RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoortse IC-arts over werken in tijden van corona: 'Dit is geen korte crisis, dit is een marathon'

1/2
AMERSFOORT - "Dit is een crisis zoals we die nog nooit hebben meegemaakt. Het is een stil drama". Dat zegt Oscar Groot, internist van Meander MC in Amersfoort over de coronacrisis. Morgen verschijnt hij in de documentaire Levenslucht waarin is te zien hoe het er aan toe gaat op de Intensive Care in verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Bij Aan Tafel op Radio M Utrecht deed hij alvast zijn verhaal.

In het Meander ziekenhuis zijn normaal gesproken veertien bedden beschikbaar op de IC. Nu zijn dat er 28, omdat een deel van de operatiekamers zijn omgebouwd tot bedden voor coronapatiënten. Om de aanwas aan coronapatiënten op te kunnen vangen, wordt overal mankracht vandaan getrokken.

ELKE DAG KRAPPER
"Collega's die al met pensioen waren of iets anders zijn gaan doen, helpen ons nu", zegt Groot. "Ook mensen die al in het ziekenhuis werken maar dan op een andere afdeling, bieden hulp aan." En waar Groot normaal gesproken acht uur per dag werkt, draaien hij en zijn collega's nu twaalf uur per dienst in de strijd tegen corona. "Het gaat nog goed en we hebben nog ruimte, maar we zien het elke dag krapper worden", aldus Groot.

Niemand ziet echt wat er gebeurt"
Oscar Groot, internist

Wat Groot zwaar vindt, is dat er geen mensen op bezoek mogen komen. "Het is heel verdrietig als er een partner of moeder op de afdeling ligt. Normaal kun je die ondersteunen als familie, maar nu niet. Want bezoekers kunnen zelf ook besmet zijn als ze hier langskomen. Dat moeten we niet hebben."

HOOFD BOVEN WATER
In zijn vrije tijd probeert Groot te ontspannen om 'het hoofd boven water te houden'. Want het werk in het ziekenhuis is pittig, vertelt Groot, en dat wil hij laten zien in de documentaire. "Dit is geen korte crisis, dit is een marathon. Ik denk dat het de grootste crisis is sinds de Tweede Wereldoorlog, maar niemand ziet echt wat er gebeurt. Het is mooi weer, mensen hoeven niet naar school of naar werk, maar verder merkt niemand er echt wat van. Ik wil laten zien waarom deze coronamaatregelen genomen zijn."

Luister hier het hele verhaal van Oscar Groot terug.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -