RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Dierenambulance moet ook op lijst vitale beroepen'

VIANEN - Is het leven van een mens dan echt meer waard dan dat van een dier? Dat vraagt Gerrit de Boom van Dierenambulance Vianen zich af. Zijn beroep staat niet op de lijst met vitale beroepen die de overheid een aantal weken geleden vrij gaf. Maar dat moet wel, vindt hij.

Als er een lockdown komt moeten dierenartsen, dierenambulances en asielen stoppen met hun werkzaamheden, zegt De Boom. "Dan worden dieren niet meer geholpen. De ambulance rijdt dan niet meer uit en asielen moeten alle zorg van alle dieren dan soms met ťťn of twee personen voor elkaar zien te krijgen. Dat houd je niet vol. En laatst werden we nog opgeroepen om een dood hertje van de A15 te halen, wie gaat dat dan doen?".

PETITIE
Om ervoor te zorgen dat de dierenartsen en dierenhulpverleners van de Nederlandse dierenambulances op de lijst komen, is een petitie gestart. In drie dagen tijd is die ruim 25.000 keer ondertekend. "Mensen willen heel graag dat de dieren geholpen worden, en wij ook. Ze zeggen dat het echt niet kan dat wij stil komen te staan bij een lockdown. Dieren hebben net zo veel recht op zorg als wij. Ik vind het cru om te zeggen dat dat niet zo is."

In een eerdere reactie liet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten geen beroepen of beroepsgroepen meer toe te voegen aan de lijst met vitale beroepen. De minister vraagt van Nederlanders om zelf goed te kijken of ze mogelijk in de categorie 'vitale beroepen' vallen. Of het beroep van De Boom daar nu onder valt, is nog steeds niet duidelijk.

Wel maakt de Rijksoverheid duidelijk dat de dierenartsen en aanverwande functies niet onder het kopje zorg valt. Op dit moment mag je de dierenarts nog bezoeken, met inachtneming van de huidige voorzorgsmaatregelen, maar hoe dat zit bij een eventuele lockdown is nog niet duidelijk.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -