Hardleerse jeugd in Bunschoten, muziekles voor ouderen en minister Grapperhaus complimenteus

PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houden we iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Scroll verder voor de updates.
IN HET KORT:
- De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag
- Voor het eerst is een inwoner van Eemnes overleden aan corona
- Pastoors voortaan in beschermende kleding bij zieken
- Provincie Utrecht stelt de start van het vaarseizoen uit
- Deel je foto met ons en breng corona in beeld

22.37 uur Liveblog gesloten

Het liveblog is gesloten voor vandaag. Morgen starten we een nieuw blog, met onder andere aandacht voor de crisisbijeenkomst van het kabinet.

22.24 uur Burgemeesters onder elkaar

Top-overleg in Leusden. Burgemeester Gerolf Bouwmeester gaat in overleg met jeugdburgemeester Olivia. Op gepast afstand uiteraard.

20.45 uur Muziekles voor ouderen

Veel muziekdocenten zitten thuis dankzij de coronacrisis, en ouderen ook. Één plus één is twee dachten ze bij de Utrechtse Muziekschool. Vanaf vandaag geven ze gratis digitaal les.
Muziekles op afstand

20.17 uur Minister Grapperhaus tegen Nederlanders: 'Hartstikke goed!'

Een compliment voor alle Nederlanders van minister Grapperhaus. De meeste mensen hebben zich namelijk "hartstikke goed" aan de voorschriften gehouden om het coronavirus te stoppen. Dat verdient "absoluut" een compliment.
Dat in tegenstelling tot vorig weekend. Minister Grapperhaus was niet geamuseerd en viel maandag na het weekend uit tegen de mensen die corona volgens hem niet serieus namen. Om te laten zien dat het menens was besloot het kabinet mede daarom de regels aan te scherpen.

19.14 uur Leeftijd moet niet meetellen bij keuze voor intensive care, vindt ouderenbond

Leeftijd moet niet relevant zijn bij de vraag of een coronapatiënt wel of niet behandeld moet worden op de IC. Dat vindt ouderenbond ANBO.
"Helaas zien we op dit moment dat er een discussie is over wel of niet behandelen in relatie tot de leeftijd van iemand", zegt ANBO-directeur Liane den Haan. "Dat is wat ons betreft onacceptabel: de meeste ouderen zijn vitaal en van grote waarde voor onze samenleving. Het is dan ook volkomen onterecht dat een koppeling wordt gemaakt tussen leeftijd en het wel of niet behandelen."

19.07 uur 'Baan in dierenzorg moet snel ook vitaal beroep worden'

Dierenzorgers vinden dat ook zij moeten worden toegevoegd aan de lijst vitale beroepen. Het gaat dan om bijvoorbeeld dierenartsen, -verzorgers en medewerkers van de dierenambulance.
Organisaties als de Dierenbescherming, Stichting AAP en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) roepen de overheid op snel iets aan de situatie te doen.
"Met het RIVM en de betrokken ministeries hebben we eerder al overleg gevoerd", zegt een woordvoerder. "In alle ons omringende landen zijn dierverzorgers en dierenartsen wel erkend als cruciale beroepen. Zelfs in de noodverordening van New York worden deze beroepen van essentieel belang genoemd."

18.47 uur Hardleers

18.25 uur Een appeltje van de wethouder

De kersverse wethouder Wilma de Boer-Leijsma uit Eemnes heeft scholen en kinderdagverblijven een fruitkist cadeau gedaan. Dat deed ze om de medewerkers een hart onder de riem te steken in deze gekke tijden. De leraren geven inmiddels twee weken online les. Dat went, maar ze hopen snel weer voor een volle klas te staan.
Appels van de wethouder

18.00 uur Kardinaal: 'Pastoor alleen in beschermende kleding aan ziekbed'

Priesters en pastoors die op ziekenbezoek gaan moeten dat in beschermende kleding doen. Dat schrijft kardinaal Wim Eijk in een brief aan alle priesters en pastoors in het aartsbisdom.
Kardinaal Eijk.
Kardinaal Eijk. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Ook een belangrijk riteel voor veel oudere gelovigen wordt aangepast. Het gaat om de ziekenzalving, een van de zeven sacramenten. Normaal gesproken brengt een priester met zijn duim Heilige olie aan op het voorhoofd en de handen van een patiënt. Nu moet dat met een watenstaafje dat direct ingepakt wordt zodat het later kan worden verbrand.
Wijwater sprenkelen blijft helemaal achterwege. Parochies merken dat er veel om de ziekenzalving wordt gevraagd, maar alle voorzichtigheid is geboden, zegt kardinaal Eijk. De pastoor moet niet zelf een bron van besmetting worden door onbeschermd in de buurt van een patiënt te komen.

17.36 uur Hoe geef je overledenen een waardig afscheid?

Hoe zorg je in tijden van corona toch voor een waardig afscheid? Uitvaartondernemers moeten creatief zijn, nu er door de coronamaatregelen maximaal dertig mensen op een crematie of begrafenis mogen komen. Nathalie Swinkels van De Zwaan uitvaarten in Zeist vertelt erover.

16.55 uur 'Samen staan we sterk'

Een grote strandbal, zoveel afstand moet je houden tot anderen. Dat is een les die je kan trekken uit deze video van de 19-jarige Nicky de Jong uit Hekendorp.
'Samen staan we sterk'

16.48 uur Amersfoorts ziekenhuis in documentaire

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is een van de drie ziekenhuizen die zijn gefilmd voor een documentaire over de coronacrisis. Een week lang zijn artsen en specialisten gevolgd als ze mensen met COVID-19 behandelen.
"Normaal gesproken is de intensive care een gesloten wereld, helemaal in dit soort omstandigheden", zegt Oscar Groot, internist en intensivist bij het Meander Medisch Centrum Amersfoort. "Ik vind dat iedereen moet weten dat de situatie echt heel erg ernstig is. Het is een crisis die we nu meemaken die heel abstract is voor mensen." Volgens Groot is het "een hele stille ramp". "Daarom vind ik het belangrijk dat mensen dat zien."
Woensdag wordt "Levenslust" van Jessica Villerius uitgezonden op NPO 1. De andere ziekenhuizen waar is gefilmd zijn het CWZ Nijmegen en het Maxima Centrum in Veldhoven.

16.09 uur Opa en oma met duikbril op verjaardagsbezoek

Dan word je eindelijk 6, valt je hele verjaardag in het water door de coronacrisis. Gelukkig voor Melle heeft hij creatieve grootouders. Opa en oma Budzelaar komen namelijk toch ff langs, mondkapje voor, duikbril op en zwaaien voor het raam.
Opa en oma Budzelaar maken er het beste van
Opa en oma Budzelaar maken er het beste van © Raimond Zoeter
De foto is van vader Raimond Zoeter. Hij plaatste de foto op onze coronafotokaart. En dat kan iedereen doen!

16.04 uur Kringloop Baarn dicht

15.27 uur Stickers in Utrecht Centraal

Een beetje hulp is wel zo handig, dus plakken NS en en ProRail stickers in stations. Zo kan je precies zien hoeveel die 1,5 meter is.
NS en ProRail plakken op Utrecht CS
Sinds afgelopen vrijdag zendt de NS ook geluidsberichten uit op stations. Die wijzen mensen er op om 1,5 meter afstand te houden, ook bij het in- en uitstappen.

15.09 uur In Wijk bij Duurstede en Vijfheerenlanden ook doden

Ook in andere plaatsen zijn doden te betreuren. In Wijk bij Duurstede bijvoorbeeld, zo tweet burgemeester Iris Meerts:
Ook de burgemeester van Vijfheerenlanden heeft droevig nieuws.

14.51 uur Eerste inwoner Eemnes overleden

In Eemnes is voor het eerst een inwoner overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat meldt burgemeester Roland van Benthem. Hij schrijft: "Afgelopen weekend kreeg ik het trieste nieuws dat deze oudere, tot de risicogroep behorende, inwoner van onze gemeente is overleden in het Tergooi ziekenhuis."
"Dit raakt mij diep en mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden", vervolgt de burgemeester. "Ik wens hen veel sterkte toe met dit verlies."
Volgens de burgemeester is het overlijden ook een waarschuwing. De maatregelen zijn ddan wel ingrijpend, maar ook noodzakelijk vindt de burgemeester. "Wij hebben elkaar in Eemnes keihard nodig om door deze situatie heen te komen."

14.08 uur Lijn 22 gaat weer rijden

Oftewel de Uithoflijn tussen Utrecht Science Park en Utrecht Centraal dus.

13.59 uur Meander Medisch Centrum in Amersfoort geeft kijkje achter de schermen

Na het St. Antonius Ziekenhuis, geeft het Meander Medisch Centum een digitale rondleiding op de IC-afdeling. In een video van bijna twee minuten kun je goed zien waar een patiënt terechtkomt.

13.28 uur Huidige maatregelen ook na 6 april van kracht

De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag. Zo blijven de scholen en de horeca langer dicht, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Ze verwachten voorlopig geen extra maatregelen.
Hoeveel langer de maatregelen van kracht blijven, is nog onbekend. De crisiscommissie van het kabinet praat daar dinsdag over.

13.27 uur Italië heeft de balkonserenades, Overvecht zet de speaker in

13.03 uur Basisscholen vangen meer leerlingen op dan vorige week

In een peiling van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, geeft 58 procent aan dat er nu meer kinderen naar school komen. Het gaat dan om kinderen van ouders die maatschappelijk belangrijk werk doen, bijvoorbeeld in de zorg of de voedselvoorziening, maar ook om kwetsbare kinderen.
Van de 108 schoolbesturen die aan de peiling meededen, geeft 43 procent aan nu kwetsbare leerlingen op te vangen. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen bij wie thuis grote problemen spelen of voor wie thuis geen veilige basis is.
Veruit de meeste leerlingen zitten nog steeds thuis vanwege het coronavirus. Basisscholen vangen volgens de peiling nu 2,8 procent van alle leerlingen op, maar ze verwachten dat dit op korte termijn zal stijgen tot 3,1 procent.

12.50 uur Tijdelijke opheffing blauwe zones in Centrum Baarn

Het gaat met name om de blauwe zones op het parkeerterrein Laanstraat en de Brink. Vanwege de coronacrisis werken veel mensen thuis. Mensen die in het centrum van Baarn wonen en normaal gesproken overdag naar hun werk zijn, kunnen hun auto nu niet goed kwijt.
Deze mag officieel niet de hele dag in de blauwe zone mag blijven staan. Daarom past de gemeente Baarn de regels tijdelijk aan.

12.00 uur Steeds stiller in de winkelstraat

Volgens onderzoeksbureau RMC was het er afgelopen week gemiddeld 79 procent rustiger dan vorig jaar rond deze tijd en ook rustiger dan in de voorgaande week.
De onderzoekers baseren zich op tellingen van shoppers via speciale sensoren. Daaruit komt ook naar voren dat de bezoekersafname in de winkelstraten in grote steden het grootst is.

10.52 uur Provincie Utrecht stelt start vaarseizoen uit

Recreatief gebruik van het water, waardoor er meer beweging noodzakelijk is van bedienaars en schippers, is niet strikt noodzakelijk. Daarom gaat de start per 1 april voor brugbediening voor het recreatieve vaarseizoen niet door.
Goed om te weten: er is geen verbod op varen in het algemeen. De bedienaars en schippers worden weer ingezet "wanneer het vanuit de centrale overheid verantwoord wordt geacht."

10.44 uur Vakantieparken bieden thuiswerkplekken aan

Nederlanders die in alle rust willen 'thuiswerken', kunnen dat vanaf nu ook doen in leegstaande vakantiehuisjes. Ze kunnen online een privékantoortje reserveren, als ze bijvoorbeel de drukte van thuiszittende kinderen even willen ontlopen.
Op de site privekantoortje.nl kun je een kijkje nemen waar in de buurt een plek beschikbaar is en een reservering plaatsen. Als die is goedgekeurd, kan de thuiswerkende tegen een vergoeding van 25 euro per dagdeel het vakantiehuisje in.

10.05 uur Corona-spreekuur in Aan Tafel! op Radio M Utrecht

Om precies te zijn op elke vrijdag van 12.00-14.00 u. Mensen kunnen hun vragen mailen naar: aantafel@rtvutrecht.nl en op vrijdag tijdens de uitzending bellen. Verschillende deskundigen beantwoorden alle binnengekomen vragen.

09.45 uur Vertrouwen ebt weg bij winkeliers, horeca en reisbranche

Ondernemers in de horeca, reisbranche en in de detailhandel hebben steeds minder vertrouwen in de economie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schatten zij het economisch klimaat in de komende maanden aanzienlijk negatiever in als gevolg van het nieuwe coronavirus.
Het CBS merkt op dat de enquête over de maand maart al grotendeels ingevuld was voordat het kabinet op 12 maart strenge maatregelen aankondigde om de verspreiding van het virus in te dammen. Ondernemers die de vragen na die datum beantwoordden waren volgens het statistiekbureau in doorsnee nog pessimistischer over de toekomst.

09.34 uur Zanger uit Vianen schrijft een lied over Corona

En dan met name om moeder aarde te bedenken voor wat ze allemaal voor ons doet. Volgens Tommy Mason moeten we handelen in plaats van blijven praten.

09.31 uur Klussen in Vijfheerenlanden

Burgemeester Fröhlich meldt dat de gemeente en bijzonder klusbedrijf is gestart. Medewerkers van de gemeente die op dit moment weinig kunnen doen, melden zich aan voor allerlei hand- en spandiensten.

09.12 uur Weekmarkt in Oudewater gaat door

Maar er is alleen plek voor marktkooplui die etenswaren verkopen en je moet 1,5 meter afstand houden!

07.55 uur Bekeuringen in Eemnes

Een groep jongeren in Eemnes heeft het samenscholingsverbod overtreden. Volgens de politie raakten mensen elkaar aan en werd er zelfs een knuffel gegegeven.

07.31 uur Meldpunt voor zorgmedewerkers om tekort aan beschermingsmiddelen

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 heeft een meldpunt gelanceerd voor zorgmedewerkers om het tekort aan beschermende middelen in kaart te brengen.
Vanuit het hele land komen er bij de Nieuwegeinse organisatie signalen binnen dat er bijvoorbeeld onvoldoende mondmaskers zijn ter bescherming tegen het
coronavirus. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen online een enquête invullen die "inzichtelijk moet maken waar de problemen zitten".

06.39 uur Utrecht Vitaal: lekker thuis die work-out eruit knallen

Nieuwe week, nieuwe kansen. Vandaag is het tijd voor alweer de vierde sportsessie met Michael en Bas. Klik hier als je lekker wilt trainen.

06.31 uur Wijkagent in Bunschoten is trots!

Het was rustig op straat in Bunschoten, afgelopen weekend. Wijkagent Peter is maar wat trots en doet de duim omhoog.

06.14 uur Lokale omroepen in zwaar weer

Veel lokale omroepen dreigen te verdwijnen door de coronacrisis. Daarvoor vreest de NLPO, de brancheorganisatie voor de lokale publieke omroepen. De omroepen worden hard getroffen doordat de inkomsten tot nul zijn gereduceerd vanwege de annulering van opdrachten en marginalisering van de reclame-inkomsten.
Eerder gaven de lokale bladen al aan dat hun voortbestaan in gevaar is.

05.35 uur IC-plekken in ziekenhuizen

Het blijft de komende tijd erg spannend of de Nederlandse ziekenhuizen voldoende IC-plekken hebben. De schatting is dat er zo'n 2000 tot 2500 extra bedden moeten komen.
Volgens de laatste cijfers liggen in onze provincie momenteel 77 coronapatiënten op de IC. De meeste daarvan zijn opgenomen in het UMC. Een woordvoerder van dat ziekenhuis zegt dat het erg druk is, maar vooralsnog beheersbaar.

05.31 uur Liveblog van zondag teruglezen?

Het liveblog van zondag 29 maart vind je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.