RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

GGD: Erg benieuwd of mensen dit weekend weer massaal naar buiten gaan

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De GGD regio Utrecht kijkt met spanning uit naar komend weekend. Het wordt bij vlagen weer zonnig en dus is het de vraag hoe veel mensen van plan zijn naar buiten te gaan.

Vorige week ging het op veel plekken mis. Dagjesmensen besloten massaal naar stranden en natuurgebieden te gaan en stonden daar veel te dicht op elkaar. Marlies Scheper van de GGD is benieuwd of dat morgen en overmorgen opnieuw gebeurt. Ze zegt dat het met de maandag aangekondigde regels moeilijker is geworden om de drukte op te zoeken.

"Burgemeesters kunnen bijvoorbeeld parken en stranden sluiten", vertelt Scheper aan Radio M Utrecht. "Mensen kunnen nu ook boetes krijgen als ze met meer dan drie personen bij elkaar zijn en geen 1,5 meter afstand houden."

LUCHTJE SCHEPPEN

Maar hoe zit dat dan als je gewoon in je eentje een wandeling of fietstochtje wil maken? "Het mág natuurlijk wel", zegt Scheper. Maar het wordt niet aangeraden. "Het is misschien een beetje ongezellig, maar het advies blijft om zo veel mogelijk thuis te blijven. Alleen naar buiten gaan als je boodschappen wil doen of voor een ander moet zorgen."

Overigens lijkt het dit weekend iets minder goed weer te worden dan voerig weekend. Zaterdag schijnt op veel plekken nog wel de zon, maar zondag kan het flink afkoelen en lijkt de temperatuur 's avonds richting het vriespunt te gaan.

SUPERMARKT

Ook heeft de GGD een advies voor het bezoeken van supermarkten. Hamsteren wordt afgeraden, maar boodschappen voor een week doen is niet verkeerd. Scheper: "Dat valt volgens mij niet onder de categorie hamsteren."

Supermarkten mogen niet meer dan één persoon per tien vierkante meter binnenlaten. "Dus ga op de rustige momenten. En ga niet met het hele gezin. Je hebt kans dat er een rij voor de supermarkten staat."

OUDEREN BEZOEKEN

Tot slot: hoe aantrekkelijk het idee ook is, een bezoekje brengen aan opa en oma is nog altijd geen goed idee. "Ouderen vallen nog steeds in de categorie kwetsbare groepen", zegt Scheper. "Het is gewoon nodig om de verspreiding van dat virus tegen te gaan."

Marlies Scheper van de GGD regio Utrecht: "Boodschappen doen voor een week valt volgens mij niet in de categorie hamsteren."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -