RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitvaartbranche moet creatief zijn om nabestaanden samen te laten rouwen

1/3
ZEIST - Hoe verzorg je in tijden van corona toch een waardig afscheid voor iemand die is overleden? Die vraag houdt uitvaartondernemingen bezig nu de regels voor uitvaarten zijn aangepast. Zo mogen er bijvoorbeeld nog maar 30 mensen bij een begrafenis of crematie aanwezig zijn. De uitvaartbranche moet creatief zijn.

"Ik heb hier bijvoorbeeld een schaal meegenomen, daar zit allemaal zand in", vertelt Nathalie Swinkels van De Zwaan Uitvaarten. "In die schaal hebben nabestaanden die niet bij de uitvaart konden zijn een handje zand of grond gedaan. Dat zand kunnen we dan gebruiken om de overledene toe te dekken en symbolisch toch bij elkaar te zijn."

VIDEOVERBINDING
Ook een videoverbinding tijdens een uitvaart behoort tot de mogelijkheden. Of tegelijkertijd een kaars aansteken, want dat maakt dat mensen zich tijdens het afscheid met elkaar verbonden voelen. Toch blijft het gek: juist op het moment dat mensen dicht bij elkaar willen zijn moeten ze afstand nemen.

Uitvaartbranche moet creatief zijn in tijden van corona


1,5 METER
Swinkels: "We moeten ons houden aan die 1,5 meter. Gelukkig mag familie vaak nog wel bij elkaar zitten. De ene locatie is daar strenger in dan de andere. In sommige zalen zie je de stoelen echt ver uit elkaar staan." Toch hebben de meeste mensen begrip voor de situatie. "Families plannen ook een afscheidsbijeenkomst over een half jaar. Als ze hopelijk wel weer bij elkaar kunnen komen."

 Het is nu nog rustig bij de uitvaartonderneming in Zeist Het is nu nog rustig bij de uitvaartonderneming in Zeist | Foto: RTV Utrecht

STILTE VOOR DE STORM
Vooralsnog is het bij de uitvaartorganisatie waar Swinkels werkt niet razend druk. Of zou dat stilte voor de storm zijn? "Dat denken we wel een beetje, maar laten we vooral hopen dat iedereen gezond blijft."

Of het nu druk wordt of niet, de uitvaartondernemer uit Zeist gaat er alles aan doen om een zo waardig mogelijk afscheid voor alle nabestaanden te organiseren. "Je kunt maar één keer dit afscheid hebben. En wij proberen te zoeken naar een vorm die past bij elke familie."

Ook uitvaartbranche moet zich aan strenge regels houden vanwege corona


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -