Opvanglocaties voor dak- en thuislozen proberen een corona-uitbraak te voorkomen

© Pixabay
AMERSFOORT - De opvang voor dak- en thuislozen in de regio wordt anders georganiseerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Amersfoort wordt gezocht naar een alternatieve opvanglocatie en in Utrecht wordt de nachtopvang nu een 24-uursopvang.
"We hebben er gelukkig nog niet mee te maken gehad", vertelt Arie van Vonno opgelucht. Hij is manager maatschappelijke opvang bij zorgverlener Kwintes. Hij verzekert dat er alles aan wordt gedaan om te voorkomen dat dak- en thuislozen het virus oplopen. De nachtopvang aan het Smallepad in Amersfoort wordt daarom extra goed schoongemaakt. Bij binnenkomst worden cliënten en medewerkers bovendien eerst getemperatuurd.
De meeste zorgen waren er over de slaapzalen. Normaal gesproken slapen in de opvanglocatie aan het Smallepad acht dak- en thuislozen in dezelfde ruimte. Dat wordt nu teruggebracht tot de helft: in ieder stapelbed maar één persoon. "Nog steeds niet ideaal, maar ik vind het op deze manier verantwoord", vertelt Van Vonno.

HOTEL

Dit betekent dat voor de andere dak- en thuislozen elders bedden moeten komen. Daar wordt op dit moment actief naar gezocht. Van Vonno is tevreden met deze oplossing, al is het niet altijd mogelijk om iemand op een andere locatie, zoals een hotel, te laten slapen. "Sommigen zijn redelijk zelfstandig en dan kan het, maar er zijn er ook die meer begeleiding nodig hebben en die moeten we hier in de opvang houden."
Het advies van het kabinet om zoveel mogelijk binnen te blijven is een andere uitdaging voor de opvanglocaties. Bij de locaties van stichting De Tussenvoorziening in Utrecht hebben ze deze week hard gewerkt om ze om te bouwen tot 24-uursopvang. Ook bestuurder Jules van Dam schippert met de beschikbare ruimte en het aantal dak- en thuislozen in de stad.

QUARANTAINE

"Het liefst hou je ze binnen om de kans op besmetting buiten te voorkomen, maar te veel mensen in dezelfde ruimte is ook een risico." Er wordt in Utrecht niet getest op corona. De GGD heeft tien testkits beschikbaar gesteld voor De Tussenvoorziening als dat nodig is. Ook in de Domstad zijn er nog geen vastgestelde coronabesmettingen vastgesteld bij dak- en thuislozen. "We hebben wel te maken gehad met iemand met milde klachten en die is preventief in quarantaine gegaan."
In Utrecht is daar een voorziening voor getroffen in een pand aan de Maliebaan, waar op dit moment nachtopvang in zelfbeheer plaatsvindt. Dak- en thuislozen in Amersfoort die besmet zijn met het virus mogen in quarantaine in Hilversum. In een vleugel van de opvanglocatie daar is plek voor maximaal negen besmette cliënten uit het hele land. Naar een locatie voor quarantaine in de regio wordt nog gezocht.

LOCKDOWN

Zorgmanager Arie van Vonno is blij dat er geen lockdown geldt in Nederland. Een verplichting om binnen te blijven is volgens hem lastig na te leven onder dak- en thuislozen. "Degenen die al lang in dit circuit zitten, hebben grote moeite om binnen te zijn. Die gaan dan toch wel naar buiten." Verder merkt Van Vonno vooral begrip onder dak- en thuislozen voor de maatregelen. "Niemand is erbij gebaat om ziek te worden."
Het aantal dak- en thuislozen is in de afgelopen tien jaar verdubbeld. Er zijn in Nederland nu zo'n 40.000 mensen zonder dak boven hun hoofd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.