RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Zanen: samenscholingsverbod vanwege corona werkt 'heel behoorlijk'

1/2
UTRECHT - Het samenscholingsverbod op groepen van drie of meer mensen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus werkt 'heel behoorlijk'. Dat zei Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vanochtend in het tv-programma WNL Op Zondag.

Volgens Van Zanen hielden de meeste mensen zich gisteren bijvoorbeeld keurig aan de regels en hoefde de politie niet vaak naar het bonnenboekje te grijpen: "Er waren een aantal bekeuringen bij mij in de stad, en in Montfoort en Soest, maar het merendeel van de mensen is verstandig en houdt afstand."

De overheid gaf burgemeesters deze week extra mogelijkheden om parken en bossen te sluiten als er te veel mensen zijn. Dat was niet nodig in Utrecht, maar Van Zanen was gisteren wel blij dat het eventueel kon. "In het Griftpark hield iedereen zich keurig aan de regels maar op een gegeven moment werd het druk en dan wordt het spannend: hou je het vol? Maar gelukkig, ik heb het uiteindelijk niet hoeven sluiten maar dat kán dus wel."

FLINK WENNEN

Volgens de burgemeester houden veel mensen zich aan de regels, maar is het nog flink wennen aan het anderhalve meter afstand houden. Zelfs arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht, die toevallig ook te gast was, beaamde dat: "Wij hadden gisteren de jaarlijkse walking dinner die natuurlijk afgelast is. Dus dan komt het initiatief: we gaan allemaal om zes uur voor ons eigen huis staan en heffen het glas naar elkaar."

"Die mensen komen allemaal voor het eerst uit hun huis en staan allemaal op het plantsoentje anderhalve meter uit elkaar. En volgens de regels moet je dat dus niet doen. Mijn vrouw heeft me ervoor behoed dat ik ertussen ging staan en me weggesleept. Maar uiteindelijk kwam de politie en die zegt: dit is niet de bedoeling. En daar was iedereen het mee eens. Dus we moeten er nog steeds aan wennen hoe moeilijk het ook is."

En ook al is het wennen, Van Zanen denkt dat strengere maatregelen, waarbij iedereen verplicht binnen moet blijven, niet nodig zijn: "Mensen moeten wel even naar buiten kunnen." De burgemeester noemt dit zelfs belangrijk om de situatie op de lange termijn leefbaar te houden. Van Zanen: "Het begint pas. We moeten over 9 weken of 3 maanden het ook nog kunnen. Dus we kunnen iedereen wel ophokken maar we moeten het zo doen dat mensen het lang volhouden en de gewenning optreedt. En in de tussentijd moeten we streng zijn."

TROOST

Naast strenge woorden voor mensen die zich niet aan de regels houden, had Van Zanen niks dan complimenten voor mensen die elkaar in deze tijden helpen. "Prachtig. Mooi!" zei hij naar aanleiding van een reportage van RTV Utrecht over een vrouw die harp speelde voor haar 96-jarige vader. "Troost bieden kunnen we allemaal: het kost niks maar blijf het doen want het helpt enorm!"

Vrouw speelt aubade voor vader (96) in tijden van corona


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -