RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eerste boetes uitgedeeld en parkeerplaatsen in de natuur gaan dicht


PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht is bij 743 mensen het coronavirus vastgesteld. Het dodental in Nederland ligt inmiddels op 546. Lees de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
IN HET KORT:
- In de provincie Utrecht zijn er 87 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd
- Het dodental als gevolg van het coronavirus stijgt met 112 naar 546
- Parkeerplaatsen in de natuur gaan dicht
- Deel je foto met ons en breng corona in beeld

22.25 uur   Liveblog gesloten


Bedankt voor het lezen. Morgen starten we een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws.

22.20 uur   Coronarichtlijn voor daklozenopvang


Gemeenten moeten er de komende tijd voor zorgen dat nachtopvang voor dak- en thuislozen beschikbaar blijft, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook moeten er overdag plekken zijn waar mensen zonder woon- of verblijftplaats terechtkunnen voor een maaltijd, om warm te worden of naar de wc te gaan. Dat staat in een nieuwe richtlijn van het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

In Amersfoort wordt nu gezocht naar een alternatieve opvanglocatie en in Utrecht wordt de nachtopvang nu een 24-uursopvang.


21.58 uur   Geen muziekles tijdens coronacrisis? Zeker wel!


"Ik mis de kinderen vooral", zegt muziekdocente Marie-Paule Thijssen. Zij geeft sinds deze week muziekles via een videoverbinding. Normaal doet ze dat op een muziekschool in Bunnik en komen de kinderen naar haar toe. Maar vanwege de maatregelen rond het coronavirus is de muziekschool dicht en moet het lesgeven vanuit huis. Dat is allemaal behoorlijk wennen. Lees hier meer.

Blokfluitles op afstand


21.20 uur   Eerste boetes uitgedeeld, nu ook in Bunschoten


Niet voldoende afstand houden is een prent met de nieuwe noodverordening. In Bunschoten weten ze dat nu ook. Eerder vandaag deelde Soest al boetes uit.


21.10 uur   Duh ... dat is een makkie, politiehelikopter


Het dagelijkse raadplaatje van de @DePolitieheli komt uit de buurt.


20.21 uur   Kleine toename aantal IC-patiŽnten in Utrecht


In de vier grote ziekenhuizen in onze provincie liggen op dit moment 66 coronapatiŽnten op de intensive care. Dat zjn er twee meer dan gisteren.

Het UMC Utrecht is inmiddels klaar voor meer patiŽnten doordat het hard heeft gewerkt aan een extra IC-afdeling. Ruim 150 medewerkers van het ziekenhuis werkten de afgelopen twee weken door om de nieuwe ruimte mogelijk te maken. "In deze tijd zie je dat mensen enorm bereid zijn om te helpen. Alles is mogelijk", zegt anesthesiemedewerker Luuk Nafzger.


19.58 uur   Spotje: pak je verantwoordelijkheid, houd afstand


Een leerling van het Grafisch Lyceum in Utrecht herinnert iedereen er (met de hulp van de politie Oudewater en Woerden) vlak voor het weekend nog eens aan: houd afstand!19.40 uur   Burgemeester speelt Imagine voor inwoners Lopik


Burgemeester Laurens de Graaf van Lopik steekt de loftrompet voor zijn inwoners in een berichtje op Twitter. Hij speelt daarin het nummer 'Imagine' van John Lennon onder het motto 'muziek verbindt'.


En het stukje muziek viel bij collega-burgemeester Sjors FrŲhlich van buurgemeente Vijfheerenlanden in ieder geval in de smaak. Op Twitter sprak hij zijn waardering uit: "We konden het aan de overkant van de Lek horen en genoten mee. Prachtig collega!"

19.34 uur   Nationaal Militair Museum Soesterberg hoeft geen huur te betalen


Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg hoeft de komende drie maanden geen huur te betalen. Dat heeft minister Van Engelshoven van Cultuur besloten in een poging om te voorkomen dat culturele instellingen failliet gaan door de coronacrisis.

Rijksgesubsidieerde instellingen zoals het museum in Soesterberg of het Mauritshuis in Den Haag zijn volgens de NOS dus even vrijgesteld van huur. De minister vraagt gemeenten en provincies om dit voorbeeld te volgen.

18.55 uur   Lege schoolpleinen gefilmd met drone


De scholen liggen er gesloten bij deze dagen. En dat leverde deze beelden op van spookachtig lege schoolpleinen in Maartensdijk en Soest.18.47 uur   Ode van Korneel Evers over de coronacrisis


En ook de ode van Korneel Evers in Een Berg Sport ging deze week over de coronacrisis.


18.41 uur   Amateurvoetbal vreest van hoog tot laag grote klappen door coronacrisis


Amateurvoetbalclubs gaan grote financiŽle klappen krijgen als gevolg van de coronacrisis. Dat zeggen de penningmeesters Robert de Vries van GVVV uit Veenendaal en Youssef Hdaddou van het Utrechtse PVC.

De clubs vrezen een omzetverlies van 10 tot 25 procent. Die klappen blijven overigens niet beperkt tot het voetbal. Eerder luidde ook penningmeester Vernooij van Kampong-hockey al de noodklok.

18.21 uur   Lentekriebels, maar wel thuis


Afspraakjes zijn niet aan te raden, maar toch is het druk op de dating-apps.

Tinder in tijden van corona


17.47 uur   Oudewater: geen uitleg voor relatief hoog aantal besmettingen


Naar aanleiding van de nieuwe cijfers van het RIVM maakte het ANP een lijst met de tien gemeentes met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners. Oudewater eindigde als enige plek buiten Noord-Brabant en Limburg in dat lijstje. De gemeente heeft op dit moment 18 bekende besmettingen op iets meer dan 10.000 inwoners. Voor 100.000 inwoners zou dit neerkomen op 176 besmettingen. Daarmee eindigde Oudewater op de tiende plek.

De zwaarst getroffen gemeente is het Brabantse Boekel. Die gemeente heeft ongeveer even veel inwoners als Oudewater maar heeft bijna drie keer meer besmettingen. In totaal zijn daar 51 gevallen van een besmetting met het coronavirus vastgesteld. In Oudewater hebben ze de cijfers ook gezien maar kunnen ze er nog geen verklaring voor geven: "Er valt niks te onderbouwen."

17.36 uur   Al meer dan duizend kaarten voor ouderen in Amersfoort


Ze heeft inmiddels stramme vingers van alle persoonlijke boodschappen die ze heeft geschreven, maar aan stoppen denkt ze nog lang niet. Theatermaakster Mariska Boer is al ruim een week bezig met een kaartenactie voor ouderen in verzorgingshuizen in Amersfoort en Leusden. (Lees hier verder)

Al meer dan duizend kaarten voor ouderen in verzorgingshuizen


17.23 uur   Explosieve groei van aantal financiŽle hulpvragen bij gemeente Utrecht


Utrecht heeft te maken met een explosieve groei van het aantal kleine ondernemers dat aanklopt bij de gemeente om financiŽle steun. Normaal gesproken krijgt de gemeente maandelijks zo'n 200 verzoeken van financiŽle bijstand van zelfstandigen. De eerste drie weken van maart waren dat er 5.000, dat is 25 keer zoveel. Lees hier meer.


17.01 uur   Inzamelingsactie voor studenten loopt als een trein


Een inzamelingsactie van de Universiteit Utrecht voor studenten die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis loopt als een trein. In twee dagen tijd werd al 16.000 euro opgehaald en dat is bijna tweederde van het streefbedrag van 20.000 euro.

Met het geld wil het Utrechtse Universiteitsfonds er zijn voor studenten in acute nood. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan studenten die vastzitten in het buitenland, of die buiten hun eigen schuld in de geldproblemen zijn gekomen en die geen ouders hebben die kunnen helpen. En voor dat doel zijn een boel mensen bereid de portemonnee te trekken.

Studenten die in aanmerking willen komen voor de hulp moeten een aanvraag indienen. De universiteit en decanen kijken vervolgens wie er wat krijgt. Doneren kan op de pagina van de Universiteit Utrecht.

16.19 uur   Mbo-scholen mogen alternatieve examens aanbieden


Mbo-docenten die vanwege de sluiting van de scholen op praktische problemen stuiten bij het beoordelen van stages of het afnemen van praktijkexamens, krijgen van het ministerie van Onderwijs toestemming om alternatieve mogelijkheden te gebruiken bij toetsing en beoordeling. Leraren kunnen nu onder meer vervangende opdrachten en meer maatwerk aan studenten geven.


