Petit & Fritsen maakt beiaard Vleuten

VLEUTEN - Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen gaat de beiaard van Vleuten maken in de toren van de Torenpleinkerk.
Het instrument bestaat straks uit 51 klokken en zal, samen met de al aanwezige luidklok, ongeveer 7500 kilo wegen. Om de financiën voor de beiaard van Vleuten rond te krijgen, zet de Utrechtse Klokkenspel Vereniging de komende maanden een aantal acties op touw. Zo kunnen belangstellenden een klok financieren waarin hun naam wordt gegoten. Er is ook gelegenheid om een bezoek te brengen aan de klokkengieterij om daar een gieting van één van de klokken bij te wonen.
In Utrecht heeft de firma een belangrijk deel van het carillon van de Nicolaïkerk gegoten alsmede de luidklokken. Een volledig carillon maakte het bedrijf voor de Gerardus Majellakerk in Utrecht. Het meest recente werkstuk in Utrecht is de Bertkenklok in de Buurtoren die in 2004 werd gegoten ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Utrechts Klokkenluiders Gilde.
Het initiatief voor de beiaard in Vleuten komt voort uit De Torennota waarin de gemeente een aantal beleidsvoornemens beschrijft om de positie van Utrecht als torenstad en beiaardierstad te versterken. Na realisatie van de beiaard van Vleuten beschikt de gemeente Utrecht over drie uitstekende beiaarden in de Domtoren, Nicolaïkerk en de Torenpleinkerk van Vleuten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.