Fysiotherapeuten werken door, maar op afstand

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
NIEUWEGEIN - Vanwege het coronavirus mogen fysiotherapeuten patiënten niet meer fysiek behandelen. Alleen voor de mensen die ernstige klachten hebben, wordt een uitzondering gemaakt. Voor de therapeuten blijven er dus weinig patiënten over. Toch kan een deel van hen behandeld worden door middel van beeldbellen.
Bij Go Fysio in Nieuwegein hebben ze sinds deze week de behandelbank verruild voor de laptop. "Het werkt redelijk goed op deze manier", vertelt fysiotherapeut Mariska Bun. "Ik zie vooral mensen met hardloopklachten. Het is lastig dat je een knie niet echt kunt vastpakken en kunt zien waar de pijn zit."
"Maar ik merk wel dat je creatief wordt. Je gaat dan bijvoorbeeld vragen of de patiënt z'n knie maximaal wil buigen en waar de pijn dan zit. Ik instrueer ook om een aantal tests te doen. Zo kun je bij knie- en enkelklachten al best wel wat."
Vandaag behandelt ze Marco Jansen op afstand aan zijn achillespees. Jansen komt liever naar de praktijk, maar op dit moment is deze manier van behandelen een prima alternatief. Bovendien heeft het ook zo z'n voordelen, vertelt hij. "Het is handig dat ik dit tussendoor kan doen en geen reistijd heb."

VERWIJZING HUISARTS

Behandelen op afstand is een leuk experiment, maar het is lang niet voor alle patiënten geschikt. De meeste mensen verkiezen een normale behandeling toch boven een consult via de computer. Go Fysio-eigenaar Rien van der Dussen: "Behandelen op afstand is een alternatief maar biedt natuurlijk niet dezelfde kwaliteit. Voor onze klanten is het ook nieuw en ze geven vaak aan dat ze liever wachten totdat ze fysiek langs kunnen komen."
Maar voorlopig kan dat dus niet. Van der Dussen: "We mogen alleen de medisch noodzakelijke mensen zien en dan moet er ook nog een verwijzing van de huisarts zijn dat er doorbehandeld moet worden. Dat is administratief ingewikkeld voor elkaar te krijgen. Het is bovendien maar een heel kleine groep mensen die je dan nog overhoudt."

LEGE PRAKTIJK

Daardoor is het stil in de fitnesszaal in Nieuwegein. Normaal is het op een vrijdag druk met sporters, patiënten en therapeuten. Nu is de praktijk leeg.
Voorlopig blijft Mariska wel vol enthousiasme behandelingen op afstand uitvoeren. "Wellicht is dit iets voor de toekomst". Maar uiteindelijk hoopt ook ze dat ze haar patiënten op korte termijn weer in het echt kan gaan zien. "Zeker! Ik zou graag weer de hardloopclinics willen starten. Live behandelen is toch een stuk leuker dan vanachter een scherm. Maar het is even niet anders. Ik hoop dat deze situatie snel voorbij is."
Verslaggever Peter Knieriem ging langs bij de Nieuwegeinse fysio.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.