Instellingen

Politie ziet meer huiselijk geweld sinds coronacrisis

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De politie ziet een stijging van het aantal incidenten dat achter de voordeur plaatsvindt. Nu mensen door de coroancrisis op elkaars lip zitten, lopen de spanningen binnenshuis op, zegt politiechef Martin Sitalsing. "Het leidt tot ruzies, maar soms ook tot huiselijk geweld en kindermishandeling. Dat is iets waar we samen met andere hulpverleners goed naar kijken, want het is schrijnend dat dit nu toeneemt."
Meer huiselijk geweld door coronacrisis
Deskundigen waarschuwen al sinds het begin van de coronacrisis voor incidenten bij kwetsbare gezinnen. De politie vraagt mensen goed op te letten en signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling altijd te melden.

BOETES

De politie is ook verantwoordelijk voor het handhaven van de noodverordening die sinds vrijdag geldt. Zo zijn er feesten beëindigd en locaties gesloten. Ook heeft de politie tientallen bekeuringen uitgeschreven aan mensen die de regels rondom samenscholing negeren. "Boetes zijn een uiterste middel. Wanneer we jongeren bijvoorbeeld vragen om niet met teveel mensen in een voetbalkooi te staan, zien we dat mensen daar negen van de tien keer gehoor geven. Maar we hebben ook een aantal situaties gehad waarin dat niet gebeurt en waarin dan uitgedaagd wordt. En dan wordt er een boete uitgeschreven en kan iemand erop rekenen dat daar dan ook lik-op-stukbeleid plaatsvindt."

CORONASPUGERS

Over het algemeen gaat het best goed in de provincie, maar Sitalsing maakt zich wel erg kwaad over de zogenoemde coronaspugers. Mensen die op anderen hoesten en spugen en dan roepen dat ze besmet zijn met het coronavirus. "Ik vind het echt onacceptabel en ongehoord. Heel asociaal. Het hoort echt niet bij de verantwoordelijkheid die we nu moeten pakken om dit virus in bedwang te houden."
Om zichzelf en anderen te beschermen, hebben alle agenten nu de beschikking over antispuugmaskers. Dat zijn maskers van gaas die aangehouden verdachten om krijgen wanneer het gevaar bestaat dat ze gaan spugen.
Ook het Openbaar Ministerie maakt zich kwaad over deze nieuwe trend. De rechtbank behandelt op dit moment bijna geen rechtszaken, maar voor deze verdachten zijn speciale supersnelrechtzittingen georganiseerd waarbij het OM forse celstraffen eist. Morgen staan er weer een aantal coronaspugers voor de rechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.