RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bijzonder kijkje op IC Antonius: 'Hoop dat ze genezen, maar maak me echt zorgen'

1/2
NIEUWEGEIN - Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een indrukwekkend filmpje gemaakt van hun intensive care-afdeling in Nieuwegein. Artsen en verpleegkundigen vertellen hoe zwaar sommige coronapatiŽnten het hebben. Ook doen ze een dringende oproep: iedereen moet zich houden aan de regels van het kabinet en het RIVM.

"Ik maak me zorgen over de patiŽnten die hier liggen", zegt IC-verpleegkundige Sandra in de video die op YouTube is gezet. "Ze zijn ontzettend ziek en hebben heel intensieve zorg nodig. Ik hoop dat ze kunnen genezen, maar ik maak me echt zorgen."Het ziekenhuis liet een van de artsen filmen op de uitgebreide IC-afdeling in Nieuwegein. De beelden laten zien dat de zorgverleners met speciale pakken, veiligheidsbrillen en mondkapjes rondlopen. Omdat de coronapatiŽnten vaak dagen of weken geen contact kunnen hebben met vrienden of familie, proberen de ziekenhuismedewerkers videoverbindingen op te starten.

Verder is te zien dat bijna alle patiŽnten aan de beademing liggen en in slaap worden gehouden. De longontstekingen die corona met zich meebrengt zijn volgens internist-intensivist Arend-Jan Meinders heel ernstig. "De behandeling is zeer intensief en veeleisend."

Verpleegkundigen moeten de patiŽnten op de IC vaak meerdere keren per dag van hun rug naar hun buik draaien en weer terug. "Dat is een potentieel risicovolle handeling", zegt anesthesioloog Imre. "Omdat het erg belangrijk is dat de luchtweg gezekerd blijft."

 In het filmpje is te zien hoe verpleegkundigen aan het werk zijn op de IC. In het filmpje is te zien hoe verpleegkundigen aan het werk zijn op de IC. | Foto: YouTube St. Antonius Ziekenhuis

Niet alleen de longontsteking is een akelig gevolg van coronabesmetting. Ook kunnen patiŽnten problemen met hun bloedsomloop of nieren krijgen, aldus het Antonius Ziekenhuis.

OPROEP
De medewerkers van de IC in Nieuwegein doen tot slot een dringende oproep aan alle Nederlanders. "We maken ons zorgen. Nog steeds zijn er mensen die zich niet houden aan de oproep van het RIVM en de overheid. We kunnen dit alleen volhouden als we allemaal ons best doen om de verspreiding van het virus te stoppen."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -