'Wrange situatie' voor gesloten kastelen, landgoederen en buitenplaatsen door coronacrisis

Museum Huis Doorn verwacht in juni weer open te kunnen
Museum Huis Doorn verwacht in juni weer open te kunnen © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen mogen dan wel gesloten zijn, maar er moet nog wel onderhoud worden gepleegd aan de gebouwen, tuinen en de exposities die geen gasten meer kunnen ontvangen. Met vereende krachten wordt gekeken naar hoe dit zonder de vrijwilligers toch moet gebeuren. Zij zitten nu verplicht thuis.
Volgens de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) zijn zij onmisbaar in de sector waar het geld vaak niet tegen de plinten klotst. De vrijwilligers zijn vaak op leeftijd en vallen daarmee in de risicocategorie voor het coronavirus.
Ook de sluiting van horecagelegenheden voor de sector en is volgens sKBL een financiële nekslag. Ze staan daarom in nauw contact met de minister van Cultuur over eventuele noodfondsen. "Deze verlammende situatie is voor talrijke particulieren, stichtingen en bedrijven funest", zo schrijft de koepelorganisatie.

HUIS DOORN

Ook in Museum Huis Doorn blijkt onderhoud een lastige puzzel, al probeert conservator Cornelis van der Bas zich gewoon aan het zogeheten 'housekeepingplan' te houden. Achter de schermen is hij met zijn team druk in de weer om alles in goede banen te leiden. "Het onderhoud is een van onze kerntaken. Maar onze 180 vrijwilligers zijn veel op leeftijd en kunnen nu niet komen."
Deze verlammende situatie is voor talrijke particulieren, stichtingen en bedrijven funest
Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen
In de lente heeft de bloeiende tuin bijvoorbeeld meer aandacht nodig, maar ook de zolder van de voormalige woning van Wilhelm II moet op orde worden gemaakt voor toekomstige tentoonstellingen. Daar woonden de arts en het dienstmeisje van de Duitse keizer en Van der Bas staat te popelen om de bovenste verdieping open te gooien.
7.40 uur: Radio M Utrecht live vanuit Museum Huis Doorn
"Ons is het juist om te laten zien hoe mooi het hier is. Dat maakt deze situatie erg wrang", zegt Van der Bas. Hij weet nog niet of de tentoonstelling deze zomer voor publiek toegankelijk is vanwege de strenge coronaregels.

EXPOSITIES EN EVENEMENTEN

Huis Doorn moet door de corona, zoals bij iedereen, flink wat dingen van de kalender doorstrepen. Het afzeggen van Historisch Festival in juli, waarbij mensen verkleed en met allerlei spullen uit de geschiedenis over het terrein lopen doet erg pijn bij Van der Bas. "We waren al maanden met de voorbereidingen bezig."
Het museum biedt momenteel ook onderdak voor een tentoonstelling over vliegtuigbouwer Fokker. Maar door de crisis kan niemand die zien en wordt er nagedacht over uitstel. De expositie stond namelijk op de agenda tot halverwege april.
Huis Doorn wil de tentoonstelling over Fokker verlengen vanwege corona
Huis Doorn wil de tentoonstelling over Fokker verlengen vanwege corona © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"Ik heb hier spullen staan die niet van mij zijn en die ik niet aan publiek kan laten zien", zegt de conservator. "Nu is het de vraag of we deze tentoonstelling kunnen verlengen. Er zitten ook hele grote modellen bij, radiografische bestuurbare vliegtuigen. Maar men vraagt al of ze deze terug mogen hebben in de zomer". Hij hoopt snel een oplossing te vinden.

ONLINE MUSEUM

Toch biedt de coronacrisis ook nieuwe mogelijkheden. "We zijn bezig om ons e-museum meer uit te breiden", benoemt de conservator als een lichtpuntje. Via de website van Huis Doorn kun je digitaal door de kamers heen struinen. Ook zijn er plannen in de maak om thuisonderwijs te geven over de Eerste Wereldoorlog.
8.40 uur: Radio M Utrecht live vanuit Museum Huis Doorn
Het is een manier om de crisistijd uit te zitten. Hoewel de sluiting van Museum Huis Doorn officieel nog duurt tot 6 april, verwacht Cornelis van der Bas 1 juni pas de deuren te kunnen openen. Zodra er meer nieuws bekend is over wanneer we weer open kunnen voor publiek zullen ze dat op de website bekend maken.
Kijkje bij museum Huis Doorn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.