Martine in Engelse lockdown 'Britten missen de pub, het is vaak het verlengde van hun huiskamer'

LEERSUM - Martine van Woudenberg groeide op in Leersum en tijdens een reis ontmoette ze in Clair de liefde van haar leven. Sinds een paar jaar woont ze in Waterlooville, net boven Portsmouth aan de zuidkust van Engeland. Ook daar houdt het coronavirus de gemoederen bezig. "Maar ik heb het idee dat we hier anderhalve week achterlopen met maatregelen", vertelt ze.
Martine van Woudenberg woont in Engeland
Martine van Woudenberg woont in Engeland © Sadettin Canbay
Martine heeft haar draai in Engeland helemaal gevonden. Ze geeft les op een middelbare school. Die waren tot afgelopen vrijdag nog gewoon open. "Maar nu mogen er alleen kinderen naartoe waarvan de ouders een cruciaal beroep hebben. Dat heeft er bij die pubers wel ingehakt. Ze werden bang van wat er allemaal gebeurde. Dan is het fijn dat je als leerkracht de rust kunt bewaren en die rust ook kunt uitstralen. Het was een hele onwerkelijke situatie." Martine heeft in het verleden voor verschillende media gewerkt en gebruikt dat nu om de kinderen bezig te houden. "Ik ben gestart met een podcastproject. Dat vinden die kinderen heel leuk!"
RTV Utrecht krijgt veel appjes en mails van regiogenoten die vastzitten in het buitenland. Zit je ook in een ander land dat de grenzen heeft gesloten en wil je laten zien wat je meemaakt? Laat het ons weten via Whatsapp: 06-16141218 of mail: nieuws@rtvutrecht.nl.

PUBS GESLOTEN

Terwijl in Nederland het openbare leven zo'n beetje stil kwam te staan, was er in de grote Engelse steden nog van alles mogelijk. De metro's in hoofdstad Londen reden en zaten vol, de restaurants waren gewoon nog open en de pubeigenaren tapten nog vrolijk de pints vol voor de klanten. "Toen maandag premier Johnson ineens strengere maatregelen afkondigde kwam dat voor veel mensen wel als een schok. Zeker het sluiten van de pubs. In de Britse cultuur is het vaak het verlengde van je huiskamer. Je spreekt er af met vrienden of gaat er heen als je gesport hebt. Dat kon ineens niet meer."
Ik heb me opgegeven als vrijwilliger om mensen te helpen
Martine van Woudenberg
Mede door die pubcultuur, zo denkt Martine, is Engeland een land waar mensen misschien wel net iets meer naar elkaar omkijken. De National Health Service riep de Britten op zich als vrijwilliger op te geven om anderen te helpen. Ook Martine heeft dat gedaan. "Ik word nu eerst gescreend. Dat duurt 72 uur. Daarna kan ik bijvoorbeeld boodschappen brengen bij mensen of medicijnen rondrijden. Er zijn echt heel veel mensen die dat willen gaan doen en dat vind ik echt iets heel moois aan dit land."
Speeltuinen zijn verboden terrein, maar niet iedereen luistert
Speeltuinen zijn verboden terrein, maar niet iedereen luistert © Martine van Woudenberg

MEDISCH PERSONEEL VOORRANG

Hoewel in Londen veruit de meeste coronaslachtoffers vallen, is in heel Engeland een lockdown van kracht. Dat betekent niet met meer dan twee mensen tegelijk op straat lopen, gezinnen uitgezonderd, en vooral: afstand houden. Medisch personeel krijgt ook voorrang in de supermarkten. "Waar in Nederland de supermarkten een uurtje vrijhouden voor de ouderen, is dat hier net iets anders geregeld", zegt Martine. "De zorgverleners mogen hier tussen acht en half negen 's ochtends naar binnen. Alleen zij. Vind ik wel goed geregeld."
Zelf merkte Van Woudenberg dat de eerste dagen van de lockdown ook in haar omgeving drukte ontstond bij de supermarkt. "In de ochtend is het eigenlijk geen doen. Mensen spreiden hun bezoek nu wat meer uit over de dag en dat werkt beter. Maar nog steeds staan er geregeld rijen voor de deur. Net als in andere landen mag je maar met een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen."
Rijen voor de supermarkten in Waterlooville
Rijen voor de supermarkten in Waterlooville © Martine van Woudenberg
Toen ze deze week in een rij voor de apotheek stond en een passant met een hond dwars door de wachtenden banjerde, knapte er wel even iets bij de geboren Leersumse. "Ik heb echt even duidelijk gemaakt dat die man afstand moest houden. De andere mensen in de rij keken elkaar aan, maar ik heb er wat van gezegd. Ik was echt even heel pissig."
Want Van Woudenbergs vriendin Clair is astmatisch en valt dus in een risicogroep. En hoewel Martine geen stress heeft, maakt ze zich daar toch wel wat zorgen om. "Ik ben via mijn werk als lerares misschien wel met duizend mensen in aanraking geweest de afgelopen weken. Misschien dat ik het virus al heb gehad en er niets van gevoeld heb. Maar zeker weten doe je het niet. Dus ben ik wel extra voorzichtig."
Martine en haar vriendin Clair
Martine en haar vriendin Clair © Privé-archief

VOORLOPIG NIET TERUG

Terug naar Nederland is op dit moment niet nodig. Het luchtruim is op last van de regering gesloten. "Als ik echt zou willen dan zou ik me als Nederlander kunnen laten repatriëren", legt Martine uit. "Maar dat betekent wel dat ik Clair hier achterlaat. En voor hoe lang dan? Dus ik blijf hier. Ik heb laatst met mijn hele familie een videocall gehad waarbij we elkaar toch konden zien. Mijn zus zou hier met mijn neefje komen, maar dat lukt niet meer. Dat neefje zou hier ook stage komen lopen, maar dat staat nu ook on hold. Dat kan hopelijk snel wel weer doorgaan."
Martine haalt ook positieve energie uit de coronacrisis. "Je ziet nu dat geld en succes niet het belangrijkste zijn in het leven. Je gezondheid is zo veel meer waard. Wat me vooral een heel fijn gevoel was is dat ik mijn leerlingen gerust kon stellen toen de school dicht moest. Als lerares was ik opeens een soort reddingsboei. Dat me dat lukte, maakt me toch wel trots..."
Benieuwd naar de andere verhalen van regiogenoten in het buitenland?
- Hier lees je het verhaal van Marius en Ans uit Nieuwegein, die vastzitten in Spanje.
- Hier lees je het verhaal van Utrechters Jos en Magda, die gestrand zijn in Nieuw-Zeeland
- Hier lees je het verhaal van Eloïse uit Nieuwegein, die als arts werkt in een klein dorpje in Ghana
- Hier lees je het verhaal van Patricia uit Soest, die coronavluchtelingen ziet in de Schotse Hooglanden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.