16.09 uur   Dozen vol handschoenen voor het UMC


De Faculteit BŤtawetenschappen van de UU heeft een hele bestelbus vol steriele handschoenen gedoneerd aan het UMC Utrecht. Daarnaast hebben onderzoekers van de faculteit een lijst gemaakt van andere bijdragen die ze willen doen, zoals allerlei lab-apparatuur. Ook gaan ze kijken of analisten van de faculteit een steentje kunnen bijdragen. Vice-decaan Aletta Kraneveld noemt de actie "hartverwarmend".

 Dozen vol steriele handschoenen voor het UMC. Dozen vol steriele handschoenen voor het UMC. | Foto: Faculteit BŤtawetenschappen

15.37 uur   Zwemles zonder zwembad


Door de coronamaatregelen is het vaak roeien met de riemen die je hebt. Dus wie zegt dat je een zwembad nodig hebt voor zwemles. Zwemleraren van De Trits in Baarn maken er maar het beste van.

Zwemmen zonder zwembad


15.10 uur   Mountainbikers zonder ervaring kunnen beter thuisblijven


Mountainbikers zonder ervaring moeten tijdens de coronacrisis wegblijven van speciale mountainbikepaden in de natuur. Ongeoefende fietsers kunnen door een val zomaar in het ziekenhuis terechtkomen en daar is de zorg al overbelast. Daarvoor waarschuwt Natuurmonumenten, nu er weer een vrij weekend voor de deur staat.

Volgens de natuurbeheerder is het drukker dan normaal op de mountainbikepaden. Burgemeesters kunnen besluiten om parkeerplaatsen, natuurterreinen of paden af te sluiten. Vandaag was het nog wel rustig in de bossen.

14.28 uur   87 nieuwe besmettingen in provincie Utrecht


In de provincie Utrecht is het aantal geregistreerde coronabesmettingen sinds gisteren met 87 gestegen. In totaal zijn er nu 743 besmettingen in de regio, aldus het RIVM die zich baseert op cijfers van de GGD.

De afgelopen dag zijn er in heel Nederland 112 patiŽnten overleden. Daarmee komt het totale aantal doden op 546. Het totaal aantal gemelde positief geteste patiŽnten staat nu op 8603, dat zijn er 1172 meer dan gisteren. In totaal zijn 2500 mensen in ziekenhuizen opgenomen (geweest) vanwege het virus.

Lees hier meer.

14.12 uur   Soest en Baarn sluiten parkeerplaatsen om drukte te voorkomen


Soest en Baarn sluiten dit weekend parkeerplaatsen om de grootste drukte in populaire natuurgebieden te voorkomen. In Soest gaat het om de volgende parkeerplaatsen: Foekenlaan Schapendrift, Sparrenlaan (richting scouting), Schapendrift/ Beaufortlaan, Zonnegloren, Soester Hoogt, Soester Hoogt (vanuit Soesterberg), Beaufortlaan, De Bergjes.

In Baarn gaan alle parkeervakken aan de Generaal van Heutzlaan dicht en verder de parkeerplaats bij restaurant 'De Generaal', de parkeerplaats bij Groot Kievitsdal, de parkeerplaats bij Kasteel Groeneveld, en de parkeerplaats bij de Hilversumsestraatweg. Verder zijn meerdere toegangswegen tot natuurgebieden Hoge Vuursche en Lage Vuursche afgesloten.

Op diverse plekken zullen verkeersregelaars staan. De eerste boetes voor mensen die zich niet aan de voorschriften hielden zijn al uitgedeeld.

Ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug zegt dit weekend streng te gaan handhaven. Burgemeester Frits Naafs roept iedereen op vooral thuis te blijven.

 De eerste boetes zijn al uitgedeeld. De eerste boetes zijn al uitgedeeld. | Foto: Gemeente Soest

13.57 uur   Toespraken van burgemeesters Nieuwegein en Bunschoten


Inwoners van Nieuwegein en Bunschoten krijgen een hart onder de riem gestoken door hun burgemeesters. In een videotoespraak op internet spreekt burgemeester Backhuijs van Nieuwegein zijn waardering uit voor de mensen in de zorg, vuilnismensen en politiemannen en -vrouwen. Ook steekt hij de loftrompet over mensen die elkaar helpen: "Heel goed dat u dat doet. Omzien naar elkaar. Dat tekent onze stad. Wij hebben zorg voor elkaar."Melis van de Groep, de burgemeester van Bunschoten, roept ook op om ondernemers te steunen. "Ik zou met een oud gezegde kunnen zeggen: 'Koopt in den vreemde en op internet niet wat uw eigen plaats biedt.' Zo kunt u uw steun aan onze ondernemers laten zien."


12.56 uur   Rijnweek voor het eerst in 23 jaar afgelast


De coronacrisis maakt in Rhenen een einde aan een traditie van 23 jaar: de Rijnweek gaat namelijk niet door. Het jaarlijkse muziekfeest zou van 3 tot en met 11 juli plaatsvinden maar de organisatie zet een streep door de editie van 2020. Het gratis festival wordt uitgesteld tot volgend jaar. De Rijnweek van 2021 zal volgens de organisatie 'groots gehouden worden in een gezond Nederland.'

12.19 uur   Ouwehands Dierenpark lanceert Pandajournaal


Ook Ouwehands Dierenpark is vanwege de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus gesloten en daardoor blijven veel bezoekers zitten met de prangende vraag: hoe is het toch met de panda's?

Om iedereen thuis op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya, lanceert de dierentuin daarom een heus Pandajournaal. Op de socialmediakanalen en website van het dierenpark komt elke week een filmpje online, waarin de vragen worden beantwoord. Het eerste filmpje staat al online.11.53 uur   19-jarige Amina uit Bunnik schrijft ontroerend liedje over iemand missen in coronatijd


De 19-jarige Amina uit Bunnik schreef vorige week "wat gedachten op papier" over deze vreemde coronatijden. "Voor ik het wist had mijn filmpje 24.000 views op Instagram", vertelt ze. Het is een 'spoken word-liedje' over het missen van je geliefde, vrienden of familie in deze tijden van corona.

"Nu zijn we 4 dagen verder en heb ik hem online gezet op YouTube en komt hij volgende week op Spotify als mijn allereerste single", zegt Amina verheugd. "Ik hoop dat iedereen zijn of haar eigen stukje erin kan vinden en het wat liefde en hoop verspreidt."11.28 uur   Kabinet verlengt vliegverbod tot 10 april


Het kabinet verlengt het vliegverbod dat twee weken geleden werd aangekondigd wegens het coronavirus tot 10 april. Dat betekent dat Nederland langer vluchten weert uit bepaalde risicolanden, meldde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het vliegverbod kent een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor vluchten met Nederlanders, of in sommige gevallen Europeanen, die naar huis proberen te komen. Zorgmedewerkers mogen landen als Nederland ze nodig heeft. Ook voor patiŽnten gelden uitzonderingen.

11.20 uur   Protocol voor 'fatsoenlijk ov-gedrag'


Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil dat er een protocol komt voor reizen met het ov in tijden van corona. Dat medewerkers in het gezicht worden gehoest is "ongehoord", aldus de minister. Het protocol moet duidelijk maken wat wel en niet mag.

De regels zijn opgesteld in samenwerking met vertegenwoordigers van NS en het stad- en streekvervoer. Ze zullen voor alle vormen van openbaar vervoer gelden.

De minister benadrukt om alleen met het ov te gaan als het echt nodig is, maar dat er ruimte voor flexibiliteit moet zijn. "Mensen moeten hun gezond verstand gebruiken."

10.48 uur   Bunschoten 'houdt hart vast' vanwege corona in zorgcentrum


Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten zegt dat hij net als veel inwoners zijn hart vasthoudt nu het coronavirus is gevonden bij twee bewoners van woon- en zorgcentrum De Haven. "Ze zijn in goede handen", zegt Van de Groep tegen Radio M Utrecht. "Ze liggen samen in isolatie op een afdeling, met een aantal andere patiŽnten die niet zijn getest maar wel dezelfde verschijnselen hebben."

"Het is zeer spannend hoe dit gaat lopen. Het gaat om kwetsbare oudere mensen. Veel mensen houden hun hart vast, en ik ook."

De burgemeester van Bunschoten vertelt op Radio M Utrecht over de besmettingen in 'zijn' zorgcentrum.
10.08 uur   GGD hoopt dat meer mensen dit weekend thuis blijven


De GGD regio Utrecht kijkt met spanning uit naar komend weekend. Hoewel het dit weekend minder warm wordt dan vorige week, blijft het morgen nog best zonnig en dus is het de vraag hoe veel mensen van plan zijn naar buiten te gaan.

Vorige week ging het op veel plekken mis. Dagjesmensen besloten massaal naar stranden en natuurgebieden te gaan en stonden daar veel te dicht op elkaar. Marlies Scheper van de GGD is benieuwd of dat morgen en overmorgen opnieuw gebeurt. Ze zegt dat het met de maandag aangekondigde regels moeilijker is geworden om de drukte op te zoeken.

Marlies Scheper van de GGD in Radio M Utrecht.


09.45 uur   NOC*NSF komt met noodfonds voor sportclubs


NOC*NSF zet een steunfonds op om de nood te verlichten bij bonden en verenigingen die door de coronacrisis in acute financiŽle problemen zijn gekomen. De sportkoepel maakt 4 tot 5 miljoen euro vrij. NOC*NSF heeft de rijksoverheid en andere partners gevraagd mee te doen in dit Coronanoodfonds Sport.

08.57 uur   Bedrijf uit Abcoude ontwikkelt app voor kwetsbare ouderen


Vanaf dit weekeinde is een nieuwe app voor kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte te downloaden bij Google of Apple. Vandaag is de voorinschrijving gestart op de website met de naam van de app: coronaz.nl. Met de gratis app kan iedere burger zelf zien of symptomen reden voor actie geven. De Mensen uit de risicogroep komen als eerste aan de beurt.

De app geeft vier kleurzones aan: groen (niets aan de hand), geel (wees waakzaam), oranje (bel uw huisarts) en rood (neem onmiddellijk contact op met een zorgverlener). De app houdt rekening met de actuele adviezen van het RIVM, maar vraagt ook naar andere symptomen die regelmatig bij Corona patiŽnten voorkomen.

08.06 uur   Utrechts studentenkoor zingt online met elkaar


Het Utrechtse jazzkoor Dekoor Close Harmony heeft een alternatieve manier gevonden om met elkaar te zingen. De dertig studenten zingen wekelijks samen, maar zitten nu thuis. "Maar muziek gaat door. Zelfs als je niet meer met elkaar kunt zingen. Fysiek samen zijn gaat niet meer, maar verbinding zoeken wel."

De studenten zongen individueel Send Me On My Way en monteerden dat samen tot dit prachtige filmpje!07.20 uur   Nederlands Film Festival past regels Gouden Kalveren aan


Het Nederlands Filmfestival heeft de regels voor de competitie van de Gouden Kalveren aangepast. Omdat de bioscopen in Nederland tot zeker 1 juni gesloten zijn, kunnen sommige producties niet op tijd worden uitgebracht om in aanmerking te komen voor een Gouden Kalf.

Het festival laat weten "coulant" om te springen met de regels. De organisatie van de Golden Globes, de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door buitenlandse filmcritici in Hollywood, liet gisteren ook al weten de regels aan te passen vanwege het coronavirus.

07.07 uur   Laptop over? Doneer 'm dan!


Nu kinderen ook thuis onderwijs moeten volgen, is het hebben van de juiste middelen om dat te kunnen doen cruciaal. Daarom vraagt Stichting Leergeld of mensen laptops over hebben. "Nu meedoen, is straks meetellen", aldus de stichting.


05.38 uur   Oppas voor de hond


DierenZorg Eemland wil mensen die in de zorg werken en lange dagen maken, helpen met de zorg voor hun huisdier. Het dierentehuis stelt gratis tien pensionplekken beschikbaar voor honden en vijf voor konijnen en knaagdieren. "Wij zorgen goed voor de dieren, dan kan jij zorgen voor de mensen!"

06.36 uur   'Dierenambulance moet ook op lijst vitale beroepen'


Is het leven van een mens dan echt meer waard dan dat van een dier? Dat vraagt Gerrit de Boom van Dierenambulance Vianen zich af. Zijn beroep staat niet op de lijst met vitale beroepen die de overheid een aantal weken geleden vrij gaf. Maar dat moet wel, vindt hij.


05.31 uur   We gaan op berenjacht


Is het al opgevallen? Er staan opvallend veel knuffelberen voor de ramen, ook in onze provincie. De beren zijn er neergezet zodat kinderen op berenjacht kunnen. Ze hebben zo wat afleiding tijdens de lange dagen in huis. In AustraliŽ doen ze het al langer. Het idee zou komen uit het prentenboek 'We gaan op berenjacht' van Michael Rosen en Helen Oxenbury.

Heb je ook bijzondere foto's gemaakt? Wat zie jij om je heen van de coronacrisis? Zet je foto op onze kaart.

 Beren achter de ramen in Baarn. Beren achter de ramen in Baarn. | Foto: Mirjam de Witte

05.15 uur   Liveblog van donderdag teruglezen?


Het liveblog van donderdag 26 maart vind je hier.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -