Liesbeth List (78) overleden: 'Groot icoon en vakvrouw'

© ANP
SOEST - In haar woonplaats Soest is eergisteren zangeres Liesbeth List overleden. Dat heeft haar familie zojuist gemeld op Facebook. List was 78 jaar oud.
De in Indonesië geboren muzikante laat één dochter na. List was decennia lang samen met Robert Braaksma, die in 2014 overleed. In de laatste fase van haar leven kampte List met gezondheidsklachten: ze had een vorm van dementie.
List bracht de eerste jaren van haar leven door in een Jappenkamp op Java. Nadat haar moeder zelfmoord pleegde, vluchtte ze met haar vader naar Nederland. Vervolgens belandde ze in een pleeggezin op Vlieland.
In de jaren 60 ontmoette List in Amsterdam Ramses Shaffy. Met hem zou ze jarenlang muzikaal optrekken. Ze trad ook op met artiesten als Rod McKuen, Charles Aznavour en Gilbert Bécaud. Met het repertoire van Jacques Brel haalde ze een gouden plaat, die ze kreeg uit handen van de meester zelf. Ze kreeg verschillende prijzen, waaronder diverse Edisons, een Gouden Harp en de Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs.
'Muziekvriend' Gerard Alderliefste reageert op Radio M Utrecht op de dood van List.

GROOT ICOON

Liesbeth List was een 'groot icoon' en een 'vakvrouw', zegt collega Gerard Alderliefste op Radio M Utrecht. List en Alderliefste maakten samen veel Franse muziek. "We weten dat ze al een aantal jaren een niet goed werkend geheugen meer had. Ze kon ook niet meer zingen."
Alderliefste heeft veel respect dat List ondanks haar ziekte zo lang is doorgegaan met optreden. "Ook toen het moeilijk werd. Op het einde vergat ze teksten. Maar voor mij is ze een voorbeeld qua lang doorgaan. Tot het bittere einde optreden, tot het echt niet meer gaat."
De chansonnière wordt in besloten kring gecremeerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.