RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Aantal IC-patiënten in Utrecht stijgt naar 84: 'Het is zwaar, fysiek én psychisch'

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal coronapatiŽnten dat in de provincie Utrecht op de IC ligt is gestegen naar 84. Gisteren, zondag, was dat aantal nog 77.

Het UMC verstrekt iedere dag cijfers van het aantal ziekenhuis- en IC-opnames. Niet alleen het eigen ziekenhuis wordt meegerekend, maar ook het Diakonessenhuis, het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Meander MC in Amersfoort. Zie hieronder een overzicht:
Overzicht van aantal coronapatiŽnten in de vier grote Utrechtse ziekenhuizen (tussen haakjes verschil met cijfers van zondag):
- UMC Utrecht: 82 patiŽnten (+15), van wie 36 op de IC (+5)
- Diakonessenhuis: 53 patiŽnten (-11), van wie 10 op de IC (+1)
- Meander MC: 44 patiŽnten (+3), van wie 19 op de IC (+1)
- St. Antonius: 76 patiŽnten (+5), van wie 19 op de IC (geen verschil)

Het totaal aantal coronapatiŽnten dat in de Utrechtse ziekenhuizen ligt is sinds zondagmiddag gestegen van 243 naar 255. Het gaat dan dus ook om de mensen die niet op de IC zijn beland.

MEER BEDDEN NODIG
Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, deed eerder vandaag de dringende oproep dat binnen een week 2400 IC-bedden gereed moeten zijn. Op dit moment is er op IC's in Nederland plaats voor ongeveer 1100 coronapatiŽnten en zo'n 500 niet-coronapatiŽnten.

Verpleegkundigen, artsen en medisch specialisten willen dit heel graag samen oppakken. Maar het is ook zo dat de zorg heel zwaar is. Zowel fysiek als psychisch."
Erik van Goor (Meander Medisch Centrum)

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort vergrootte vorige week al de IC-capaciteit van 16 naar 24. Dat deden ze door vier operatiekamers om te bouwen, vertelt woordvoerder Erik van Goor. "Per kamer kunnen twee IC-patiŽnten terecht."

"De klimatologische omstandigheden in die kamers lenen zich goed voor een IC-plek", vult Van Goor aan. Bovendien zijn de operatiekamers minder hard nodig nu de reguliere zorg afneemt en bevinden ze zich pal naast de al bestaande IC-afdeling.

NOG MEER?
Op dit moment heeft het Meander 19 coronapatiŽnten op de IC liggen. Een simpele rekensom leert dus dat er nog maximaal 5 bij kunnen komen. Is het een optie om daarna nůg meer IC-bedden gereed te maken? Eigenlijk niet, zegt Van Goor. "Wij kunnen niet meer plekken creŽren met de strikte eisen die een IC-bed met zich meebrengt."

Eventueel verandert dat wanneer de crisis zo groot wordt dat alle Nederlandse ziekenhuizen overvol zijn. Mogelijk dat dan de kwaliteitsrestricties van een IC-plek worden afgezwakt. Maar over dat scenario denkt het Meander liever nog niet na. "We zitten nog niet in die fase."

Van Goor benadrukt dat de 24 beschikbare IC-plekken in Amersfoort niet louter door coronapatiŽnten bezet kunnen worden. "Dan kun je je spoedzorg niet meer kwijt. Er zijn vier ŗ vijf plekken nodig om mensen op te vangen die bijvoorbeeld een auto-ongeluk hebben gehad, of die kanker hebben."

SAAMHORIGHEID
Tot slot zegt Van Goor dat in het Meander een gevoel van saamhorigheid heerst. "Verpleegkundigen, artsen en medisch specialisten willen dit heel graag samen oppakken. Maar het is ook zo dat de zorg heel zwaar is. Zowel fysiek als psychisch."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -