UMC heeft drukte onder controle, weinig dagjesmensen op pad

PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houden we iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Scroll naar onderen voor de updates.
IN HET KORT:
- Lichte stijging aantal coronapatiënten op IC's in Utrecht
- RIVM iets minder positief dan gehoopt
- Burgemeester Van Zanen: samenscholingsverbod werkt 'heel behoorlijk'
- 'Meeste Nederlanders eens met coronamaatregelen'
- Gemeentes sluiten parkeerplekken bij natuurgebieden

22.04 uur Dafne Schippers traint met haar hond

De Olympische Spelen zijn definitief uitgesteld. Het Twitter-account van het toernooi volgt sporters die vanwege de coronacrisis thuis trainen. Zoals Dafne Schippers. De Utrechtse sport samen met haar hond.

20.34 uur 'Verleng de maatregelen'

Als het aan de burgemeester van Den Bosch ligt worden de coronamaatregelen in heel Nederland met zeker nog een maand verlengd. "Ik zou dit pakket voor een langere periode in stand houden, zeker een maand, omdat we niet met een big bang alle maatregelen kunnen afschaffen", zei Jack Mikkers in EenVandaag. Hij is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Noord.
Mikkers doelt op de maatregelen zoals de sluiting van de scholen en horeca, die momenteel nog tot 6 april gelden. Waarschijnlijk neemt het kabinet dinsdag een besluit over het al dan niet verlengen van die maatregelen.

18.52 uur RIVM is somberder

Vorige week verwachtte het RIVM dat het effect van de coronamaatregelen nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan het RIVM had verwacht. Bovendien is men een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. "De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit", zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM, tegen de NOS.
"In het meest waarschijnlijke scenario liggen half april 2500 coronapatienten op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week", aldus Wallinga. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april.

18.27 uur Update uit Vijfheerenlanden

Burgemeester Fröhlich van Vijfheerenlanden probeert zo veel mogelijk contact te hebben met mensen in zijn gemeente die corona hebben. Vandaag sprak hij met twee hulpverleners die het virus hebben opgelopen.

17.35 uur Onzekere tijd voor FC Utrecht

Voor de voetballers van FC Utrecht is het ook een onzekere tijd. Wordt de competitie nog afgemaakt? Zo ja, wanneer dan? En gebeurt dat met of zonder publiek? Ook moet voor 1 april (aanstaande woensdag) worden besloten of de aflopende contracten van Urby Emanuelson en Patrick Joosten worden verlengd. Maar is het wel handig om een spelerscontract te verlengen als je niet weet wanneer de eerstvolgende wedstrijd op het programma staat? De sportredactie van RTV Utrecht zette de overwegingen van FC Utrecht op een rijtje.

17.15 uur Niet druk in Veenendaal, Rhenen en Renswoude

Compliment voor de bewoners van de oostelijke gemeentes in onze provincie: het was vandaag niet druk op straat in Veenendaal, Rhenen en Renswoude. De lokale politie constateert dat mensen zich goed houden aan de coronavoorschriften.

16.42 uur Drukke IC's kunnen toestroom nieuwe patiënten nog aan

Ziekenhuizen zetten zich schrap voor een piek in het aantal mensen dat vanwege een coronabesmetting op de intensive care belandt. In het UMC Utrecht was het vandaag druk op de IC maar ging het nog net: 'we kunnen het nog aan'.

16.40 uur Twee waarschuwingen in Werkhoven, burgemeester blij

Iris Meerts, de burgemeester van Wijk bij Duurstede, is blij met hoe dit weekend werd omgegaan met de coronamaatregelen. Er werden twee waarschuwingen uitgedeeld in Werkhoven maar over het algemeen ging het goed. "Het is veel rustiger dan vorige week", zegt Meerts, alvorens toe te voegen: "Fijn!!"

15.28 uur Koeien houden zich aan de regels

De politie in De Bilt heeft niks dan lof over voor de manier waarop iedereen met de coronamaatregelen omgaat. En daarmee werden óók de dierlijke inwoners bedoeld.

14.16 uur Nieuwe cijfers RIVM: 914 besmettingen in provincie Utrecht

Volgens de laatste cijfers van het RIVM zijn er nu 914 coronabesmettingen in de provincie Utrecht gemeld. Daarmee is het aantal bevestigde besmettingen in een dag tijd met 90 personen gestegen. Kijk hier voor de cijfers in uw gemeente.
Landelijk gezien hebben nu 10.886 mensen positief op het coronavirus getest. Dat zijn er 1.104 meer dan zaterdag. In totaal zijn nu meer dan 771 personen overleden. Van de besmette personen zijn er 3.348 opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

12.10 uur Jan van Zanen: samenscholingsverbod werkt 'heel behoorlijk'

Volgens de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft het samenscholingsverbod op groepen van drie of meer mensen gisteren en vannacht 'heel behoorlijk' gewerkt. Dat zei hij in het tv-programma WNL Op Zondag. Er zouden maar een paar boetes zijn uitgedeeld in onder meer Utrecht, Soest en Montfoort.

12.02 uur Woudenberg sluit parkeerplaatsen bij de Pyramide en het Henschotermeer

De parkeerplaatsen bij de Pyramide van Austerlitz en het Henschotermeer worden per direct gesloten. Volgens de gemeente Woudenberg was het hier gisteren te druk. Eerder gingen Baarn en Soest de gemeente Woudenberg al voor, ook daar zijn de parkeerplaatsen bij natuurgebieden gesloten.
De parkeerplekken bij de Pyramide van Austerlitz zijn afgesloten.
De parkeerplekken bij de Pyramide van Austerlitz zijn afgesloten. © Menno Bausch

11.15 uur Olympisch kampioene Sharon van Rouwendaal traint verder

Wat moet je als regerend olympisch kampioene openwaterzwemmen doen als de zwembaden dicht zijn en het water buiten nog te koud is? Soester Sharon van Rouwendaal kwam met een creatieve oplossing.

10.11 uur '9 op de 10 Nederlanders blijven thuis'

Het gedrag van de Nederlanders om besmetting met het nieuwe coronavirus te voorkomen, lijkt vrijwel op de situatie als er een harde lockdown was geweest. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond van Peil.nl op basis van onderzoek.
Zo blijft 93 procent van de ondervraagden zo veel mogelijk thuis, een week eerder was dit nog 85 procent. De meeste ondervraagden vinden dat de overheid geen volledige lockdown af moet kondigen, 68 procent is het eens met de huidige maatregelen.

09.30 uur CvdK: 'Het lijkt rustiger'

Het lijkt dit weekend rustiger in de Utrechtse natuur, zegt Commissaris van de Koning Hans Oosters. Waar vorige week nog veel mensen op pad gingen, blijven ze nu vooral thuis. Tot die conclusie kwam gister ook Corien Koreman, boswachter in het Utrechtse Heuvelruggebied.

08.40 uur Parkeerplaatsen gesloten

Ook vandaag zijn parkeerplaatsen bij natuurgebieden in Baarn en Soest afgesloten om drukte te voorkomen, zoals hier bij de Soester Duinen.

06.00 uur Zwerfvuil verandert door corona

Door het coronavirus is ook het soort zwerfafval veranderd. Het valt de Lekjutters op. Zij zien handschoenen, handdoekjes en mondkapjes of wat er van over is gebleven.
Benieuwd naar wie de Lekjutters zijn? Lees dan dit.

05.50 uur Lichte stijging aantal patiënten op intensive care in Utrechtse ziekenhuizen

In de vier grote ziekenhuizen in de provincie is er een lichte stijging in het aantal coronapatiënten op de intensive care. In vergelijking met gisteren gaat het om vijf extra patiënten, waardoor er nu 71 personen op de IC liggen.
In totaal liggen er 216 coronapatiënten in de vier ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Het gaat om patiënten in het UMC Utrecht, Diakonessenhuis, het Meander MC en het St. Antonius Ziekenhuis. Lees hier verder.

05.45 uur Ruim 900 patiënten op intensive care

Meer dan 900 coronapatiënten liggen vanavond op de intensive care in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).
NICE publiceert de cijfers vanaf vandaag in plaats van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Het bijhouden van de cijfers is te veel werk voor medewerkers van de intensive care, zegt NVIC-voorzitter Diederik Gommers. De focus ligt op andere zaken.
Op zaterdagavond lagen er volgens NICE 913 patiënten met COVID-19 op de ic's. Gommers zegt dat met de cijfers van NICE nog steeds te peilen valt of er genoeg bedden op de ic's zijn, ook al kunnen de cijfers wat achterlopen.
Het liveblog van zaterdag 28 maart vind je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.