Amersfoortse Liselotte in Tsjechië: 'Er zijn hier wedstrijden wie de meeste mondkapjes naait'

AMERSFOORT - Liselotte Rokyta emigreerde zo'n tien jaar geleden met haar gezin vanuit Amersfoort naar Tsjechië. Ze woont in Lhotka, een klein dorpje met zo'n 500 inwoners in het oosten van het land. "Iedereen moet hier verplicht een mondkapje dragen. Doe je dat niet dan kan de boete oplopen tot 800 euro."
Liselotte met dochter Danka dragen zelfgemaakte mondkapjes
Liselotte met dochter Danka dragen zelfgemaakte mondkapjes © Liselotte Rokyta
Tsjechië telt ongeveer 11 miljoen inwoners. Zoveel mondkapjes zijn er natuurlijk lang niet. "Vandaar dat we ze hier allemaal zelf maken", vertelt Liselotte. "De Tjsechen zijn een enorm sociaal volk. Dus je maakt ze voor je eigen gezin, maar ook voor de mensen om je heen. Voor ouderen bijvoorbeeld. Met een groepje dames uit het dorp hebben ik een hele stapel gemaakt. Als ik boodschappen ga doen, neem ik tegenwoordig ook altijd een paar extra mondkapjes mee. Voor daklozen die kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld."
Als je geen mondkapje draagt krijg je 800 euro boete
Liselotte Rokyta
Door de enorme vraag naar stof voor het maken van mondkapjes zijn naast de supermarkten en de apothekers ook naaiwinkels gewoon open. De andere winkels en alle horeca zijn gesloten. Overigens een maatregel die al veel eerder van kracht was dan in Nederland.
In ons land is het dragen van mondkapjes niet verplicht. Sterker nog: het RIVM denkt dat het de verspreiding van het virus helemaal niet tegen zal gaan. "De regering hier zegt juist dat als iedereen een mondkap draagt het uiteindelijk zal helpen", zegt Liselotte. "Dat is een verschil van inzicht. Je hebt er drie of vier per persoon nodig op een dag die je na gebruik moet uitkoken of op 90 graden in de wasmachine gooit. Of het echt helpt zal moeten blijken. We doen het gewoon."
Liselotte doet verslag vanuit haar eigen tuin.

INSTRUCTIEFILMPJES

Liselotte is naar eigen zeggen totaal geen talent als het op het naaien van mondkapjes aankomt. "Maar er zijn op internet inmiddels veel instructiefilmpjes te vinden. Er is bijvoorbeeld een facebookpagina, 'Heel Tsjechië naait mondkapjes', en daar zijn in een paar weken 40.000 mensen lid van geworden."
"Ze houden daar ook wedstrijden wie de meeste exemplaren op een dag kan maken. Het is niet heel moeilijk, hoor. Als je een beetje met een naaimachine om kunt gaan heb je de slag snel te pakken", lacht ze. "En de post bezorgt ze gratis door het hele land. Dat is hier goed geregeld."
De verzameling zelfgemaakte mondkapjes van Liselotte
De verzameling zelfgemaakte mondkapjes van Liselotte © Liselotte Rokyta
Corona wordt in Tsjechië dus heel serieus genomen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Liselotte: "Er zijn hier tot nu toe ruim 3000 besmettingen geteld. Zo'n 20 mensen zijn overleden. En er wordt echt enorm veel getest dus die cijfers kloppen wel met de werkelijke aantallen. De grenzen zitten potdicht. En dat raakt heel veel mensen hier, omdat ze in veel gevallen in Oostenrijk of Duitsland werken. Die mensen zitten nu noodgedwongen thuis."
'Draag mondkapjes, houd u aan de basishygiëne en blijf thuis'
'Draag mondkapjes, houd u aan de basishygiëne en blijf thuis' © Liselotte Rokyta

PANFLUITLES VIA VIDEOVERBINDING

Zowel Liselotte als haar man zijn muzikant van beroep. "Ik vloog geregeld terug naar Nederland om panfluitlessen te geven. Dat probeer ik nu via een videoverbinding te doen. Maar toernees in onder andere Oezbekistan en Canada zijn gecanceld. Dat hakt er wel in."
De Tsjechische regering is bezig met een serie noodmaatregelen om de economie, en zo de werkgelegenheid, te redden. Maar het land beschikt niet over de middelen om dat op net zo'n forse schaal als bijvoorbeeld bij ons in Nederland te doen. "Mijn man en ik zijn freelancers. Dat is hier zo'n kleine groep dat de politiek ze eigenlijk vergeet. Er is nu een plan van de overheid om eenmalig 1000 euro te geven. Dat wordt deze week in het parlement besproken. Maar dat is nooit genoeg."
Toch is gezond zijn en blijven volgens Liselotte veel belangrijker dan geld. Ze ziet dat het virus uiteindelijke het beste in de Tsjechen naar boven haalt. "Mensen zijn hier van nature erg bezig met familiebanden. Ze zijn totaal niet individualistisch ingesteld en helpen elkaar waar het kan. Iedereen beseft dat we alleen samen het virus kunnen verslaan. Dus iedereen houdt zich strikt aan de regels zonder te morren."
Hier lees je het verhaal van Marius en Ans uit Nieuwegein, die vastzitten in Spanje.
Hier lees je het verhaal van Utrechters Jos en Magda, die gestrand zijn in Nieuw-Zeeland.
Hier lees je het verhaal van Martine uit Engeland, waar mensen de pub misschien wel het meest missen.
Hier lees je het verhaal van Eloïse uit Nieuwegein, die als arts werkt in een klein dorpje in Ghana.
Hier lees je het verhaal van Patricia die coronavluchtelingen ziet in de Schotse Hooglanden.
Hier lees je het verhaal van Tjaling uit Utrecht die Nieuw-Zeelanders moed in zingt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.