RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zomertijd is drama voor de ree: 'Ze hebben natuurlijk geen koplampen'

LANGBROEK - De zomertijd is ingegaan, de klok staat een uur vooruit. Maar waar wij ons horloge een uurtje vooruit draaien, houdt de ree gewoon zijn eigen biologische klok aan. En dat kan botsen, letterlijk.

Want juist in deze tijd van het jaar zijn er veel aanrijdingen met de ree, zegt Renť Leegte van Stichting het Ree. "De ochtend- en avondspits begint nu een uur eerder." Daarmee zit ons schema precies in de weg met de ree, die ongeveer een half uur voor zonsopgang wakker wordt en daarna op zoek gaat naar eten.

De lente is ook de periode dat er van alles bij de ree gebeurt. Zo worden de jonge bokken uit de groep verstoten, waarna ze hun eigen territorium moeten vinden. In deze onrustige periode gaan de reeŽn op zoek naar een nieuwe hiŽrarchie.

Veel van de 10.000 aanrijdingen die elk jaar plaatsvinden, gebeuren dan ook in de lente. Ook nu het door het coronavirus veel rustiger is op de weg, blijft het volgens Leegte opletten. Want de ree is hoe dan ook vroeg op pad om zijn eten te zoeken.

Rijd dus voorzichtig, is zijn advies. Vooral op de N-wegen op de Utrechtse Heuvelrug. "De reeŽn hebben natuurlijk geen koplampen", zegt Leegte. Daardoor zijn ze vaak slecht te zien. "De schrik als automobilist, de schade aan je auto, het overlijden van zo'n beest... dat wil je natuurlijk allemaal zien te voorkomen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -