RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De klok gaat de komende nacht weer een uurtje vooruit voor de zomertijd

PROVINCIE UTRECHT - Komende nacht gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur wordt de klok een uur vooruit gezet naar 03.00 uur.

Door de zomertijd kunnen we komende nacht allemaal een uurtje minder slapen, maar is het in de avond ook langer licht. Dat is ook de reden dat de zomertijd ooit is bedacht: om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Zo kun je bijvoorbeeld besparen op elektrische verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat echter en zeggen dat mensen fysiek last hebben van het verschuiven van de tijd. Het verstoort de biologische klok.

Twee jaar geleden bleek uit een peiling onder 4,6 miljoen Europeanen dat het overgrote deel van de ondervraagden wil stoppen met het verzetten van de klok. Inmiddels wil ook een meerderheid van het Europees Parlement er vanaf. Het is de bedoeling dat we vanaf volgend jaar stoppen met het verzetten van de klok. De EU-lidstaten kunnen dan zelf bepalen of ze permanent overgaan op zomer- of wintertijd.

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de wintertijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -