RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tjalling zingt Nieuw-Zeelanders moed in vanaf balkon: 'Het minste wat ik kan doen"


UTRECHT - Nieuw Zeeland ligt aan de andere kant van de wereld. Populair bij Europese backpackers om te genieten van de schitterende en woeste natuur. Niet voor niets werd de filmtrilogie Lord of the Rings hier grotendeels opgenomen. Ook Tjalling Overdijk uit Utrecht kon de lokroep niet weerstaan. Maar nu er coronabesmettingen zijn, komt het openbare leven ook daar tot stilstand. "De lockdown is wennen", zegt de globetrotter.

 Tjalling Overdijk zong buurtbewoners vanaf zijn balkon moed in Tjalling Overdijk zong buurtbewoners vanaf zijn balkon moed in |

Tjalling heeft al veel van de wereld gezien. Anderhalf jaar geleden startte zijn reis die begon in IndonesiŽ en die hem via AustraliŽ in Nieuw Zeeland bracht. "Ik werk als nachtmanager in een hostel hier in Queenstown op het Zuidereiland. Hartstikke leuk werk, maar vanwege corona heeft mijn baas de zaak moeten sluiten. Er is hier net als in Nederland een regeling dat mijn salaris met hulp van de overheid doorloopt. Daar is mijn baas nu mee bezig."

Hoewel het aantal besmettingen in Nieuw Zeeland relatief gezien veel lager is dan in Europa, afgelopen weekend werd de 647ste besmetting vastgesteld, neemt de regering in het land van de kiwi's geen enkel risico. Alert Level 4 is van kracht. Thuisblijven dus en alleen de deur uit voor boodschappen of als je een cruciaal beroep uitoefent. "Je mag in principe wel wandelen", vertelt Tjalling", maar je moet dicht bij huis blijven en niet met een groep op pad gaan. Ik heb het idee dat er goed naar geluisterd wordt, want het is heel rustig op straat."

LET IT BE
Toen de lockdown werd ingesteld hoorde de Utrechter dat in zijn wijk mensen naar elkaar riepen vanaf de balkons en vanuit de tuinen. "De akoestiek tussen de heuvels is hier echt heel goed. Iemand deed een huilende wolf na en andere mensen reageerden daar weer op. Ik heb toen mijn gitaar gepakt en de versterker aangesloten. Toen ben ik vanaf mijn balkon gaan zingen!"Al snel gaat het filmpje, waarin donkere wolken zich samen lijken te pakken boven Lake Wakatipu en Tjalling Let it Be zingt, viraal. "Muziek verbindt", zegt hij. "Dit was zo'n moment waar mensen enorm van genoten hebben. Dat is echt heel gaaf!"

Niet veel later spoort een verslaggever van Newshub, een nieuwsprogramma op de nationale zender TV3, hem op. "Die heeft me geinterviewd en een dag later was ik op tv. Echt bizar. Heel veel mensen putten kracht uit dat liedje en het filmpje wordt nog steeds gedeeld. Het is heel mooi mensen een fijn gevoel te geven."

Tjalling is van plan om na de coronacrisis in zijn straat in Queenstown een feest te organiseren waarbij lokale muzikanten met elkaar gaan 'jammen'. "Ik heb nog geen idee wanneer dat zal zijn omdat het ook hier een onzekere tijd is. Maar als je je kunt verheugen op iets leuks dan helpt dat deze crisis door te komen. Daar ben ik echt van overtuigd."

Hier lees je het verhaal van Marius en Ans uit Nieuwegein, die vastzitten in Spanje.
Hier lees je het verhaal van Utrechters Jos en Magda, die gestrand zijn in Nieuw-Zeeland
Hier lees je het verhaal van Martine uit Engeland, waar mensen de pub misschien wel het meest missen
Hier lees je het verhaal van EloÔse uit Nieuwegein, die als arts werkt in een klein dorpje in Ghana
Hier lees je het verhaal van Patricia die coronavluchtelingen ziet in de Schotse Hooglanden


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -