Opnieuw meer coronapatiënten op IC's in provincie: 'We kunnen het nu nog aan'

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de vier grote ziekenhuizen in onze provincie liggen op dit moment 63 coronapatiënten op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Het gaat om patiënten in het UMC Utrecht, Diakonessenhuis, het Meander MC en het St. Antonius Ziekenhuis. Het aantal IC-patiënten op deze locaties is sinds gisteren met 12 gestegen.
Een overzicht van het aantal coronapatiënten in de 4 grote ziekenhuizen:
- UMC Utrecht: 54 patiënten, van wie 24 op de IC
- Diakonessenhuis: 42 patiënten, van wie 6 op de IC
- Meander MC: 25 patiënten, van wie 16 op de IC
- St. Antonius: 55 patiënten, van wie 17 op de IC
De grootste stijging ten opzichte van gisteren is te zien in het UMC, daar steeg het aantal IC-patiënten van 17 naar 24. De algehele stijging in de regio komt onder meer doordat Utrechtse ziekenhuizen ook patiënten uit andere ziekenhuizen hebben overgenomen, onder meer uit Brabant.

SCENARIOS

Het UMC houdt rekening met een toename van nog meer coronapatiënten op de IC-afdeling. "We bereiden ons voor op allerlei scenarios, ook het ergste. Mensen met het coronavirus liggen namelijk soms wel een aantal weken op de intensive care. Daar komen dan ook nog nieuwe patiënten bij."
Volgens Vermeulen is het momenteel heel druk in het UMC. "We kunnen het op dit moment nog aan, maar voor personeel is het momenteel extra druk , vanwege de toename aan patiënten die intensieve zorg vragen en omdat ze zelf ook extra beschermende maatregelen moeten nemen."

LANDELIJK

In heel Nederland liggen er op dit moment 761 mensen op de intensive care als gevolg van Covid-19, zo blijkt uit cijfers die verzameld zijn door de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). De cijfers zijn mogelijk niet helemaal accuraat: wegens drukte op de verschillende ic-afdelingen is er mogelijk een vertraging van 2 a 3 dagen in de aanlevering van cijfers.
Bekijk hieronder de meest recente cijfers van de NICE.
1600 IC-BEDDEN
Vandaag maakte minister De Jonge van Volksgezondheid bekend dat het aantal ic-bedden in de Nederlandse ziekenhuizen vanaf volgende week is opgehoogd tot ongeveer 1600. Twee derde daarvan (1036) is bedoeld om het toenemende aantal ernstig zieke coronapatiënten te behandelen. Dit aantal zou genoeg zijn om de toestroom op te vangen waarmee het RIVM rekening houdt.
Het UMC opende vandaag al een tweede IC-afdeling, waar plaats is voor nog eens 25 bedden. Daarnaast is er ook een extra cohort-afdeling. Op deze plek liggen meerdere coronapatiënten op één kamer.

PIEK

Het RIVM houdt er rekening mee dat rond 1 april meer dan duizend coronapatiënten er zo slecht aan toe zijn dat ze IC-zorg nodig hebben. Het instituut hoopt wel dat de maatregelen die zijn afgekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan vruchten afwerpen en de druk op de IC's verminderen.
Overigens zagen Brabantse ziekenhuizen de afgelopen dagen een minder sterke stijging van het aantal coronapatiënten op de intensive care dan in de periode daarvoor, schrijft de NOS. Volgens bestuursvoorzitter Bart Berden van het Tilburgse Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis kan dat erop wijzen dat de piek in zicht is. "We denken dat wij het hier gaan redden", zei hij in het programma 1op1 op NPO Radio 1.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.