Lukt het dit weekend wel om binnen te blijven? Natuur lijkt rustiger

LEERSUM - Het lijkt dit weekend iets rustiger te zijn in de Utrechtse natuurgebieden dan vorige week. Toch blijven gemeenten alert en zijn ze bereid om parkeerplaatsen bij bossen te sluiten als dat nodig is.
De gemeenten Soest en Baarn hebben de weekenddrukte niet afgewacht: daar zijn al parkeerplaatsen gesloten. De gemeente Utrechtse Heuvelrug houdt extra toezicht in natuurgebieden.

LEERSUMSE VELD

Boswachter Corien Koreman komt opgelucht aan bij het parkeerterrein van het Leersumse Veld bij de Maarsbergseweg. Auto's staan er wel, alleen niet zoveel als een week geleden, zegt ze: "Toen kon je echt over de hoofden lopen. Ik heb het idee dat meer mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep om thuis te blijven."
Tekst loopt door na de foto.
Wandelaars bij het Leersumse Veld
Wandelaars bij het Leersumse Veld © RTV Utrecht
Koreman heeft er niets op tegen dat mensen naar het bos blijven komen. Het grootste probleem is volgens haar de situatie op de parkeerplaatsen. Daar is het vrijwel onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden tot elkaar. Daarom probeert ze mensen naar minder bekende parkeerplaatsen te sturen. "Aan de andere kan van het veld, aan de Scherpenseelseweg heb je twee parkeerplaatsen waar bijna niemand geparkeerd staat."
Tekst loopt door na foto.
Een mier wandelt over parkeerbord
Een mier wandelt over parkeerbord © RTV Utrecht

GESLOTEN

Voor het weekend was al duidelijk dat Soest en Baarn populaire parkeerplaatsen in het groen zouden sluiten. Ook zijn de eerste boetes al uitgedeeld aan wandelaars. Dat gebeurde vrijdag bij Soester Duinen en in Bunschoten. Koreman hoopt dat het bij het Leersumse Veld niet zo'n vaart zal lopen en roept wandelaars op om zich aan alle richtlijnen te houden.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug controleert dit weekend extra, dus ook in de bossen rond Leersum. Als na dit weekend blijkt dat teveel mensen zijn gaan wandelen en daarbij te dicht op elkaar hebben gelopen, overweegt burgemeester Naafs om gebieden af te sluiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.