RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lekjutter hangt grijptang (even) aan de wilgen: 'Afvalrapen is nu gevaarlijk'


VIANEN - Iedere dag struint de zelfbenoemde Lekjutter Maarten Kerkhof uit Vianen in de omgeving van de Lek op zoek naar zwerfafval. Alleen nu even niet. Aan het rondslingerende afval op straat valt goed te zien dat we leven in tijden van corona. "Je ziet overal latex handschoentjes en vochtige doekjes", vertelt Kerkhof via de telefoon. Het afvalrapen ligt voorlopig stil. Kerkhof vindt het 'te gevaarlijk' om aan spullen te zitten, waarvan je de herkomst niet kent.


Vanwege het coronavirus blijft hij voorlopig daarom uit de buurt van de zogenoemde 'hotspots'. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld de parkeerplaatsen bij supermarkten. "Mensen doen boodschappen met handschoentjes aan en vegen daarna even het stuur van hun auto af met een schoonmaakdoekje. Blijkbaar denken ze dat niemand hen ziet en dan gooien ze het in de bosjes."

Kerkhof heeft het met eigen ogen gezien. Afgelopen zaterdag maakte hij toch een ronde door de Viaanse Voorstraat naar de parkeerplaats van de supermarkten aan de Lijnbaan. Met de foto's die hij vervolgens plaatste op sociale media, hoopt hij een statement af te geven. "De bosjes lagen vol met handschoentjes", vertelt hij. "Ik wil inwoners erop wijzen dat ze hun rotzooi niet op straat moeten gooien. Het is gewoon asociaal."

 Jutten naar zwerfafval langs de Lek kan nog altijd: 'Aangespoeld spul is oud' Jutten naar zwerfafval langs de Lek kan nog altijd: 'Aangespoeld spul is oud' | Foto: Annemarie de Wit / archieffoto

"Neem het mee naar huis of gooi het in de prullenbak", vervolgt hij. "Vogels pakken de latex handschoenen op om het te gebruiken als nestmateriaal. Het is niet goed als ze dat binnenkrijgen." Normaal gesproken heeft Kerkhof er overigens geen moeite mee om te wroeten in andermans afval, 'er moet immers iets gebeuren'. "Maar veel zwerfafval gaat om dingen waar mensen met hun mond aan hebben gezeten, zoals rietjes en blikjes. Er bestaat een kans dat daar virus op zit."

Toch weet Kerkhof plekken te vinden waar het jutten ook in deze tijd door kan gaan: langs de rivieren, bijvoorbeeld. Hij vertelt: "Daar liggen meestal oude spullen, die zijn aangespoeld met hoogwater. Die blijf ik wel oprapen." Het liefst heeft hij dat het 'Lekjutten' helemaal niet meer nodig is, al is dat waarschijnlijk een utopie. Kerkhof: "Het is een kleine minderheid van mensen die lak heeft aan de omgeving en alles gewoon op straat gooit. Dat hou je altijd."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -