verstandelijke beperking, deze week hoorden woonlocaties dat al het bezoek in principe verboden wordt. Alles om de verspreiding van het Coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan. Het zijn ingrijpende maatregelen voor bewoners en medewerkers in de gehandicaptenzorg. Ook voor het Kwatrijn, een woon- en dagbestedingslocatie van zorginstelling Amerpoort in Soest. Daarwordt met man en macht gewerkt om de pijn van deze maatregelen zo veel mogelijk te verzachten.
"De meeste van onze bewoners zijn kwetsbaar", begint coördinerend begeleider Nicole Makker. "Sommigen zijn al wat ouder, sommigen hebben diabetes of nierfalen, maar hun kwetsbaarheid zit 'm ook in het feit dat ze deze situatie niet kunnen begrijpen. Ze worden erg onrustig van alle veranderingen, dus het belangrijkste wat wij kunnen doen is ze zo veel mogelijk houvast bieden."
Sinds begin deze week is de bezoekregeling in de gehandicaptenzorg 'Nee, tenzij'. Clustermanager van het Kwatrijn, Richard Lek legt uit: "Wat het kabinet hiermee bedoelt te zeggen is dat bezoek in 99% van de gevallen voorlopig niet meer mogelijk is. Er is geen bezoek, tenzij het contact met de familie van essentieel belang is voor de cliënt. Bijvoorbeeld omdat de cliënt ander heel agressief gedrag naar de begeleiders gaat vertonen. Alleen in zéér uitzonderlijke gevallen kan het dan dus nog, maar onder strikte regels: maximaal één persoon per dag, zo kort mogelijk en alleen als de bezoeker klachtenvrij is. Ik begrijp heel goed dat veel ouders toch héél graag naar hun kind willen, maar het kan nu - op die uitzondering na - echt niet."

SPANNING

Vorige week sloten de dagbestedingslocaties van Amerpoort. Vanaf toen moest iedereen dus een zinvolle dagbesteding bínnen zijn eigen huis hebben. "Moet je voorstellen, zitten de bewoners dus de hele dag op elkaars lip", gaat Makker verder. "Gelukkig hebben we een enorme tuin om onze huizen, een groot geluk met dit mooie weer. Verder is alles anders: geen bezoek, geen therapie, geen uitjes, geen normale dagbesteding. Het is een heel verdrietige periode, die voor veel spanning zorgt."
Om die spanning enigszins draaglijk te houden, heeft het personeel in het weekend alle persoonlijke spullen van de cliënten uit de dagbesteding gehaald en naar de nieuwe plek gebracht. Makker: "Dat geeft ze houvast. Hun vertrouwde spulletjes en hun vaste begeleiders. Uiteindelijk moeten wij, de begeleiders, ze laten voelen dat ze veilig zijn. Dat is het állerbelangrijkste. Hier wonen mensen die functioneren op het niveau van heel kleine kinderen. Het emotioneert veel van ons ook, we hebben echt maar één doel: bewoners moeten zich zo veilig mogelijk voelen."
Het Kwatrijn in Soest
Het Kwatrijn in Soest © Amerpoort

GEZONDHEID

Spanning bij bewoners, maar ook bij personeel. Nicole: "Collega's zijn natuurlijk angstig voor hun eigen gezondheid en die van hun familie, maar toch vooral ook heel bang dat ze het virus meenemen naar onze locatie. Op het terrein zijn vier geschakelde woningen. Bewoners konden voorheen in alle huizen komen, maar dat kan nu niet meer. Ieder huis is 'afgesloten' van de rest. Ook de collega's werken nog maar in één huis. Alles om te zorgen dat áls er iemand ziek wordt, niet meteen ieder huis besmet is."
Wat ook voor spanning bij de medewerkers zorgt, is het feit dat er nog geen preventieve middelen op de locatie aanwezig zijn. Amerpoort heeft een groot gezondheidscentrum en een 'regieteam Corona' en daar is beschermingsmateriaal op voorraad, maar op het Kwatrijn is het nog niet. "Voor wat ik nu begrijp", zegt Makker bezorgd, "krijgen we die pas als er een serieuze Coronaverdenking is. Dat voelt voor veel collega's als erg laat." Manager Richard Lek kent en begrijpt de gevoelens bij het personeel, maar benadrukt dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden: "Amerpoort gaat heel zorgvuldig te werk als het gaat om de verspreiding van de beschermende middelen. We houden ons daarbij aan de richtlijnen van het RIVM. Het Gezondheidscentrum zorgt voor een goede verdeling van de middelen."

HARTVERSCHEUREND

"Behalve met onze bewoners, hebben we te maken met hun ouders en broers en zussen", Makker laat een stilte vallen. "Dat is voor ons als begeleiders soms hartverscheurend. Niet meer bij je kind op bezoek kunnen komen en niet weten tot wanneer dat verbod er is." Op het Kwatrijn wordt nu nagedacht over andere manieren van communiceren. Veel van de bewoners hebben een zeer laag niveau, waarbij moderne middelen als videobellen niet ingezet kunnen worden. "We werken daarom veel met foto's. Dat is wat rustiger voor de bewoners en zo kunnen kinderen en ouders toch contact hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.