RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Liveblog corona: maatregelen verlengd, voorlopig geen voetbal


PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houdt RTV Utrecht iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Hieronder vindt u het laatste nieuws.
IN HET KORT:
- Maatregelen verlengd tot 28 april
- Oproep Rutte: plan geen meivakantie
- Kabinet wil opschalen naar 2400 IC-bedden
- Baarns laboratorium krijgt coronatests
- Voor 1 juni geen Eredivisie-wedstrijden
20.39 uur   FC Utrecht-spelers Kerk, Gustafson en Maher skypen20.33 uur   NS blijft minder rijden
Met de verlenging van de coronamaatregelen blijft ook de NS tot 28 april minder rijden. De speciale basisdienstregeling blijft tot die datum gehandhaafd. Vanaf ieder station rijden in alle richtingen twee treinen per uur. Vanaf stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo.


20.27 uur   Amateurvoetbal is klaar
Wat er met het profvoetbal gebeurt, is hoogst onzeker. Maar in ieder geval zijn alle amateurcompetities per direct stilgezet. Ze worden dit seizoen ook niet meer hervat. Morgen overlegt de KNVB met andere Europese voetbalbonden over wat te doen met het profvoetbal.


19.54 uur   Persconferentie premier Rutte en minister De Jonge terugkijken kan hier19.43 uur   Tests en onderzoek naar groepsimmuniteit
Het aantal coronatests wordt de komende weken verviervoudigd, zei minister De Jonge van Volksgezondheid zojuist tijdens de persconferentie. In eerste instantie moet zorgpersoneel vaker worden getest, maar uiteindelijk moeten die ook beschikbaar komen voor mensen buiten de zorg.

Daarbij gaat het RIVM onderzoek doen naar groepsimmuniteit. Hiervoor worden zesduizend mensen uitgenodigd uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen. Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden meet het RIVM afweerstoffen in het bloed. Met de resultaten wil het RIVM meer te weten komen over de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit bij alle leeftijden.


19.24 uur   Voor 1 juni geen Eredivisie-voetbal
Premier Rutte benadrukt dat er voor 1 juni niet gevoetbald mag worden in de Eredivisie. Ook zonder publiek wedstrijden spelen is geen optie. Het is dus zeer de vraag of FC Utrecht het huidige voetbalseizoen kan uitspelen.


19.09 uur   Maatregelen verlengd tot en met 28 april
De coronamaatregelen zijn verlengd tot en met zeker 28 april. Dat betekent dat mensen tot die tijd 1,5 meter afstand moeten houden en zo veel mogelijk binnen moeten blijven. Ook de scholen blijven tot en met de meivakantie dicht.

Mark Rutte zei in een persconferentie dat hij mensen afraadt vakanties te plannen in de meivakantie. De kans is volgens de premier groot dat de maatregelen nog langer dan tot 28 april moeten doorgaan.

"We zien voorzichtig de eerste positieve effecten van de maatregelen", zei Rutte. "Maar we moeten ermee doorgaan. Houd dit alsjeblieft allemaal vol. Wees aardig en begripvol voor elkaar. Kijk naar de mensen in je buurt. Klop eens op het raam bij de buren."

Verder zei Rutte dat mensen ernstig rekening moeten houden met het scenario dat de maatregelen nog (veel) langer dan tot 28 april gaan duren. "We gaan door één van de zwaarste periodes in onze geschiedenis, buiten oorlogstijd. Maar dit is nodig om onze kwetsbare ouderen te beschermen."17.30 uur   Doorbraak coronatests in Baarn
Huisartsenlaboratorium U-Diagnostics in Baarn kan per direct twee- tot drieduizend coronatests per dag afnemen, dankzij de capaciteit die het in Duitsland heeft om te testen. Daarmee kan de landelijke Nederlandse testcapaciteit voor corona in één klap verdubbeld worden, schrijft nieuwssite Follow the Money.

Het RIVM is inmiddels in contact met U-Diagnostics.

16.38 uur   IC-patiënten in Utrecht stijgt
Het afgelopen etmaal is het aantal IC-patiënten in de vier grote Utrechtse ziekenhuizen (UMC, Diakonessenhuis, St. Antonius en Meander) gestegen van 84 naar 92.

In een week tijd is het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt (dus ook de niet-IC-patiënten) gestegen van 113 naar 277. Een ruime verdubbeling dus.

Lees meer.


16.34 uur   HU-studenten vertellen hoe ze de coronatijd doorkomen
"Ik ben bij mijn moeder in Amerongen, want ik vond het fijn om ergens heen te gaan waar niet zo veel drukte was."


15.12 uur   Coronakaart
Local Focus heeft weer een zogenoemde coronakaart gemaakt op basis van de recentste RIVM-cijfers. Per gemeente kan je zien hoeveel mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen.


15.07 uur   Coronadaten
Wie denkt dat corona een reden is om te stoppen met daten, heeft het mis. Komende maandag organiseren Utrechtse datingbureaus een online datingavond via videobelprogramma Zoom. Je mag alleen meedoen als je vrijgezel bent en tussen de 20 en 40 jaar oud. "Misschien dé perfecte gelegenheid om je na twee weken joggingbroek op de bank (ach wie ziet me?) weer even op te doffen voor de video?" Inschrijven kan hier en kost 7,50 euro.


14.59 uur   Balkonbingo
Bij een flat op de Oudenoord in Utrecht wordt vanavond een heuse 'balkonbingo' georganiseerd. Eén van de deelnemers kreeg vanochtend deze bingokaart bezorgd. Leuk idee!

 Woon jij ook in een flat? Leuk idee! Woon jij ook in een flat? Leuk idee! | Foto: RTV Utrecht
14.49 uur   Opnieuw een sterfgeval in Vijfheerenlanden


14.07 uur   De RIVM-cijfers
13.21 uur   Burgemeester Wijk bij Duurstede belt met nabestaanden coronaslachtoffer
13.07 uur   Utrechtse backpacker Tjalling zit in Nieuw Zeeland in lockdown
Tjalling Overdijk uit Utrecht zit aan de andere kant van de wereld: hij is aan het backpacken door onder meer Nieuw Zeeland, maar door de coronacrisis ligt ook daar nu het leven stil.12.59 uur   Ruim 100 anonieme tips over coronakwesties
Meld Misdaad Anoniem heeft in een week tijd 105 "coronagerelateerde meldingen" ontvangen en doorgezet naar de politie. Het meldpunt registreert dit soort meldingen sinds de verscherpte maatregelen op 23 maart van kracht werden.

"Mensen melden over anticoronapartys die georganiseerd worden in horecagelegenheden, of over de dorpskroeg die stamgasten via de achterdeur naar binnen laat of zelfs een dart- of pooltoernooi organiseert", aldus een woordvoerder van het meldpunt. "Verder wordt er gemeld over ondernemers die tegen de regelgeving in openblijven: denk aan sportscholen en nagelstudios, tot aan prostituees die gewoon klanten blijven ontvangen."

Er wordt ook gebeld over groepjes mensen die te dicht op elkaar zitten, bijvoorbeeld in een park. Maar daar is het meldpunt niet voor bedoeld.


12.00 uur   De tip van juf Brigit in tijden van corona: tekenen in de zon
Volgens de weersverwachtingen zou het vandaag lekker zonnig weer worden. Een mooi moment om als juf met je klas naar buiten te gaan en te experimenteren met het zonlicht. Maar nu leerlingen niet naar school kunnen vandaag geen opdracht voor op het schoolplein, maar voor thuis in de tuin!11.45 uur   Hoofdsponsor Centraal Museum verlengt verbintenis
Goed nieuws voor het Centraal Museum in Utrecht: hoofdsponsor MUNT Hypotheken is ook volgend jaar weer hun hoofdsponsor. De beslissing is eerder dan gepland genomen om het Centraal Museum (waar ook het Nijntje Museum onderdeel van is) een hart onder de riem te steken.

Directeur Bart Rutten is blij met de continuering, "De kunst- en cultuursector wordt net als veel andere sectoren geraakt en mede dankzij dit soort samenwerkingen zijn wij in staat om als museum hoopvol naar de toekomst te kijken", laat het museum in een schriftelijk bericht weten.

Ook heeft fondsbeheerder DMFCO aangegeven nog een jaar langer door te gaan met de sponsoring van het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.


11.42 uur   Monumentale Paushuize start met virtuele rondleidingen
Als de bezoekers niet naar het monument komen, dan komt het monument wel naar de bezoekers. Met dat idee gaat het Paushuize in Utrecht de ellende rondom de coronacrisis te lijf. Het monument in de Utrechtse binnenstad gaat daarom rondleidingen organiseren op Twitter.11.00 uur   Meer dan duizend coronapatiënten op intensive care
Op de ic-afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu ruim duizend coronapatiënten. Dat meldt de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) op de site. Vanochtend rond 10.00 uur was er sprake van 1047 bewezen coronapatiënten. Zondagavond waren het er nog 982.


10.55 uur   Utrecht, zorg goed voor elkaar
"Juist in deze tijd is het belangrijk om er voor elkaar te zijn", schrijft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht op Instagram.
10.13 uur   Coronacrisis legt veel druk op gezinsleven
Van de Nederlandse gezinnen maakt 55 procent zich zorgen om het coronavirus, blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.Van die gezinnen ervaren ouders met kinderen op de basisschool de meeste stress (48 procent) sinds er verregaande maatregelen door het kabinet tegen het coronavirus zijn genomen. Ouders voelen meer stress (38 procent), hebben een korter lontje (28 procent) en voelen ze zich somberder (26 procent). Het helpen van de kinderen met hun schooltaken brengt voor 37 procent van de ouders met basisschoolkinderen druk met zich mee.


10.03 uur   Geen moeite met 1,5 meter afstand
Voor de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure is 1,5 meter afstand houden geen enkel probleem, laat hij op Twitter weten.08.01 uur   'Coronamaatregelen hebben enorme impact op dorpskernen zoals in Baarn'
Burgemeester Mark Röell van Baarn is bezorgd om de gevolgen van de coronamaatregelen in dorpskernen zoals Baarn. "Het is wrang dat de maatregelen een enorme impact heeft op mensen zelf, maar ook op de economie en de ondernemers die kleine of beperkte buffers hebben" zei hij vanochtend op Radio M Utrecht. Hij doelde onder meer op campingeigenaren en de gevolgen voor recreatieparken.

Beluister het gehele interview met de burgemeester:

Interview met burgemeester Mark Röell van Baarn07.36 uur   Vrees voor leerachterstanden vanwege coronacrisis
Schoolleiders en ouders zijn tevreden over de wijze waarop het lesgeven op afstand verloopt, maar toch vrezen ze dat er door de coronacrisis leerachterstanden ontstaan. Dat melden de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en Ouders en Onderwijs op basis van peilingen die ze hebben uitgevoerd.

Van de ouders maakt 40 procent zich voor de langere termijn zorgen over de gevolgen voor de ontwikkeling van hun kind. Van de schoolleiders in het basisonderwijs denkt driekwart dat een langere periode van afstandsonderwijs leerachterstanden veroorzaakt. Een op de tien scholen heeft er vertrouwen in dat de leerprestaties gelijk zullen blijven of verbeteren. Op 68 procent van de scholen zien schoolleiders dat er leerlingen zijn die juist ook sneller gaan.


07.02 uur   Rode Kruis start gratis online thuiscursus EHBO
Het Rode Kruis komt met een online thuiscursus EHBO. De gratis cursus is bedoeld voor iedereen die op dit moment thuiszit. Belangstellenden kunnen via een laptop of tablet leren hoe hulp te verlenen bij veelvoorkomende situaties.


06.53 uur   Boete bij coronafeestje Amersfoort
De politie heeft vannacht ingegrepen bij een coronafeestje dat werd gehouden in Amersfoort. Agenten schreven een boete uit, laat de politie op Instagram weten.


06.15 uur   Brandweer draagt andere kleding
Sinds deze week neemt de brandweer extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. "We gaan ons uit voorzorg anders beschermen bij meldingen waarbij we de ambulancedienst ondersteunen", zo laat de brandweer van Veenendaal op Twitter weten. "Zo blijft onze uitrukkleding beschikbaar voor de momenten dat dat echt nodig is."06.00 uur   'Geld beschikbaar voor zorgverzekeraars'
Zorgverzekeraars kunnen aanspraak maken op een stroppenpot, mochten ze grote financiële schade oplopen door de coronacrisis. Dat meldt het AD vanochtend op basis van zorgverzekeraars CZ en Menzis. De zorgverzekeraars hebben het moeilijk en zien de winsten van de afgelopen jaren verdampen.


05.29 uur   Meer duidelijkheid over verlenging coronamaatregelen verwacht
Vandaag moet bekend worden hoe lang de bestaande coronamaatregelen door het kabinet worden verlengd. Gisteren werd al bekend dat het kabinet maatregelen zoals het samenscholingsverbod en de sluiting van horeca wil verlengen tot na 6 april. Toen was nog niet duidelijk voor hoe lang.

De planning voor vandaag is als volgt: vanmiddag spreekt het kabinet met deskundigen. Later op de middag is er een topoverleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing. Rond 19.00 uur is er een persconferentie met minister-president Rutte en de betrokken ministers. Daarin worden naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe maatregelen bekendgemaakt. De persconferentie is direct te volgen via dit liveblog.


05.27 uur   Online muziekles voor ouderen
Veel muziekdocenten zitten thuis dankzij de coronacrisis, en ouderen ook. Één plus één is twee dachten ze bij de Utrechtse Muziekschool. Vanaf gisteren geven ze gratis digitaal les.

Online muziekles voor ouderen05.26 uur   Liveblog van maandag lezen?
Het liveblog van maandag 30 maart vind je hier.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -