Patricia uit Soest ziet in Schotse Hooglanden coronavluchtelingen

SOEST - Als er iemand een globetrotter is, dan is het Patricia Waite wel. Vanuit Soest reisde ze de hele wereld over. Sinds een aantal jaar woont ze met haar Schotse echtgenoot en kinderen in de Schotse Hooglanden, een plek waarvan je zou denken dat corona ver weg is. Maar niets blijkt minder waar.
Patricia Waite woont in de Schotse Hooglanden
Patricia Waite woont in de Schotse Hooglanden © Patricia Waite
Op de kaart is Contin een stipje. Het dorpje ligt in het graafschap Ross en Cromarty in het noorden van Schotland. Ruig gebied vol uitgestrekte natuur waar Haggis, een vleesgerecht met schapen- hart, long en lever het favoriete menu is. Patricia voelt zich er thuis. "Het is een hechte gemeenschap en de meeste mensen kennen we. Wij voelen ons hier echt heel gelukkig."
Het feit dat de Schotse Hooglanden zo uitgestrekt en dunbevolkt zijn, bracht een redacteur van een landelijke Schotse krant op een lumineus idee. "Hij had een lijst in de krant gezet met de tien beste plekken om corona te ontvluchten", zegt Patricia. "Het was misschien als een soort grap bedoeld, maar al snel zagen we hier echt veel campers naartoe komen. De actie van de krant is hier niet heel goed gevallen, kan ik je zeggen."
WEINIG IC-BEDDEN
En niet zonder reden. In een gebied ongeveer half zo groot als Nederland zijn maar zeven intensive-carebedden beschikbaar. "Er wonen hier weinig mensen, maar als je hier ziek wordt kan het zomaar zijn dat je twee uur onderweg bent naar een ziekenhuis. Het is dus heel belangrijk dat het virus hier niet om zich heen grijpt. Anders kan de zorg het niet aan."
Maar het is al te laat. Waar corona eerst vooral in Londen heerste, zijn in Patricia's buurt inmiddels de eerste zieken gemeld. "Onder wie één bewoner van een boerderij net buiten het dorp. Die kennen we en dan krijgt corona ineens een gezicht. Dat is wel eng."
Normaal is de weg bij Contin druk in de vakantie. Nu is het uitgestorven
Normaal is de weg bij Contin druk in de vakantie. Nu is het uitgestorven © Patricia Waite

THUISWERKEN

Patricia hoeft in haar dagelijks leven niet heel veel aan te passen. Ze werkt voor een grote internationale natuurorganisatie en hield via videoverbindingen al veel contact met collega's over de hele wereld. "Ik werkte al veel thuis. Daarnaast maak ik samen met een paar andere mensen een lokaal krantje. Dat loopt nu even anders, maar het lukt wel. Vanwege corona hadden we wel ineens een probleem met de bezorging. Het is een oplage van 400 kranten, maar in deze omgeving heel belangrijk. Zeker in deze tijd. De kranten liggen nu bij de lokale kruidenier waar ze afgehaald kunnen worden."
De lokale school is gesloten. Dat valt nu toevallig bijna samen met de voorjaarsvakantie in Schotland die afgelopen weekend al begon. "De restaurants, pubs, hotels, campings en air bnb's zijn ook dicht net als in Nederland", aldus Patricia.
De bouw van het dorpshuis ligt stil
De bouw van het dorpshuis ligt stil © Patricia Waite
Waar in Nederland nog volop gebouwd wordt, ligt ook dat goeddeels stil in Schotland. "We zijn als dorp jaren aan het sparen geweest voor een dorpshuis. Vlak voor de gedwongen bouwstop was de fundering gestort. Nu ligt dat werk helemaal stil. Als ik langs die plek rijdt, dan raakt me dat. We hopen dat er snel verder gebouwd kan worden. Juist een dorpshuis zorgt in gebieden waar mensen soms afgelegen wonen voor verbinding."

VOORDELEN

De voormalig inwoonster van Soest ziet ook positieve kanten aan de wereldwijde coronacrisis. "De 'silver lining' is dat mensen nu zien dat heel veel dingen online geregeld kunnen worden. Bijvoorbeeld de meetings. Daardoor wordt er veel minder gevlogen en dat is weer goed voor het milieu."
Ze vervolgt: "Daarnaast merken we hier dat het de afgelopen jaren steeds drukker wordt met dagjesmensen en toeristen. We wonen hier aan de North Coast 500. Dat is een kustroute die enorm populair is. Nu is het weer heerlijk rustig omdat op alle toeristische websites over dit gebied staat dat je beter niet kunt komen."
Benieuwd naar de andere verhalen van regiogenoten in het buitenland?
Hier lees je het verhaal van Marius en Ans uit Nieuwegein, die vastzitten in Spanje.
Hier lees je het verhaal van Utrechters Jos en Magda, die gestrand zijn in Nieuw-Zeeland
Hier lees je het verhaal van Martine uit Engeland, waar mensen de pub misschien wel het meest missen
Hier lees je het verhaal van Eloïse uit Nieuwegein, die als arts werkt in een klein dorpje in Ghana

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.