RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Wel of niet behandelen op IC moet losstaan van leeftijd'

PROVINCIE UTRECHT - Leeftijd moet niet relevant zijn bij de vraag of een coronapatiŽnt wel of niet behandeld moet worden op de IC. Dat vindt ouderenbond ANBO.

"Helaas zien we op dit moment dat er een discussie is over wel of niet behandelen in relatie tot de leeftijd van iemand", zegt ANBO-directeur Liane den Haan. "Dat is wat ons betreft onacceptabel: de meeste ouderen zijn vitaal en van grote waarde voor onze samenleving. Het is dan ook volkomen onterecht dat een koppeling wordt gemaakt tussen leeftijd en het wel of niet behandelen."

De Nederlandse IC-afdelingen raken steeds voller. Het aantal coronapatiŽnten dat in de provincie Utrecht op de IC ligt is gestegen naar 84. Gisteren, zondag, was dat aantal nog 77. Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, deed eerder vandaag de dringende oproep dat binnen een week 2400 IC-bedden gereed moeten zijn. Gebeurt dat niet, dan moeten patiŽnten mogelijk afgewezen worden.

"We horen dat ouderen op dit moment gebeld worden met de vraag of zij, als ze ziek worden, behandeld willen worden op de IC", vervolgt Den Haan van de ANBO haar verhaal. "Los van het feit dat de telefoon niet ideaal is voor dit soort gesprekken, is het wat ons betreft absoluut niet de bedoeling dat er gekeken wordt naar leeftijd."

"Wij vinden dat er gekeken moet worden welke mensen een kwetsbare gezondheid hebben. Met die mensen moet het gesprek worden aangegaan. Niet met iemand die een bepaalde leeftijd heeft."

De belangenorganisatie voor ouderen is dan ook blij met een initiatief van een ziekenhuis dat een speciale folder heeft gemaakt wat kan helpen bij dit soort gesprekken. "Wij zijn blij dat deze folder uitgaat van de fysieke gesteldheid van iemand, ongeacht zijn of haar leeftijd. Zo zou het ook moeten zijn."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -